NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Openbaar sanitair

Openbaar sanitair

De actuele sanitaire wereldcrisis heeft ons verplicht in een kleinere wereld te leven waarin we thuis werken, geen culturele uitstapjes meer kunnen maken, beperkte sociale contacten hebben, enzovoort. Aangezien deze situatie nu bijna een jaar duurt, zijn er verschillende speculaties en voorspellingen over een eventuele blijvende impact op ons leven. We stellen vandaag al vast dat nieuwe gewoontes ontstaan zijn, dat de mindset veranderd is en dat er nieuwe regels opgelegd worden. 

DELABIE toont een perfect voorbeeld van sterke technieken geïntegreerd in een sanitaire ruimte met strak design.

Na maanden afwezigheid van het sociale leven, ligt voor sommige mensen de drempel terug naar buiten hoog. Zij hopen uiteraard te kunnen bijpraten, hun vaardigheden aan te scherpen, hun creativiteit aan te spreken, maar bovenal willen ze zich comfortabel en veilig voelen. Het klinkt misschien raar, maar ook de sanitaire voorzieningen in publieke en commerciële gebouwen spelen een belangrijke rol in deze ervaring van comfort en veiligheid. Gebruikers verwachten een sanitair dat niet alleen schoon en toegankelijk is, maar ook een plaats waar ze tot rust kunnen komen en waar het comfortabel is. Het imago van een publieke instelling wordt dus al snel weerspiegeld in haar sanitaire voorzieningen. Mensen associëren namelijk graag de kwaliteit van een vestiging met die van haar toiletten.

Een slimme productkeuze kan hierbij helpen: zowel kranen als accessoires moeten een strak ontwerp met minimale verbindingen hebben, zodat vuil en bacteriën zich niet kunnen ophopen. Modellen met een dergelijk ontwerp hebben een duidelijk voordeel op het gebied van hygiëne ten opzichte van modellen met een complex design. Publiek sanitair vraagt om kranen en accessoires die bestand zijn tegen regelmatige schoonmaakbeurten en die duurzaam en betrouwbaar zijn. 

DELABIE garandeert absolute handhygiëne en optimale waterbesparing.

Water- en energiebesparing

Met zelfsluitende elektronische wastafelkranen wordt niet alleen de hygiëne geoptimaliseerd, doordat er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Door te kiezen voor slimme technologieën kunnen ook water en energie bespaard worden. Onder meer debietbegrenzers en zelfsluitende kranen zijn een populaire oplossing om de waterrekening te beperken. Sensorkranen die alleen worden geactiveerd wanneer de gebruiker wordt waargenomen en uitgeschakeld wanneer er geen aanwezigheid wordt gedetecteerd, zullen het verbruik nog verder verminderen (tot 90 procent besparing ten opzichte van mechanische kranen).

Wist je dat de meerprijs bij aankoop van een mechanische of elektronische zelfsluitende kraan al kan terugverdiend worden in slechts enkele maanden? Een bar met 2 mechanisch zelfsluitende wastafelkraantjes met een debiet van 3 l/min en zelfsluiting na 7 seconden, die gemiddeld 50 keer per dag gebruikt worden gedurende 200 werkdagen, bespaart 82 kubieke meter water per jaar, of € 369 (aan een gemiddelde prijs per kubieke meter van € 4,5).

Het verminderd waterverbruik heeft ook positieve gevolgen voor het energieverbruik. Als er minder warm water wordt gebruikt, is er minder energie nodig om het water te verwarmen. Dit heeft op zijn beurt een invloed op het ontwerp van de sanitaire installatie. Ook de energiebron kan in aanmerking worden genomen. Zo is bijvoorbeeld de actieve infrarood impulstechnologie een oplossing met een laag stroomverbruik, aangezien de detectiestraal met tussenpozen wordt uitgezonden. Dit alles draagt trouwens bij tot een positieve score voor milieukeurmerken zoals BREEAM. 

Totale hygiëne

Het gebruik zonder manueel contact verhindert de overdracht van kiemen via de handen. Wanneer een kraan niet regelmatig gebruikt wordt, blijft het water in de leidingen staan en ontstaat er bacterievorming. Om dit te voorkomen zijn de elektronische kranen van Delabie uitgerust met een periodiek spoelsysteem, waarbij de leidingen automatisch worden gespoeld elke 24 uur na het laatste gebruik. 

De sleutel tot succes is het bewust zijn van de fundamentele verschillen tussen de huishoudelijke badkamer en een publieke sanitaire ruimte (en hoe deze worden gebruikt en misbruikt). Hierdoor wordt ook de productkeuze vereenvoudigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details