NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Opmars van zorgunits en tuinkantoren
Deze modulaire Cango-woonunit is volledig ingericht als mantelzorgwoning en is aanpasbaar volgens leeftijd. Men implementeert moderne techniek voor verwarming en koeling met warmtepomp, ventilatie en zonwerende beglazing. (Beeld: Cango/Hahbo, Hugo Van Beveren))

Opmars van zorgunits en tuinkantoren

Samen met de groeiende interesses, groeien ook het aanbod en de mogelijkheden. Naast praktisch comfort is er steeds meer aandacht voor hoogwaardige materialen, duurzaamheid en uiteraard design. Dat blijkt onder meer uit realisaties van enkele Belgische start-ups maar ook buitenlandse architecturale pareltjes die we bij deze graag in de kijker zetten.

Nu zelfs het songfestival helemaal in de ban was van tiny houses, besloten ook wij eens dieper in deze materie te duiken. Met de actualiteit in gedachten, zien we het wat breder en leggen we het accent op tuinkantoren voor de thuiswerkers en voorlopige zorgunits. Voor deze laatste categorie verandert trouwens de regelgeving en is binnenkort geen omgevingsvergunning meer nodig. Een goede zaak? De meningen zijn enigszins verdeeld.

Het sculpturale tuinkantoor van Koto design. (Beeld: ©Edvinas Bruzas)

Vergunningstraject

Het nieuws is je waarschijnlijk niet ontgaan: naar aanleiding van een wetsvoorstel van Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir heeft men binnenkort niet langer een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een tijdelijke zorgunit. In de plaats hiervan komt er een meldingsplicht. Deze ‘drempelverlagende’ wijziging moet meer mensen aanmoedigen om te kiezen voor een mantelzorgwoning. Een goede zaak vindt de ene, terwijl de andere toch enige bedenkingen opwerpt. Zo wees architect en voorzitter van NAV Dirk Mattheeuws in de vorige editie nog op het risico van een mogelijke ruimtelijke verrommeling op lange termijn, vooral wanneer er in de toekomst nog

meer versoepelingen zouden worden doorgevoerd. Hij pleit eerder en onder meer voor een vereenvoudiging van het vergunningstraject dat vandaag te lang en omslachtig is.

Dit ruime tuinkantoor is meteen de thuisbasis van Amani Spaces. (Beeld: Amani Spaces)

Want het is een feit: de hele procedure kan in veel gevallen eenvoudiger. Naast regelgeving op Vlaams niveau (bijvoorbeeld vrijstelling van de vergunningsplicht voor vrijstaande bijgebouwen met een totale oppervlakte van 40 vierkante meter) past elke gemeente en stad een eigen reglement toe. Maar vooral wie van een tiny house zijn hoofdverblijfplaats wenst te maken, komt in Vlaanderen wel eens voor een probleem te staan. Aangezien de bewoonbare oppervlakte kleiner is dan wat de wooncode voorschrijft, voldoet een tiny house in principe niet aan de voorwaarden van een officiële woning. Als onderdeel van een cohousing-project met gemeenschappelijke ruimtes kan het soms wel. Aftoetsen met de stedenbouwkundige dienst is telkens opnieuw de boodschap. In Wallonië werden tiny houses, en andere vormen van microwoningen, in 2019 wel al toegevoegd aan het Wetboek van Huisvesting en Duurzaam wonen. Werk aan de winkel in Vlaanderen. 

Trespa, gekend van de duurzame gevelbekleding, ontwikkelde met Pura® NFC hub een multifunctioneel tuingebouw, geschikt als tuinkantoor of poolhouse. (Beeld:Trespa)

Belgische start-ups

Maar terug naar de tuinkantoren en zorgunits die laatste jaar alleen maar aan populariteit hebben gewonnen. En waar vraag is, komt er ook meer variatie in het aanbod. Een mooi voorbeeld is de Belgische start-up Amani Spaces. “Wij willen ons onderscheiden door modulaire prefabunits te matchen met een optimale ruimtebeleving, design en comfort”, aldus Charlotte Renson. “Een tuinkantoor dat qua beleving niet hoeft onder te doen voor de woning.” Dankzij de diverse te combineren ‘plug-and-play’ modules, waarvan sommige spievormig, ontstaat er een interessant en ruimtelijk geheel, met een breedte van 4 meter in plaats van de standaard drie meter van een containerunit 

Met Space heeft het Zweedse iOhouse een gepref en luxueuze off-the-grid woonunit, afgewerkt met duurzame Trespa platen. (foto iOhouse)

Logischerwijze heeft Charlotte Renson, dochter van Paul Renson, CEO van het gelijknamige familiebedrijf, ook aandacht voor een aangenaam binnenklimaat met zonwering en ventilatie, net als voor een goede akoestiek en hoogwaardige afwerking op maat van de klant. Charlotte: “Alles wordt voorbereid in het atelier. De plaatsing zelf neemt amper één dag in beslag, zonder dat daar een betonfundering aan te pas komt.” Momenteel wordt er vooral gefocust op de functie van thuiskantoor, maar de realisaties van Amani Spaces zijn polyvalent inzetbaar: van thuiskantoor over ontspanningsruimte tot gastenverblijf of tiny house. 

Nog een opmerkelijke maar heel andere nieuwkomer in het Belgische tiny houses-landschap is Caban, het kersverse bedrijf van tv-figuur en buitenmens Bartel Van Riet samen met jeugdvrienden Tom Van Doninck en Joris Van Leemputte. Hun expertise in houtbouw, projectontwikkeling en buitenleven komt samen in de Caban constructies in massieve houtbouw. Naast zes standaardmodellen, op verzoek aan te passen, wil men met Caban Custom ook buitendromen op maat realiseren. De functie: van tuinkantoor over gastenkamer tot weekendhuis.

Het roterende Tiny Revolver House van studio RTM combineert alle woonfuncties op amper 30 vierkante meter. (Beeld: Studio RTM)

Internationale blikvangers

Ook in het buitenland heeft het tiny house-concept al heel wat ontwerpers en architecten geïnspireerd tot het creëren van blikvangers. Wel zeer bijzonder is het Tiny Revolver House ontworpen door Studio RTM uit Nederland. De uitdaging: op een zo minimaal mogelijke oppervlakte een zo bijzonder mogelijke woning realiseren. Niet alleen de vorm valt op, maar ook hoe de diverse woonfuncties gecombineerd worden. Zo kan een deel van de woning roteren waardoor één en dezelfde ruimte op drie verschillende manieren kan gebruikt worden: werken en eten, relaxen en tv kijken of relaxen en slapen. Achteraan bevindt zich een vast deel met keuken en sanitair. Bruto vloeroppervlakte: amper 30 vierkante meter.

De modulaire opbouw maakt dat Amani Spaces kan en durft af te wijken van de traditionele containervorm. (Beeld: Amani Spaces)

Nog een blikvanger: iOhouse uit Stockholm dat het concept van tiny home met alle woonfuncties naar een hoger niveau tilt. Naast design en comfort wordt ook volop ingezet op smart home functions. Ook bijzonder is tot slot de Work Space Cabin van Koto Design, een Brits bedrijf dat modulaire prefab units met een twist ontwerpt. De structuur van dit tuinkantoor neemt een elegante sculpturale geometrische vorm aan, met één groot raam dat het uitzicht op de tuin omlijst. De structuur is volledig natuurlijk en CO2-neutraal, aan de buitenkant afgewerkt met zwart gebrand hout, aansluitend bij de Japanse Wabi Sabi filosofie.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details