NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Overkoepelend ambachtencentrum ontzorgt de architect
De natuurstenen gevel van dit authentieke Antwerpse pand werd in zijn oude glorie hersteld. (©Philippe van Doninck via www.digitalcontentcreators.be)

Overkoepelend ambachtencentrum ontzorgt de architect

En dat is de kracht van Group Renotec, een dynamisch bedrijf met vijf ambachtelijke ateliers met elk hun specialiteit. Deze worden nu ondergebracht in een overkoepelend ambachtencentrum. Het doel: een nog betere en ontzorgende totaalservice aanbieden voor uitdagende projecten die ambachtelijke kennis vragen. 

Ook de restauratie van beelden en schilderijen behoort tot het vakgebied van het Renotec Ambachtencentrum. (©Renotec)

Een historisch gebouw of imposant kunstwerk, maar ook een authentieke hoeve die met respect voor het verleden dient gerenoveerd te worden. Het is een kolfje naar de hand van Renotec dat met haar Ambachtencentrum vijf bijzondere stielen groepeert. Vooreerst is er Het Bourgondisch Huis dat naam en faam maakte als gespecialiseerde steenkapperij en sinds een drietal jaar deel uitmaakt van Group Renotec. Daarnaast omvat het Ambachtencentrum ook een schrijnwerkerij, smederij, glas-in-loodatelier en een afdeling voor de vakkundige restauratie van beelden en schilderijen. Goed voor in totaal een 25-tal ambachtslui, die hun ervaring en vakkennis combineren met innovatieve technieken om ook de meest complexe projecten tot een goed einde te brengen.

Het Renotec Ambachtencentrum heeft vaklui die het ambachtelijk schrijnwerk ter harte nemen. (©Renotec)

Bedrijfseigen atelier

De Renotec Group heeft diverse specialiteiten, waaronder ook de restauratie van historisch waardevolle gebouwen, beschermde monumenten en herbestemmingsprojecten. Daarvoor investeert de groep bewust in hun belangrijkste troef: eigen middelen en vooral eigen vaklui. Uit de schoot van deze bedrijfsactiviteit is het Ambachtencentrum gegroeid met gespecialiseerde en bedrijfseigen ateliers. Deze bedienen anno 2020, via Renotec als aannemer, de restauratie-architecten, inrichters en andere voorschrijvers die op zoek zijn naar gespecialiseerd vakmanschap. 

In het gespecialiseerd atelier worden beschadigde glas-in-loodramen naar de oorspronkelijke toestand gerestaureerd. (©Renotec)

Onder één dak

Het ‘alles-onder-één-dak’ is een belangrijke troef. Binnenkort kan dit trouwens tamelijk letterlijk genomen worden. “Met het oog op een nog verdere centralisatie van de diensten worden de bedrijfsgebouwen in Geel uitgebreid”, licht Margot Bertels toe. Margot is momenteel verantwoordelijke van de steenkapperij, smederij en schrijnwerkerij en zal binnenkort ook het overkoepelende Ambachtencentrum superviseren. “Er komen in 2021 nieuwe atelierruimtes op de bedrijfssite, dit voor zowel de ambachtelijke schrijnwerkerij als voor de smederij die naar hier zullen verhuizen. Om op deze manier een centraal gestuurde ontzorging en gecombineerde projecten te kunnen aanbieden.”

Kasteel de Merode in Westerlo, nog een restauratieproject van Renotec met balusters in blauwe hardsteen gemaakt door Het Bourgondisch Huis. (©Philippe van Doninck via www.digitalcontentcreators.be)

Het Bourgondisch Huis

Een van de pijlers van het Ambachtencentrum is de steenkapperij die momenteel nog bekendheid geniet onder de naam ‘Het Bourgondisch Huis’, gespecialiseerd in nieuw en restauratief maatwerk in marmer en natuursteen. “Onze activiteiten zijn drieledig: restaureren, renoveren en adviseren”, aldus Margot. 

“Vooreerst is er de restauratie en reconstructie van natuurstenen elementen voor historische gebouwen en beschermd erfgoed, in nauwe samenwerking met de projectleider en hij/zij op zijn/haar beurt met de restauratie-architect en uiteraard met veel respect voor wat ooit was.” In de authentieke steenkapperij verzorgt Het Bourgondisch Huis handgemaakte en handgekapte profielen, ornamentele stukken, beelden, balusters en soms complexe inzetstukken. Er wordt met veel precisie gewerkt, in het atelier in Geel, maar uiteraard ook op de werven over heel België. Het stadhuis van Halle, Kasteel de Merode en de St-Michielskerk van Bree zijn slechts enkele van de referenties op het palmares.

De dames van Renotec kunnen hun mannetje staan. Links Margot Bertels, verantwoordelijke ambachtencentrum en winnares ‘vrouw van de bouw’ 2019, midden jobstudent Gitte en rechts Jana, technisch tekenaar en bediener CNC.

Restaureren en adviseren

Naast restaureren doet Het Bourgondisch Huis ook aan renoveren en realiseert het atelier massief maatwerk in natuursteen voor architecten. “Werkbladen, vloeren, wanden, spoelbakken, haarden en andere elementen verzorgen wij in elke gewenste natuursteen- of marmersoort. Elk object wordt met liefde en ambacht gemaakt”, vervolledigt Margot. Als laatste van de drieledige activiteit neemt Het Bourgondisch Huis ook een belangrijke adviserende rol op zich. “Met ons advies willen we ook de architect verder ontzorgen. Niet alleen adviseren we bij de keuze voor een bepaalde steensoort, bovendien beschikken we over een 3D scanner en Proliner om complexe elementen op te meten.” Innovatieve technologie ter ondersteuning van het ambacht. 

Het Bourgondisch Huis maakte dit beeldhouwwerk in mergel, een onderdeel van de door Renotec gerestaureerde St. Michielskerk in Bree. (© Philippe van Doninck via www.digitalcontentcreators.be)

De medewerkers, het grootste kapitaal

Renotec beschouwt zijn vaklui, aan de slag in de diverse ateliers, als het grootste kapitaal. Medewerkers worden gekoesterd en krijgen alle kansen, niet alleen de ambachtslui, maar ook de mensen – zowel man als vrouw – in de leidinggevende en administratieve functies. Leuke voetnoot: Margot Bertels, van opleiding interieurarchitecte en verantwoordelijk voor het Ambachtencentrum, sleepte de EVA Award 2019 in de wacht, een bekroning in de bouwsector voor een vrouw die zich kon onderscheiden. Daarmee is Margot een waardige ambassadeur voor ‘de vrouw in de bouw’ die, samen met haar vrouwelijke collega’s, zeker haar ‘mannetje weet te staan’ binnen Renotec.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details