NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Plaatsbesparend, discreet en veilig parkeren
De Cardok CarLift, voor discrete toegang tot de ondergrondse garage, maakt een inrijhelling overbodig.

Plaatsbesparend, discreet en veilig parkeren

Architecten staan vandaag voor een extra uitdaging: hoe voldoende en veilige residentiële parkeerplaatsen voorzien met de steeds schaarser wordende ruimte en bebouwbare oppervlakte. Cardok Benelux, verdeler en installateur van de high-end Cardok autoliften, biedt vernuftige oplossingen voor uitpandig en ondergronds parkeren. Plaatsbesparend en veilig.

Tekst: Eva Goossens   |   Beeld: Cardok Benelux

Al sinds 2005 legt het Zwitserse Cardok, hier vertegenwoordigd door Cardok Benelux uit Herentals, zich toe het ontwikkelen, produceren en installeren van parkeerliften. Een markt met groeipotentieel, vooral in het dichtbevolkte België waar de beschikbare ruimte ook voor residentiële villa’s steeds schaarser wordt. De Cardok Multi parkeerlift laat toe om de parkeerplaats te verdubbelen door te werken met twee parkeerniveaus. Een andere oplossing bestaat uit een ondergrondse garage in combinatie met een Cardok CarLift, dit als plaatsbesparend en inbraakwerend alternatief voor een inrijhelling. Beide alternatieven maken de traditionele garage overbodig waardoor er in huis nuttige ruimte vrij komt voor diverse woonfuncties, zoals een extra slaapkamer of misschien wel een fitnessruimte of thuisbioscoop. Resultaat: een waardeverhoging van de woning, zonder daarbij in te boeten aan parkeercomfort.

De hydraulische Cardok autolift in actie.

De hydraulische Cardok autolift in actie.

Cardok Multi: verticale parkeeroplossing

Wat als men de wagens niet naast maar boven elkaar zou kunnen parkeren? Dit idee was het uitgangspunt van Cardok Multi, de autolift en verticale parkeeroplossing waardoor auto’s als het ware veilig ‘gestapeld’ worden. Met één geparkeerde wagen bovenop de gesloten Cardok autolift blijft een tweede, ondergrondse parkeerplaats onzichtbaar. Met behulp van een afstandsbediening wordt de autolift geactiveerd, tilt een schaarlift het platform op en verschijnt er een onderliggend niveau. Met de veiligheid in het achterhoofd werkt deze afstandsbediening met een ‘hold-to-run’-controle en stopt de lift van zodra men de knop loslaat. Na amper dertig seconden is Cardok ‘inrijklaar’ en kan een tweede wagen op het lagere platform gereden worden. Deze verdwijnt vervolgens ondergronds, discreet en inbraakveilig, in de betonnen schacht.

Oplossingen afgestemd op de parkeerbehoefte

Al naargelang de parkeerbehoefte onderscheiden we diverse Cardok Multi autoliften. De Cardok Multi 6000, de standaardoplossing voor twee wagens, heeft twee plateaus met elk een hijskracht van 3.000 kilo, ruim voldoende voor twee luxueuze personenwagens. Moet er slechts één wagen ondergronds geparkeerd worden? Dan volstaat de Multi 3000. Voor wie nood heeft aan meer capaciteit of een oplossing op maat is er de Cardok Multi 9000 met kettingtakel en de Multi Exclusive. Standaard meet 2,6 of 5,4 meter met een hoogte van 2 meter. Al is doorgedreven maatwerk, naar wens van de specifieke eisen van klant, evengoed mogelijk.

Een unieke parkeeroplossing en meerwaarde voor de residentie.

Een unieke parkeeroplossing en meerwaarde voor de residentie.

Cardok CarLift: autolift voor toegang tot ondergrondse garage

De visuele impact van deze Cardok parkeeroplossing wordt, zeker in vergelijking met een vrijstaande garage, tot een absoluut minimum herleid. Dat geldt trouwens ook voor de tweede parkeeroplossing: de Cardok CarLift voor discrete toegang tot de ondergrondse garage. Deze lift maakt een inrijhelling – plaatsinnemend en glad in de winter – overbodig en is ook weer de discretie zelve. Cardok biedt voor deze toepassing twee alternatieven. Vooreerst is er de CarLift met hydraulische scharen die een hoogte tot 3,5 meter kan overbruggen. Ze is eenvoudig te installeren rechtstreeks op de vloer (geen wandmontage), bijna geluidloos en haalt een snelheid van 0,06 m/s. Nood aan een grotere, krachtigere en snellere lift? Dan is er de volledig elektrische CarLift met kettingtakel en onbeperkte platformafmeting, een maximale hoogte van 12 meter en een snelheid tot 0,15 m/s.

Cardok CarTurn: draaiplatform voor makkelijk in- en uitrijden

Is het in- of uitrijden van de ondergrondse garage een probleem? Dan kan je de lift combineren met een Cardok CarTurn draaiplatform, zowel op het hogere als lagere niveau. Dit draait de wagen in de gewenste positie en vermijdt lastige manoeuvres. De schijf heeft standaard een diameter van 5 meter en een laadcapaciteit van 2.500 kilogram, maar ook hier behoort maatwerk tot de mogelijkheden. Zowel te combineren met Cardok Multi als Cardok Carlift met kettingkabel. Technisch vernuft ten dienste van het woon- en parkeercomfort.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details