NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Plafond- en wandpanelen voor betere akoestiek
De Fine line-profielen geven een naadloze aanblik. (Beeld: Jurrit van der Waal)

Plafond- en wandpanelen voor betere akoestiek

Carpentier is een toonaangevende speler met een passie voor hout en een ecologisch bewustzijn.  Bij de derde generatie van dit Belgische familiebedrijf ligt de focus op de belevingswaarde van hout. Over de jaren heen bouwden ze hun expertise in outdoor houtproducten verder uit met innovatieve interieurtoepassingen. Met hun gamma plafond- en wandbekleding biedt Carpentier ecologische oplossingen voor binnenshuis, die akoestische kwaliteiten combineren met naadloze esthetiek.

Al drie generaties lang importeert en verwerkt Carpentier hout voor binnen en buiten. In hun atelier in Meulebeke krijgen producten zoals terrassen, gevelbekleding, omheiningen en zonwering vorm, maar ook volledig afgewerkte houten bijgebouwen, tuinpoorten en zelfs houtskeletbouw. “Onze slogan ‘Smart wood for nice places’ is al jaar en dag van toepassing op buitenruimtes”, vertelt Heidi Carpentier. “Sinds kort spitsen we ons ook sterker toe op interieuroplossingen. We ontwikkelden een gamma architecturale plafond- en wandbekleding met akoestische kwaliteiten die een gezond en comfortabel leefklimaat combineren met de fraaie esthetiek van hout.”

Een slechte akoestiek in huis of op kantoor is vaak hinderlijk en vermoeiend. Door de populariteit van harde materialen zoals glas en beton is nagalm een veelvoorkomend probleem in hedendaagse woon- of werkruimtes, die hierdoor vaak hol klinken. “Akoestische plafondpanelen bieden de ideale oplossing om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en de nagalm te verminderen.” 

In dit interieur werd gekozen voor eiken wandbekleding met geoliede afwerking.

Sterke geluidsabsorptie

De massief houten plafondpanelen van Carpentier behoren tot geluidsabsorptieklasse B/C/D. Door de ruimte tussen de latten en de bovenliggende glaswolplaat Isover Climliner 602 worden geluidsgolven geabsorbeerd. De panelen worden bekleed met QuickClip®-profielen, wat leidt tot een naadloos resultaat. De toepassing van hout als bekledingsmateriaal biedt een warm, sfeervol en decoratief element met een natuurlijke uitstraling.

Carpentier biedt een brede waaier aan kleuren en afwerkingsmogelijkheden. “De houten panelen kunnen gebrand, geborsteld, geolied of gebeitst worden”, vertelt Heidi. “Ze zijn bovendien beschikbaar in elke denkbare kleur, zodat je als architect steeds de juiste keuze maakt in functie van het interieur. We kunnen erg ver gaan om aan specifieke wensen te voldoen.”

Deze patiowoning kreeg een houten plafond in thermisch essen. (Beeld: Jurrit van der Waal)

Wandbekleding met duurzame afwerking

De laatste nieuwkomer in het interieurassortiment van Carpentier is de Architectural line. Deze houten wandbekleding met metal finish is beschikbaar in twee populaire designprofielen: Fine line en Plus line. De afwerking bestaat uit een zeslaagse kleurbehandeling. Ook deze wandbekleding is geschikt voor akoestische optimalisatie en is eenvoudig en snel te plaatsen dankzij het onzichtbare bevestigingssysteem.

“De QuickClip®-profielen zijn circulair”, vertelt Heidi. “Je kan ze eenvoudig losklikken en zonder schade demonteren met een set demontagesleutels. Je kan de houten wand- of plafondbekleding dus volledig losmaken en elders opnieuw opbouwen. Circulair bouwen is de toekomst en zit duidelijk in de lift. Dat vertaalt zich in een doordacht gebruik van materialen om de ecologische voetafdruk te verminderen. Bij Carpentier is dit alvast geen hol cliché. Al sinds 2007 staat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel. We zien er streng op toe dat alle hout uit verantwoord en legaal bosbeheer komt. Daarom vind je bij ons vooral Europese houtsoorten. In tegenstelling tot de meeste tropische houtsoorten zijn die namelijk al generaties lang het product van een milieuvriendelijk en goed bosbeheer. Onze ecologische visie trekken we ook consequent door in onze productieprocessen en in de ontwikkeling van onze innovatieve producten die getuigen van duurzaamheid, ecologie en puur vakmanschap.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details