NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Prefab bouwen op het hoogste niveau

Prefab bouwen op het hoogste niveau

Vlakken van architectonisch beton, grote glaspartijen en strakke lijnen, aangevuld met houten accenten. Voor deze villa in Deinze speelde architectenbureau Govaert & Vanhoutte zijn signature design ten volle uit. Prefabfabrikant Enjoy Concrete en Bouwbedrijf Bryon voerden het ontwerp uit. Met de grootste zorgvuldigheid en oog voor detail.

Een grote diversiteit aan betonstructuren en uitdagende constructies: de bouwpartners konden bij het optrekken van deze moderne villa echt hun expertise tonen. Enjoy Concrete produceerde ruim 400 vierkante meter aan betonelementen in een veertiental toepassingen. Van wandpanelen en luifels tot luchtbalken en terrastegels. Met een grote esthetische functie, maar sommige ook als dragende structuur. Inclusief het nodige studiewerk vooraf dus.

Een complex huwelijk

Woningbouw met architectonisch beton is populair. Qua vormgeving zijn er veel fans. Qua uitvoering is het een stuk complexer. In tegenstelling tot bij een loods of een appartementsblok bevat een woning met uitgepuurde architectuur veel verschillende structuren en elementen. “Een hele klus voor studiebureaus”, weet Maarten Durnez van Enjoy Concrete. Het bedrijf in Veurne maakt sinds jaar en dag prefab betonelementen op maat. “Die specifieke expertise hebben wij in eigen huis. Ons intern studiebureau telt zeven designers, waarvan drie ingenieurs. Daarnaast hebben we nog een extra ingenieur in dienst om het team bij uitdagende projecten te versterken. Voorbereidende studies en berekeningen zijn dus altijd piekfijn uitgewerkt. Zeker voor een complex project als dit, waar verschillende technieken, vormen en constructies elkaar afwisselen, is dat een grote troef.”

De XXL tegels rond het zwembad hebben dezelfde betonsamenstellling.

“Hiervoor moeten architect, stabiliteitsingenieur, prefableverancier en wij als aannemer perfect op elkaar ingespeeld zijn”, vult aannemer Tom Bryon aan, die de ruwbouwwerken uitvoerde. “In de voorbereiding worden de details al nauwkeurig uitgewerkt. Tijdens de uitvoering wordt nog eens overlegd hoe de elementen veilig en correct kunnen worden geplaatst en getransporteerd. Van deze woning werden bijvoorbeeld twee grote wanden geplaatst van 12 meter lang en 20 ton op een uitkraging van 2 meter. Voor de uiteindelijke montage kunnen we rekenen op ons bekwaam en goed opgeleid personeel. “

Maximale ontwerpvrijheid

Prefabbouwers werken vaak met betonnen sandwichpanelen. Enjoy Concrete daarentegen kiest bewust voor massieve panelen. Maarten Durnez: “Sandwichpanelen brengen het risico op thermische scheuren met zich mee. Bovendien beperkt die techniek de ontwerpvrijheid. Met massieve panelen kunnen we elke vorm en afmeting maken. Zoals hier: een mix van verschillende toepassingen, in uiteenlopende groottes en technieken. Qua architecturale mogelijkheden wordt prefabbeton op die manier het equivalent van een façadesteen.”

Vlakken van architectonisch beton, grote glaspartijen en strakke lijnen: het signature design van Govaert & Vanhoutte.

Die vrijheid betekent vaak ook extra uitdagingen voor de aannemer. Architectonisch zichtbeton voor een woning verschilt qua uitvoering sowieso van bijvoorbeeld industriebouw met prefabbeton. De werken moeten namelijk aan de hoogste esthetische eisen voldoen. “Dat is secuur werken en de betonelementen voldoende afschermen bij het plaatsen”, licht aannemer Bryon toe. “Een grondige voorbereiding is cruciaal. We weten perfect hoeveel tegenpeil elk element moet hebben. Voor de uitkragingen was dat tegenpeil bijvoorbeeld bepalend om een perfect gealigneerd resultaat te hebben.”

Een harmonisch plaatje

Ook rond de woning speelt beton een grote rol. Na de plaatsing van het zwembad werd het terras aangelegd met prefab XXL tegels. “En die XXL mag je letterlijk nemen”, zegt Maarten Durnez. “De grootformaattegels meten liefst tien vierkante meter per stuk. Ook een huzarenstukje om te plaatsen dus. Hiervoor werkte Bryon met vacuümunits, bruikbaar voor gewichten tot 7.000 kilogram.” Dezelfde betonsamenstelling zorgt ervoor dat binnen en buiten een harmonisch geheel vormen. Een duidelijk stijlstatement dat zijn effect niet gemist heeft. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details