NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Ranke vacuümbeglazing met uitmuntende prestaties
FINEO is 4 keer dunner dan drievoudige beglazing en isoleert net zo goed. (Beeld: René Müller Photographie)

Ranke vacuümbeglazing met uitmuntende prestaties

Het gaat hard voor FINEO. Nu ongeveer een jaar geleden pakte AGC uit met deze nieuwe generatie en grensverleggende isolerende beglazing. Nu al wordt er nagedacht over productie-uitbreiding en verdere productontwikkeling. FINEO by AGC is een vacuümbeglazing met dezelfde prestaties als drievoudig glas op vlak van warmte-isolatie, maar wel vier keer dunner. En dit brengt heel wat voordelen met zich mee. 

Tekst: Eva Goossens   |   Beeld: FINEO

De interesse vanuit de sector voor FINEO was er meteen. “Met FINEO bieden we vooreerst de mogelijkheid om op een zeer kostenefficiënte manier te renoveren en een verduurzaming van het gebouwenpatrimonium te bewerkstelligen”, gaat salesmanager van FINEO Europe Stefan Lips van start. “Door de ranke opbouw en het slanke profiel kan het hoog isolerend glas probleemloos in bestaande raamkozijnen worden ingebouwd. Het plaatsen is daardoor minder arbeidsintensief, ook al omdat deze beglazing een stuk lichter is qua gewicht.” Een belangrijke stap naar meer energie-efficiënte gebouwen, tegen een relatief lage kost.  

FINEO
Het dunne vacuüm isolatieglas heeft een elegante en slanke look en weet het zonlicht maximaal te benutten.

Glastechnologie zonder vacuümpoort

Het innovatieve van deze nieuwe generatie vacuümisolerende beglazing zit hem vooreerst in de opbouw. Anders dan andere glastechnologieën met vacuümisolatie heeft FINEO geen evacuatiepoort. FINEO bestaat uit twee bijvoorbeeld 4 millimeter dikke glasbladen, waarvan 1 met een thermisch isolerende coating. De glasbladen zijn van elkaar gescheiden door een vacuümspouw van slechts 0,1 millimeter. In deze vacuümspouw zitten minieme microspacers die beletten dat de bladen elkaar raken. Het resultaat is een beglazing met een dikte van 8 millimeter en gewicht van 20 kg/m², terwijl het qua energieprestatie niet hoeft onder te doen voor drievoudig isolatieglas. Concreet noteren we een Ug van 0,7 W/(M2.K), ongeacht de hellingsgraad. Tegelijkertijd is het dus vier keer dunner en weegt het een derde minder dan drievoudige beglazing. Hierdoor past het glas in bestaande ramen, zelfs in historische raamkozijnen. Dit alles maakt van FINEO vaak de meest kostenefficiënte oplossing bij renovatie- en restauratieprojecten. 

Meer natuurlijk daglicht en een betere geluidsdemping

FINEO kan dus probleemloos in bestaande kozijnen maar ook nieuwe ramen en vliesgevels worden ingebouwd. “FINEO zal zijn weg uiteraard ook vinden naar de nieuwbouw, als alternatief voor drievoudig glas.” Ook daar zijn de voordelen legio. De slankere en elegante beglazing garandeert niet alleen een goede warmte-isolatie, maar voegt daar nog een aantal voordelen aan toe. De dunne beglazing zorgt voor meer en beter licht- en akoestisch comfort en een verbeterde zontoetreding. Qua geluid is het glas zeer effectief in het lagere frequentiespectrum waardoor het onder meer verkeerslawaai beter dempt. Tot slot is de FINEO vacuüm isolerende beglazing honderd procent recycleerbaar. Een fascinerend productverhaal dat nog verder gaat. Stefan Lips: “Er wordt momenteel al onderzoek gedaan naar zonwerende en nog beter isolerende varianten.” Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details