NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Rethinking The Future Awards 2021 voor uitmuntendheid in architectuur en design
Opus van Zaha Hadid Architects – First Award | Gemengd gebruik (gerealiseerd)

Rethinking The Future Awards 2021 voor uitmuntendheid in architectuur en design

De organisatie ontving zo’n 1.400 registraties van over de hele wereld, onderverdeeld in diverse categorieën waaronder architectuur, landschapsarchitectuur, stedenbouw, productontwerp en interieurdesign. Een selectie uit de meest opmerkelijke winnaars en runner-ups.

Opus van Zaha Hadid Architects – First Award | Gemengd gebruik (gerealiseerd)

Waar anders kunnen we een gebouw van dit kaliber aantreffen dan in Dubai? De architectuur van Opus verkent het evenwicht tussen solide en leegte, opaak en transparant, binnen en buiten. Ontworpen als twee aparte torens die samenvloeien tot één kubusvormig geheel. De twee helften zijn niet alleen onderaan verbonden door een atrium, maar ook op een hoogte van 71 meter door middel van een asymmetrische brug, 38 meter wijd en drie verdiepingen hoog. De orthogonale geometrie van de glazen kubus staat in schril contrast met de vloeiend vormgegeven leegte van acht verdiepingen hoog, in het midden van het gebouw. Naast het nieuwe ME Dubai Hotel, met 74 kamers en 19 suites, tref je in dit impressionante gebouw onder meer ook kantoorverdiepingen en diverse drank- en eetgelegenheden waaronder ROKA, het moderne Japanse robatayaki-restaurant en de MAINE Land Brasserie.

Fiche van het project

Plaats: Dubai, Verenigde Arabische Emiraten 

Architectuur: Zaha Hadid Architects

Oppervlakte: 84.345 m²

Jaar: 2020

Fotografie: Laurian Ghinitoiu


Toronto Performance Venue + Hotel door Populous – First Award | Sport & recreatie (concept)

Populous, ‘s werelds meest toonaangevende architectenbureau voor sportstadia, stelt met dit project een multifunctionele locatie voor evenementen voor, in combinatie met een hoteltoren. Gesitueerd in het hart van de historische Canadese CNE Grounds belooft deze futuristisch projectlocatie ‘een ongeëvenaarde ervaring’ voor zowel fans als uitvoerende artiesten te bieden. Met 7.000 zitplaatsen wil dit project grote internationale eSports-evenementen aantrekken – een booming business -, maar ook hoogstaande concerten en andere live-evenementen. “Het ontwerp is niet opgevat als een sportarena of een operahuis, maar als een nieuwe typologie die zich tussen de twee uitstrekt: een ultramodern podium voor allerhande performances”, aldus Jonathan Mallie, Senior Principal en lead designer voor Populous. Het project van zo’n 500 miljoen dollar zal in 2025 worden voltooid en wil jaarlijks meer dan 200 evenementen hosten.

Fiche van het project

Plaats: Toronta, Canada

Architectuur: Populous

Oppervlakte: 83.000 m² brutto

Jaar: 2020

Fotografie/rendering: Populous


The GYAAN Center door Diana Kellogg Architects – Second Award | publiek gebouw (deels gerealiseerd)

Deze Rajkumari Ratnavati meisjesschool in India, ontworpen door architect Diana Kellogg uit New York voor de non-profitorganisatie Citta, is het eerste in een complex van drie gebouwen die samen het Gyaan Center vormen. Naast de school komt er een tentoonstellingsgebouw (The Medha) en ook nog een plek voor The Women’s Cooperative waar lokale ambachtslui de moeders en andere vrouwen de weef- en borduurtechnieken zullen bijbrengen. De school, die meer dan 400 meisjes zal verwelkomen, is opgetrokken in lokale zandsteen. Voor Kellogg was het essentieel om de gemeenschap te betrekken bij een gebouw dat ook voor de gemeenschap gemaakt wordt. Ze keek bij het begin van het ontwerpproces naar vrouwelijke symbolen in verschillende culturen, wat resulteerde in een structuur van drie ovalen om de kracht van vrouwelijkheid en oneindigheid te symboliseren. Van bovenaf gaat de ellipsstructuur naadloos over in het zandlandschap, met opvallende gebogen muren die doen denken aan de heuvelforten van Rajasthan. 

Fiche van het project

Plaats: Jaisalmer, India

Architect: Diana Kellogg Architects

Jaar: 2021

Fotografie: Vinay Panjwani


The Legend of Pangu door ECA2 – First Award | Cultureel (gerealiseerd)

The Legend of Pangu, geopend in september 2019, vormt het kader voor een multimediashow, gemaakt door het toonaangevende ontwerp- en productiebedrijf ECA. Niet alleen de show, maar ook de architectuur – ten dienste van de voorstelling en geïnspireerd door de Chinese mythologie – maakt indruk. De architectuur en het podiumontwerp zijn beide gebaseerd op de mythe van Pangu, die opstond uit een vormloze chaos en de wereld creëerde door de lucht omhoog te duwen en deze van de aarde te scheiden. De legende ziet zich vertaald in een betekenisvolle omgeving vol symboliek. Het is uitgestrekt als het begin van het heelal, met twee oppervlakken die samenkomen, zoals lucht en aarde. De opening in het theater maakt de link met de zon en de maan. Ook het element water mocht niet ontbreken en maakt een belangrijk onderdeel uit van de spectaculaire show. Als twee kolossale helften van een gigantisch opengespleten ei belichaamt deze architectuur van het theater het mythische verhaal, een legende die ouder is dan de tijd en die de oorsprong van het universum nieuw leven inblaast. 

Fiche van het project

Plaats: Lanzhou, Gansu Province, China

Architectuur & design team:    Populous

Consultants: Design Institute and Architect of 

Record – Tengyuan Design Institute

Jaar: 2019 

Fotografie: Julien Panié 


Paniza Wineries door Marta González Arquitectos – First Award | Bedrijfsgebouw (gebouwd)

Marta González Arquitectos ontwierp voor de Spaanse wijnmakerij Bodegas Paniza een nieuw en eigentijds bedrijfsgebouw met gedurfde geometrie dat representatief is voor het merk en bedrijf. Het hoofdvolume biedt ruimte aan de kantoren en vergaderruimte, voorzien van alle comfort. De indrukwekkende degustatieruimte is ondergebracht in het hellende volume met dubbele hoogte. Op het gelijkvloers bevindt zich het labo voor de oenologen, uitgevoerd in glas wat de openheid ten goede komt. Het verticale volume in zwarte steen huisvest de winkel, al is het grootste deel van de productie hier wel bestemd voor de export. Verder noteren we nog de bottelruimte en magazijnen, verbonden met de productiehallen die een meer horizontaal karakter geven aan het geheel. De architectuur brengt dan ook een boeiend samenspel van volumes, geometrische vormen en texturen, met in de hoofdrol natuursteen, waaronder witte en grijze kalksteen en zwarte leisteen.  

Fiche van het project

Plaats: Zaragoza, Spanje

Architect: Marta González Arquitectos

Oppervlakte: 4.000 m²

Jaar: 2019

Fotografie: Rubén Alonso


Wellington Opera House By Vincent Chu – First Award | openbaar gebouw (Concept)

De architectuur van dit nieuwe concept voor het Wellington Opera House is als een venster tussen het gebouw en de stad, erfgoed en het eigentijdse bestaan, de voorstelling en het publiek. Het project is gelegen in het centrum van Wellington (Nieuw-Zeeland), tegenover het Te Aro Park van Maori cultureel erfgoed. De geschiedenis en cultuur van de stad hebben dan ook een invloed op de ontwikkeling van architectuur en dit ontwerp in het bijzonder. Oud en nieuw verzoend. Wat meteen opvalt: de meer dan 100 jaar oude historische gevel van het erfgoedgebouw is ter bescherming naar het interieur verplaatst, nog steeds zichtbaar vanachter de nieuwe glazen gevel. Er werd gebruik gemaakt van een nieuwe en duurzame staalconstructie om de oude constructie te verstevigen en de nieuwe dansschool op de bovenverdieping te ondersteunen. Dit nieuwe volume komt het academische en eigentijdse karakter van het gebouw ten goede en vormt een venster voor artistieke uitwisseling. De bezoekers van het tegenoverliggende park kunnen mee genieten van de dansvoorstelling.    

Fiche van het project

Plaats: Wellington, Nieuw-Zeeland

Architect: Vincent Chu

Consultant: Philippe Campays

Oppervlakte: 27.818 m²

Jaar: 2020

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details