NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Rookluiken én indrukwekkende glasdakconstructie voor nieuw hoofdkwartier van Facq
Het Facq-centrum in Merelbeke omvat in elke ruimte systemen die toelaten om het gebouw veilig te ontroken en mensen te evacueren.

Rookluiken én indrukwekkende glasdakconstructie voor nieuw hoofdkwartier van Facq

Het impressionante gebouw langs de E40 in Merelbeke valt op door zijn gevel van 300 meter lang en 16 meter hoog, goed voor zo’n 8000 vierkante meter aan glas. Uiteraard werd ook veel aandacht besteed aan brandveiligheid. Zo werden de specialisten van Kingspan Light + Air Belgium vanaf de ontwerpfase ingeschakeld om het rook- en warmteafvoerconcept mee uit te werken. De specialist installeerde rookluiken met night cooling in magazijn, Sanicenter, showroom en kantoren, en een immense glasdakconstructie in het atrium.

Het nieuwe Facq-centrum omvat een distributiecentrum, Collect & Go-dienst, Contact Center, showroom, Sanicenter en kantoren. Het is meteen de place to be voor de professional in sanitair en verwarming, maar ook voor het grote publiek op zoek naar inspiratie en innovatieve oplossingen voor hun nieuwbouw- en renovatieprojecten. De directie van Facq besteedde niet alleen aandacht aan een uitnodigende gevel en een overzichtelijke en functionele inrichting, maar ook aan brandveiligheid. Als gerespecteerd partner voor de integratie van daglicht-, natuurlijke ventilatie- en rook- en warmteafvoeroplossingen in hun faciliteiten werd Kingspan Light + Air Belgium ook bij dit project al in de studiefase, bijna twee jaar voor de start van de bouwwerkzaamheden, door de architect en bouwheer ingeschakeld om het rook- en warmteafvoerconcept mee te bepalen. Zo integreerde de specialist in het magazijn, de showroom, het Sanicenter en de kantoren in Merelbeke verschillende lichtstraten en Kingspan Optima RWA-systemen met ventilatiemodules. Voor het atrium bedachten de experts van Kingspan Light + Air een glasdakconstructie, voorzien van rook- en warmteafvoerramen en rookschermen. Op die manier kunnen de ruimtes bij brand veilig ontrookt worden, terwijl de mensen geëvacueerd worden.

Voor het atrium ontwikkelden en monteerden de experts van Kingspan een indrukwekkende glazen lichtstraat (zadeldak) van 110 meter lang, meteen het paradepaardje van de installaties.

Lichtstraten met rookluiken en ventilatiemodules

Kingspan Light + Air engineerde en realiseerde de lichtstraten in glas en polycarbonaat voor de verschillende ruimtes. Deze daglichtoplossingen zijn opgebouwd met het eigen Brakel BA-4 glasroedensysteem, waarbij de ruiten vierzijdig ingeklemd worden. “In het magazijn, het Sanicenter en de showroom werden ook Kingspan Optima RWA-ventilatoren geïnstalleerd. Deze lamellenventilatoren zijn 100 procent thermisch gescheiden en sterk geïsoleerd, zodat er geen condensvorming optreedt en een ongeëvenaarde lucht- en waterdichtheid gegarandeerd is. Alle rookluiken zijn ook uitgerust met een (ventilatie)module. Die kan de rookluiken in een ventilatiestand van 5 graden opensturen, zodat ’s nachts het gebouw en de binnenlucht regendicht en op een natuurlijke wijze gekoeld en geventileerd kunnen worden”, licht manager engineering Cedrik Van Cannegem toe. “Ook in de kantoren hebben we een RWA-installatie en rookschermen geïntegreerd en zorgen Inova ventilatieramen in de gevel voor een gecontroleerde mechanische ventilatie. Externe zonwering voorkomt oververhitting op warme, zonnige dagen.”

Complexe glasdakconstructie in het atrium

Vooral het ontwerp van een oplossing voor het atrium had heel wat voeten in de aarde. De regelgevingen rond brandveiligheid in België gaan er steeds vanuit dat de verschillende bouwlagen RF gescheiden zijn ten opzichte van elkaar. Een atrium is echter per definitie open en zonder RF-barrières. De wetgeving laat toe om zulke gebouwen te realiseren, maar dan moeten er compenserende maatregelen genomen worden om eenzelfde veiligheidsniveau te garanderen en moet men de goedkeuring krijgen van Binnenlandse Zaken (afwijkingsdossier) en de brandweer. Het concept moest dan ook tot in de kleinste details af zijn, vooraleer de bouwwerkzaamheden konden starten. “We ontwikkelden, produceerden en monteerden een glasdakconstructie van 110 meter lang en 6 meter breed, uitgerust met 36 transparante Ventria ventilatieramen die zowel rook als warme lucht op een natuurlijke manier afvoeren. Verder integreerden we ook glazen rookschermen”, legt Van Cannegem uit. “Dit project kreeg trouwens een blanco rapport van de Gentse brandweer. In de portiersloge hebben we een systeem voorzien waarop de brandweer onmiddellijk kan zien waar de brandhaard zich bevindt.” Salesmanager Florian Vivé sluit af: “In dit veelzijdig project hebben we al onze expertise ruimschoots kunnen toepassen. We waren betrokken bij het ontwerp, de engineering en de uitvoering en staan ook in voor de service en het onderhoud op termijn.”  

FICHE VAN PROJECT

Project: Facq-centrum
Locatie: Merelbeke
Architect: LAB Architects Boveroux Courtoy, Luik

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details