NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Rust roest?
Hilde Francq, Trendwatcher en zaakvoerder van Francq Colors Trend Studio

Rust roest?

Druk, druk, druk! Sinds het min of meer ‘normale’ leven weer wordt opgepikt, lijkt iedereen zowat te verdrinken in het werk, de ingehaalde feestjes en verplichtingen, het eindelijk weer samen kunnen zijn, het compenseren van een tekort aan sociale contacten. Feesten, vieren, klinken en dansen… zolang het maar samen kan. Toch ziet de prestigieuze Braziliaanse architect Marcio Kogan dat net de plaatsen in huis waar we écht alleen kunnen zijn aan aandacht winnen. De slaapkamer, dus. Veel meer dan alleen een functionele plek om te slapen wordt de slaapkamer een ruimte waar de batterijen worden opgeladen. Waar energie wordt getankt om heel dat sociale circus aan te kunnen. Waar we heel even niet op sociale media hoeven te blinken.  

“In de jaren zeventig werden huizen ontworpen om zoveel mogelijk het samenzijn te benadrukken. Slaapkamers waren eerder klein, terwijl zithoeken gigantisch groot werden getekend. Want de zithoek, daar werden gasten ontvangen”, aldus Kogan. Vandaag de dag is de situatie helemaal anders, en ziet ook Kogan dat ruimtes waar je tijd voor jezelf kan nemen – zoals de badkamer, een hobbykamer of de slaapkamer – veel meer aandacht krijgen. Ook een mooi uitzicht bijvoorbeeld, dat kan vandaag de dag net zo goed toegeschreven worden aan de slaapkamer. Wakker worden met zicht op de bomen triggert immers een heel andere gemoedstoestand dan ontwaken terwijl je de wagens voorbij ziet denderen. Het succes van ‘tiny houses’ en allerhande boomhutten in de bossen illustreert dat fenomeen. Daar gaan we namelijk niet naartoe om van een grote woonkamer te genieten of uitgebreid te koken. Nee, we willen te midden van de natuur slapen en er heerlijk rustig ontwaken.

Marcio Kogan won onlangs de prestigieuze Wallpaper Design Award voor het bed Brasilia, ontworpen voor het Italiaanse luxelabel Minotti. Die onderscheiding kreeg niet de titel ‘beste bed’ of zelfs niet ‘beste slaapkamer’ mee, maar heette heel toepasselijk ‘Best Quiet Room’. De beste ruimte in huis om échte stilte te kunnen ervaren. Dat hoeft niet meteen een slaapkamer te zijn, zolang het maar een kamer is waar je niet voortdurend moet zorgen dat iedereen nog een glas in handen heeft, de hapjes aan een ideaal tempo verschijnen, dat het gesprek vlot verloopt en dat iedereen zich goed voelt. De slaapkamer evolueert naar een kamer waar jij je goed kunt voelen en zal dus binnen de architectuur een almaar prominentere rol innemen. Enter meditatieruimtes, leeshoeken en een omgeving vrij van smartphones, computers en tablets. Rust wordt niet langer als tijdverspilling aanzien (wie herinnert zich nog ‘Rust Roest’?) maar als een essentiële hoeksteen van een evenwichtig bestaan. Gelukkig maar.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details