NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
SCHELL controleert en bewaakt waterkwaliteit in openbare gebouwen
Met het hoekregelkraantje kan elke particulier tot 40 procent water besparen.

SCHELL controleert en bewaakt waterkwaliteit in openbare gebouwen

Sinds de oprichting van SCHELL staat efficiënt watergebruik centraal. Het bedrijf is bekend van het hoekregelkraantje waarmee elke particulier tot 40 procent water kan besparen. Vandaag spitst SCHELL zich toe op controle en behoud van de kwaliteit van water in openbare gebouwen. Waterbesparing blijft een speerpunt, maar het water in de leidingen moet ook gezond zijn. Daar staat het watermanagementsysteem van SCHELL (SWS) voor in.

Het SWS-systeem houdt waterinstallaties in topconditie. Tijdens de weekends en de jaarlijkse vakanties ligt de watercirculatie in leidingen stil. Als het water een temperatuur bereikt van 25 graden zal het aantal bacteriën razendsnel groeien en dat is niet zonder gevaar. De bekendste en de meest schadelijke is de legionellabacterie. 

Waterkwaliteit en gezondheid

In de zomer stijgt de temperatuur van drinkwater en draagt de warmwaterleiding warmte over aan de nabijgelegen leiding voor koud water. “Als dit water stilstaat, krijg je problemen”, vertelt Jeroen Roelands van de Projectafdeling. “Het zijn parameters die je het best in de gaten houdt, want een snelle groei van bacteriën kan schadelijk zijn voor de gezondheid.”

Het watersysteem registreert de temperaturen en weet wanneer een spoeling nodig is om de warmtegraad onder controle te krijgen. 

Het SWS-systeem stuurt alle elektronische kranen in een gebouw gekoppeld en centraal aan.

Automatisering vermindert verbruik

Een geautomatiseerd beheersplan garandeert vers en gezond drinkwater in de leidingen. De huidige installaties passen de best beschikbare technieken toe. SCHELL-SWS spoelt de elektronische kranen automatisch volgens de ingestelde uren en controleert de kwaliteit. 

Het systeem biedt een overzicht van alle aftappunten wat handig is om snel te kunnen ingrijpen. Bacteriën installeren zich graag in dode leidingen en zullen zich snel verspreiden. Het SWS houdt een vinger aan de pols en spoelt alleen als het nodig is. Dat is goed want het klimaat verandert en watervoorziening is kwetsbaar.

SCHELL begeleidt architecten, studiebureaus en bouwheren tijdens het installatieproces en legt alle finesses van de werking uit. “Een waterbesparende straalregelaar is soms niet genoeg voor een grondige spoeling. De buizen waar het water door stroomt hebben bepaalde afmetingen. Het is mogelijk dat de straalregelaar onvoldoende debiet levert om een krachtige turbulentie te garanderen. Hierdoor kan het water in de hoofdleiding stagneren, zelfs bij afname. Alleen het water in het midden beweegt. Bacteriën die zich aan de binnenkant van de buizen hechten en problemen veroorzaken blijven daardoor groeien.”

De elektronisch gestuurde kranen worden automatisch gespoeld.

Planning, installatie en advies

Installatie en gebruik zijn eenvoudig. SCHELL geeft bovendien uitgebreid advies, organiseert opleidingen en ondersteunt de klant. Het is slim om proactief te zijn en de installatie meteen op te nemen in het plan als de leidingen getekend zijn. De opdrachtgever, het studiebureau of de architect nemen hierin het voortouw. 

Kwaliteitsbeheersing is nodig in publieke gebouwen waar de zuiverheid van water van levensbelang is. Denk aan ziekenhuizen, sportcentra en zwembaden, brandweerkazernes en bedrijven met productiefaciliteiten waar operatoren dagelijks douchen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook de semiopenbare en commerciële sector is gebaat met een economisch en efficiënt watersysteem dat de gezondheid van de gebruikers beschermt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details