NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
‘SCHÖCKEFFECT’ IN THERMISCHE ISOLATIE EN BOUWCOMFORT
Residentiële villa in Maasmechelen met modulaire Sconnex®-muurverbindingen. (Beeld: Jeroen Willems)

‘SCHÖCKEFFECT’ IN THERMISCHE ISOLATIE EN BOUWCOMFORT

Bij bouwprojecten worden duurzaamheid, optimaal energiebeheer en klimaatbescherming alsmaar belangrijker. Als gevolg hiervan stellen bouwheren en aannemers steeds hogere eisen wat gebouwisolatie betreft. Het belang van thermische isolatie van gebouwen wint dus terrein. Al meer dan zestig jaar biedt Schöck hiervoor innovatieve oplossingen. In dit artikel zoomen we in op enkele inspirerende projecten.

Al vele decennia staat Schöck op internationale bouwplaatsen synoniem voor warmte-isolatie, geluidisolatie en geavanceerde wapeningstechnieken. Sinds 1962 heeft het bedrijf naam en faam opgebouwd bij architecten, ingenieurs en aannemers, door het aanbieden van productoplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie. Daarnaast ondersteunt Schöck haar klanten vandaag ook digitaal in alle fasen van bouwen, zoals via het gebruik van BIM- en CAD-bibliotheken.

Schöck Sconnex® realiseert een doeltreffende thermische isolatie van betonen muren en kolommen ter hoogte van betonplaatvoegen.

Schöck Sconnex®: doeltreffende thermische isolatie

Wist je dat ongeveer 40 procent van alle koudebruggen in een gebouw zich in muren en kolommen bevindt, waarbij deze koudebruggen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 10 procent van het verwarmingsverlies? Met Schöck Sconnex® levert Schöck een krachtige oplossing voor een uitzonderlijk doeltreffende thermische isolatie van betonen muren en kolommen ter hoogte van betonplaatvoegen.

Bestaande klanten zijn erg enthousiast over de vele voordelen van Schöck Sconnex®. Zo realiseert dit systeem een doorlopende thermische onderbreking die rondom het hele gebouw kan worden aangebracht. Bovendien moeten aannemers minder tot zelfs geen plafond- of flankisolatie aanbrengen, en kan de dikte van het isolatiemateriaal aan de buitenkant van gebouwen tot een minimum beperkt worden. Dit bespaart klanten geld en biedt hen meer te benutten oppervlakte.

Innovatieve toepassing in scholencomplex

Een van de projecten waar de troeven van deze innovatieve en duurzame oplossing maximaal benut werden, is een scholencomplex in het Luxemburgse Echternach. Architecten en bouwingenieurs leverden een knap staaltje bouwtechniek af door een fundering te voorzien op 160 palen. Als gevolg hiervan ‘zweeft’ de vloerplaat van het nieuwe schoolgebouw op een hoogte van 70 centimeter boven het hoogste lokale overstromingspeil in ruim 100 jaar. De thermische onderbreking Schöck Sconnex® maakt dit mooi ogende en ecologische gebouw extra rendabel en duurzaam, omdat er een thermische scheiding ontstaat tussen de betonnen vloerplaat en muren van het geventileerde gevelsysteem op de benedenverdieping. Het resultaat? Een aanzienlijke besparing op isolatiemateriaal, minder koudebruggen in het gebouw en een betere interne energiebalans.

De Sconnex®-elementen werden bovenop de palen geplaatst in lijn met de buitenmuur en, al naargelang de berekende belasting, op een welbepaalde afstand van de vloerplaat. (Beeld: Jeroen Willems)

Modulaire muurverbindingen in moderne villa

Voor een andere inspirerende toepassing van Schöck Sconnex® trekken we richting Maasmechelen. Daar bewijst PCp Architects dat energiezuinig bouwen perfect hand in hand gaat met comfortabel wonen. Bij het ontwerp van een moderne villa – die zich aan de straatzijde presenteert als een betonnen monoliet en aan de achterzijde de groene omgeving omarmt – zochten de architecten de grenzen op om het bouwprogramma te verzoenen met de stedenbouwkundige voorschriften, EPB-eisen en een hoog wooncomfort.

Door het gebruik van Sconnex®-elementen kon PCp Architects gebouwdelen ontwerpen met een hoge statische belasting die toch voldoen aan strenge energie-eisen. Omdat de woning volledig in beton is opgetrokken – met binnen- en buitenwanden van 20 centimeter dik en daartussen 15 centimeter isolatie –, was Schöck Sconnex® de ideale oplossing om de isolatieschil te laten doorlopen en bijgevolg het aantal bouwknopen tot een minimum te herleiden. Voor het verankeren van binnenmuren en vloerplaten maakte de aannemer dan ook dankbaar gebruik van Sconnex®-muurverbindingen. Op die manier werd onnodig plaatsverlies door dikke wanden vermeden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details