NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Sint-Dimpnakerk in Geel

Sint-Dimpnakerk in Geel

In mei 2020 vierde de stad Geel de 750ste verjaardag van één van haar belangrijkste monumenten, de Sint-Dimpnakerk. Een uitzonderlijke gebeurtenis als je bedenkt dat dit gebouw onlosmakelijk verbonden is met de historische uitstraling van de stad.

In de middeleeuwen zou Dimpna, de dochter van een Ierse koning, in de kerk door haar vader zijn vermoord toen ze weigerde in te gaan op zijn incestueuze avances. Haar marteldood bracht een massale bedevaart van geesteszieken op gang en maakte haar tot de beschermheilige tegen de krankzinnigheid. De internationale reputatie van Geel op het vlak van gezinsverpleging is tot vandaag het onmiddellijk resultaat van die eeuwenoude zorg.

De Sint-Dimpnakerk is één van de paradepaardjes van de festiviteiten die aan dit jubileum gewijd zijn, en speelt een belangrijke rol in de uitstraling van de stad.

Een ongelooflijke esthetische en technologische uitdaging

Het feest kon natuurlijk alleen doorgaan als de kerk werd gerenoveerd en opgewaardeerd met nieuwe verlichting.

De esthetische en technologische uitdagingen van dat project waren enorm!

Doel van de verlichting is om de architecturale details van het indrukwekkende gebouw met zijn hoofdtoren van 42 meter hoog, elegant te onthullen. Er moest rekening worden gehouden met enkele beperkingen:

  • De beperkte mogelijkheden om de armaturen te installeren.
  • De eis om de architecturale details in het algemeen en de gravures van de glas-in-loodramen in het bijzonder nauwkeurig te verlichten.
  • De noodzaak om de verlichting discreet overdag te installeren, een vraag die inherent verbonden is met de beperkingen waarmee je bij een beschermd monument rekening moet houden.

Kwaliteitsapparatuur en nauwe samenwerking met de stad en het studiebureau

Tot heden werd de kerk verlicht met verouderde en energieverslindende armaturen. Met ledtechnologie kozen de ontwerpers heel duidelijk voor de logica van energiebesparing.

Het team van Schréder BE selecteerde voor deze architecturale opwaardering, samen met de stad en het studiebureau, verschillende armaturen uit ons verlichtingsgamma. De definitieve materialen en de kleurtemperatuur van het licht, werden vastgelegd tijdens een proefopstelling die een eerste indruk gaf van het verwachte resultaat.
 54SCULPLINE3OMNISTAR13ENYO27TERRA LED

Deze toestellen, in combinatie met de zorgvuldig bestudeerde fotometrie en kleurtemperatuur, maakten het mogelijk om de architecturale details uit te vergroten en te beeldhouwen met het licht. De stad en zijn inwoners zijn tevreden met het mooie resultaat dat bereikt is.

Bakermat van de wereldbefaamde Geelse gezinsverpleging staat nu ook letterlijk in de spotlightsVera CelisBurgemeester

Het project is een succes. Voor Schréder is het een grote voldoening te hebben meegewerkt aan de opwaardering van architecturaal erfgoed dat symbool staat voor de trots en reputatie van Geel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details