NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Slanker bouwen, beter isoleren
Door de gevel te renoveren met Kooltherm® K108 spouwisolatie wordt de bouwschil een stuk energie-efficiënter (Abscis architecten).

Slanker bouwen, beter isoleren

In termen van energievraag betekent dit een toename van vijftig procent. De uitdaging voor de bouwsector en architect: meer doen op een duurzame manier met minder ruimte. En dat is waar Kooltherm® Kinspan Insulation, efficiënte isolatie met een maximaal ruimte-rendement, volop op inzet.

Tekst: Eva Goossens   |   Beeld: Kingspan Insulation

Bij Kingspan is men ervan overtuigd dat kwalitatieve isolatie onmisbaar is om de energie-efficiëntie en ecologische voetafdruk van een gebouw te optimaliseren. Als het om thermische prestatie en beperkt energieverbruik gaat, is een efficiënte bouwschil nu eenmaal een eerste vereiste. Isolatie met een lage lambdawaarde zorgt voor een kleinere energievraag. Kooltherm®, met een lambdawaarde vanaf 0,018W/mK, draagt bij tot het terugdringen van de isolatiedikte en ondersteunt zo compact bouwen. Het gebruik van Kingspan isolatie resulteert in minder energieverbruik, minder koolstofuitstoot en lagere vaste kosten van gebouwen.

Bij deze projecten in de Gentse binnenstad viel de keuze op de Kooltherm® K8 Plus Spouwplaat (TBM Robbrecht en Daem architecten & Mjosé Van Hee architecten).

Slanker bouwen met dezelfde thermische prestaties

Kingspan biedt met zijn Kooltherm® isolatieplaten een energie-efficiënte en slanke oplossing die een dunnere bouwschil mogelijk maakt. Het verkleinen van de totale muurdikte doet de nuttige leef- en woonoppervlakte stijgen. Meer waarde voor je ruimte. Dit deden Mjosé Van Hee architecten en Robbrecht en Daem architecten door te kiezen voor de K8 Plus Spouwplaat, meer bepaald voor twee gebouwen uit een project in de Gentse binnenstad. Door de hoge isolatiewaarde is de plaat uitermate geschikt voor het thermisch en slank isoleren van de spouwmuren. Naast de energetische pluspunten en de perfecte aansluiting van K8 Plus op de ondergrond is de bijdrage aan brandveiligheid ook een doorslaggevend element om te kiezen voor Kooltherm®. En tot slot: door de dunne buitenschil wordt ook de daglichtinval geoptimaliseerd. Nog een manier waarop Kooltherm® bijdraagt tot het wooncomfort.

Oplossing voor gevelrenovatie

Tot maar liefst 3,8 Gt aan CO2-emissie kan er bespaard worden, tenminste als men vandaag ontwerpmaatregelen voor een efficiënte bouwschil voor het totaal wereldwijd gebouwpatrimonium zou nemen. Renovatie van de bouwschil loont. Het project City Garden, met gevelrenovatie van drie appartementsgebouwen, is hiervan een mooi voorbeeld. Abscis architecten koos voor de K108 spouwisolatie met dikte 75 millimeter die garant staat voor een warmte-isolerend vermogen of R-waarde van 4,16 m²K/W. Deze Kooltherm® isolatieplaten zijn achttien procent dunner dan PIR-isolatieplaten met een lambdawaarde van 0,022W/mK. Door het handhaven van dezelfde muurdikte – isolatie, spouw en gevelbekleding – blijven de gebouwen tijdens de werken in gebruik en worden ze energiezuiniger. Kooltherm® isolatie laat toe om de gevel conform de huidige energiewetgeving te renoveren met behoud van de raamafwerking.

Hogere ROI

Een dunne bouwschil betekent ruimtewinst en bijgevolg een hogere verkoopwaarde of hogere huurinkomsten. Kooltherm® levert met andere woorden een aanzienlijke bijdrage in het vergroten van de Return of Investment van het vastgoed. De ROI bij toepassing van de Kingspan vliesgevelplaat ten opzichte van minerale wol kan bij een tienjarige huuropbrengst, bij een grondoppervlakte van 10.000 vierkante meter, tot ruim 86.500 euro oplopen. Benieuwd of de keuze van isolatie ook plaatswinst in jouw project oplevert? Op de Kingspan site vind je een rekentool die op projectbasis de ruimtewinst laat zien.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details