NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Slim raam voorkomt oververhitting
Wanneer de buitentemperatuur hoog is, wordt zonnewarmte tegengehouden. Zodra de temperatuur van het raam onder een bepaalde waarde daalt, wordt er warmte doorgelaten.

Slim raam voorkomt oververhitting

Duurzaam bouwen

Een raam dat de zonnewarmte tegenhoudt, maar alleen als de temperatuur te hoog wordt? Niet langer fictie. De resultaten van een eerste pilootproject, waarbij de prestaties in de praktijk getest worden, zijn alvast veelbelovend.

De aarde warmt op, de zomers worden heter en onze huizen ook. Dat mochten we de voorbije maanden aan de lijve ondervinden. Het komt er in de toekomst, zelfs de zeer nabije, dus op aan het binnenklimaat te beheersen, zonder extra druk te leggen op het milieu en de elektriciteitsrekeningen. Er is in de energietransitie ‘a sense of urgency’ wat betreft het isoleren en duurzame verwarming, maar dit blijkt voor het koelen van woningen voorlopig veel minder het geval. Dit is buiten aan aantal initiatieven gerekend die ook dit probleem innovatief willen aanpakken.

Schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten

Sunovate is een project gericht op het verhogen van energie-efficiëntie in gebouwen via warmteregulatie in ramen en zonnepanelen. Het is een project van TNO – kort voor de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek – in samenwerking met de Universiteit Hasselt, IMEV, KU Leuven, Yparex, Everlam, Glass for Glass en Soltec. Wat ons vooral intrigeert: het zogenaamde ‘slimme raam’ met het actieve materiaal thermochroom, zo ontworpen om automatisch te schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Van zodra er zonlicht op het raam valt en de omgevingstemperatuur boven de 20 graden Celcius stijgt wordt het infraroodlicht geblokkeerd, dit terwijl het glas volledig doorzichtig blijft voor het menselijk oog. Wanneer het glasoppervlak afkoelt, wordt er automatisch teruggeschakeld naar doorlatend infraroodlicht. Een kwestie van de zonnewarmte optimaal te benutten en energie te besparen, zowel voor het verwarmen als koelen. 

Deze besparing kan volgens de onderzoekers oplopen tot 8 procent en 23,70 €/m² glas per jaar ten opzichte van de meest geavanceerde HR++-ramen. Er wordt gewag gemaakt van een terugverdientijd van minder dan zeven jaar voor de eindgebruikers. Een eerste pilootproject op de testfaciliteit SolarBEAT in Eindhoven is alvast veelbelovend. Het opzet: de technologie verder doorontwikkelen om het binnen twee tot drie jaar op de markt te brengen en zo verder inzetten op het behalen van de Europese energie- en klimaatdoelen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details