NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Sprekend geveldesign met solid surface
De vloeiend vormgegeven banden in AVONITE® kenmerken deze gevel. (Beeld:Hugo Da Costa)

Sprekend geveldesign met solid surface

Sprekende gevels zeggen meer. Ze stralen af op het imago van het bedrijf, de organisatie of bewoners die erachter schuil gaan. Logisch dus dat men zich wenst te onderscheiden. Dat kan onder meer met solid surface, een materiaal dat zich uitstekend leent voor geventileerde gevels, maar ook zonwering en bijzonder geveldesign tout court. Enkele projecten in de kijker.

Massief oppervlaktemateriaal, beter bekend onder de Engelse term solid surface, is een massief, homogeen en op mineraal gebaseerd product met heel wat troeven: sterk, duurzaam, vorstbestendig en slijtvast. Bijna zo robuust als steen, te verwerken als hout. Ook het makkelijke onderhoud, met een hogedrukreiniger en water, speelt in het voordeel van solid surface. Bovendien kan het massieve en homogene materiaal opgeschuurd worden, bijvoorbeeld om komaf te maken met graffiti of lichte beschadigingen. Doorslaggevend bij de keuze voor solid surface zijn tot slot de ontwerpmogelijkheden. Het materiaal laat zich visueel naadloos verwerken en thermoformeren – vormgeving door middel van hitte – waardoor het zich leent tot bijzonder design. Denk daarbij aan golvende en naadloze organische vormen, maar ook gedurfde effecten van kleur en lichtdoorlatendheid. Individueel design troef.

Vloeiend vormgegeven gevelbanden in AVONITE®

Solid surface is de benaming van het materiaal dat onder verschillende labels, met elk hun bijzonderheden, op de markt wordt gebracht. Een daarvan is  AVONITE®, geproduceerd door het Amerikaanse Aristech Surfaces LLC en in België exclusief ingevoerd en verdeeld door Engels Surfaces. De compatibiliteit met alle isolatiesystemen, ondergronden en belastingsprofielen maken van AVONITE®-gevelplaten een veelzijdige gevelbekleding, geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het Right Size-programma met 18 standaard plaatformaten – met een lengte tot maximaal 3.658 millimeter – laat toe de kosten te reduceren en produceert minder afval. Een bijzondere toepassing zien we bij de toonzaal van Lacin Maisons in Béziers, Frankrijk. Hier werd het materiaal verwerkt tot afgeronde en vloeiend vormgegeven gevelbanden die de gestroomlijnde architectuur kenmerken en de binnenruimte deels behoeden voor oververhitting door de zon.  

De vloeiend vormgegeven banden in AVONITE® kenmerken deze gevel. (Beeld:Hugo Da Costa)

Fiche van project
Project: Lacin Maisons
Plaats: Bézier, France
Architect: Cabinet OLMB 
Solid surface: AVONITE® 8026 Super White
Fabrikant: LCCA

Een sculpturale en geometrische gevel in HI-MACS®

Een tweede project brengt ons helemaal naar New Delhi waar de markante gevel van het kantoorgebouw JK House bekleed werd met de solid surface HI-MACS® van LG Hausys. Er werd geopteerd voor driehoekige vormen die samenkomen in een driedimensionaal geheel. De ligging van het gebouw, op de hoek van de straat, maakt dat de vormen en het reliëf extra tot hun recht komen. De bekleding voegt niet alleen een sculpturale toets toe, maar ook een structurele bescherming van het gebouw. Wanneer na valavond de nachtverlichting aangaat, wordt het geheel extra geaccentueerd door de ledverlichting achter de geometrische vormen in solid surface. 

Fiche van project
Project: JK House
Plaats: New Delhi, India
Architect: Conarch Architects
Solid surface: HI-MACS® Alpine White S028
Verwerker/plaatser: A.S. Interiors

Elliptische beweging geaccentueerd met Corian®

Ook in België heeft solid surface zich uiteraard al laten opmerken als architecturaal materiaal voor de gevel. Een treffend voorbeeld is Logistiek Park Waasland met het nieuwe hoofdkantoor van Aertssen Group. Stijn Mertens van Mertens-Architecten licht toe: “Het gebouw maakt een elliptische beweging, zowel horizontaal als verticaal, waardoor een flexibel maar sterk product nodig is om die dynamische vorm te creëren. We hebben in eerste instantie verschillende materialen overwogen voor de gevel, zoals architectonisch beton en aluminium. Geen van deze oplossingen was geschikt, wegens te zwaar of niet flexibel genoeg. Corian® Exteriors bleek wel zeer geschikt voor toepassingen met golvende, vrijwel naadloze, organische vormen. Corian® Exteriors heeft bovendien een geweldige esthetiek: het witte matte uiterlijk van de Glacier White-kleur maakt de gevel architectonisch gedurfd en tegelijkertijd verfijnd.”  

Bij dit project werden maar liefst 2.200 vierkante meter aan Corian® Exteriors Glacier White-panelen gebruikt. (Beeld: PhotoJoris)

Fiche van project
Project: Logistiek Park Waasland
Plaats: Verrebroek, België
Architect: Mertens-Architecten
Solid surface: Corian® Exteriors, Glacier White 
Verwerker/plaatser: Limeparts-Drooghmans

Golvende gevelpanelen in Krion®

Tot slot een project met KRION®, een solid surface ontwikkeld door SYSTEMPOOL van de Porcelanosa Groep. Deze solid surface zien we onder meer toegepast aan de gevel van het hoofdkantoor van de Italiaanse multinational Zamasport in Novara, Italië. Typerend voor dit gebouw, ontworpen door architectuurstudio Frigerio Design Group, is de glazen voorgevel met daarvoor een structuur van golvende en overlappende panelen in Krion®. Het geheel lijkt wel op een enorm weefgetouw, een duidelijke verwijzing naar de high fashion activiteiten in het gebouw.    

De glazen gevel krijgt extra cachet dankzij KRION® solid surface.(Beeld: Mario Frusca)

Fiche van project
Project: headquarters Zamasport
Plaats: Novara, Italië
Architect: Frigerio Design Group
Solid surface: KRION® Lux 1100 Snow White East
Verwerker: Transformator 3MC

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details