NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
‘Steentje bijdragen om CO2-uitstoot te verlagen’

‘Steentje bijdragen om CO2-uitstoot te verlagen’

De architect van morgen staat voor een enorme uitdaging: artistiek creatief blijven en tegelijk een steentje bijdragen voor een lagere CO2-uitstoot om de klimaatverandering te keren. Moonarchitects gaat alvast ambitieus aan de slag.

Het palmares van Moonarchitects bestaat uit woningbouw en huisvestingsprojecten, zowel private als voor de overheid. “Maar af en toe tekenen we ook voor praktijkruimtes en kantoor gerelateerde opdrachten”, aldus Annelies Geens, Ingenieur Architect en zaakvoerster.

De gevels van Moonarchitects ogen sober en speels.

Renovatie zit in de lift

Vaak betreft het nieuwbouw of herbouw, maar ook renovatieprojecten komen meer en meer aan bod. Mensen vinden een mooi plekje en willen het graag behouden, mits modernisering richting comfort en de regelgeving inzake verlaging van onze ecologische voetafdruk. “Voor elke opdracht vertrekken we vanuit de ruimtelijke context en gaan op zoek naar ontwerpmatige antwoorden.” Integratie in de omgeving is steeds het vertrekpunt en je ziet veel aandacht voor detaillering en een hoge afwerkingsgraad.

Met de nieuwste technieken werden hier BEN-appartementen gerealiseerd.

Slimme conceptwoning

Voor nieuwbouw Papenhof kon de klant onder andere kiezen voor een slim drieslaapkamerconcept van Moonarchitects. “De nutsfuncties bevinden zich in een centraal compact blok. Dit geeft ruimtelijke kwaliteit aan de woning en betekent flexibiliteit voor de gevelopbouw. De circulatieruimte wordt zo een architecturale wandeling met wisselende zichten. De vide versterkt de samenhang en trekt extra daglicht binnen via een dakraam.”

Energieneutraal

In Wommelgem ontdekken we een interessant reconversieproject. “Eerst hebben we drie verwaarloosde panden laten afbreken om dan een sociaal huisvestingsproject te ontwikkelen. In het hoekgebouw tref je aan de ene kant de kleinere appartementen en aan de andere de ruimere woongelegenheden. De centrale circulatiekoker verbindt beide delen en geeft de binnentuin een beetje prijs.” Annelies werkt hier bijna energieneutraal (BEN). Alle woonunits zijn rolstoelvriendelijk. Het regenwater wordt opgevangen voor maximaal hergebruik en de carports hebben een extensief groendak.

Het nieuwe volume haalt de tuin in huis.

Landelijke context

Deze gezinswoning werd verbouwd in overeenstemming met de  landelijke context. “Voor de woonuitbreiding zijn we vertrokken vanuit het interessante daklijnenspel van het bestaande gebouw. Op die manier wordt het gevelbeeld kracht bijgezet.” De dakstructuur is binnen overal als zichtwerk uitgewerkt. “Het houten buitenschrijnwerk en de materialisatie van het interieur zoeken hier aansluiting bij en vormen een warm contrast met het lichte interieur en de wit gekaleide gevels.” 

Knap geheel met een frisse toets, opgaand in de natuur.

Scandinavische sfeer 

Nog een totaalrenovatie. Achteraan werd de woning uitgebreid met een nieuw volume. De keuken en leefruimte geven nu uit op de tuin en een ruim ingesloten terras. Hoge schuiframen resulteren in overvloedige lichtinval en bieden een mooi uitzicht. Het materiaalgebruik heeft iets Scandinavisch. Strak maatwerk in combinatie met warme accenten. “Het gebruik van berkenfineermultiplex, wit gelakte mdf, goudkleurige details en keramische marmer wordt in heel de woning doorgetrokken en brengt zo rust en harmonie.” 

Annelies Geens van Moonarchitects.

Rode draad

Duurzaamheid vormt een rode draad bij Moonarchitects. “Waar dit enkele jaren geleden nog vooral van toepassing was in het gebruik van duurzame materialen en technieken wordt dit nu veel uitgebreider toegepast met betrekking tot circulariteit, het hergebruik van materialen en het beperken van de CO2-uitstoot door de toepassing van recuperatiebeton, recuperatiegevelsteen en CO2-negatieve materialen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details