NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Strakke houten enveloppe, gegarandeerd waterdicht
Hout zet de toon bij deze riante residentiële woning, met het signatuur van architect Dries Bonamie.

Strakke houten enveloppe, gegarandeerd waterdicht

Innovatieve oplossing voor meer architecturale vrijheid

Deze strakke enveloppe in hout, met perfect aansluitende overgang tussen dak en gevel, maakt indruk. Geen sinecure, weet elke architect. Vooreerst is er uiteraard de vereiste waterdichtheid van het hellende houten dak. Daarnaast wou men ook de dakgoten en regenwaterafvoeren netjes aan het oog onttrekken. De oplossing werd gevonden bij RENOLIT ALKORPLAN en meer bepaald het RENOLIT ALKORPLAN Solar-systeem dat bijzonder veelzijdig uit de hoek komt.

De dakgoten zitten verdoken onder het hout.

We kennen RENOLIT, met meer dan 30 vestigingen wereldwijd, van het hoogwaardige assortiment aan kunststoffolies en andere producten van kunststof. Deze vinden onder meer hun weg naar woningen en gebouwen, bijvoorbeeld in de vorm van kunststof daksystemen. Innovatief is het RENOLIT ALKORPLAN Solar-systeem, initieel ontwikkeld om zonnepanelen op een kunststof dak te monteren. Het vernuftige systeem bleek weliswaar breder toepasbaar, onder meer voor de esthetische en waterdichte afwerking van daken met buitenbekleding naar keuze. Denk daarbij niet alleen aan houten latwerk, maar ook aluminium panelen, shingles of andere materialen voor een architecturale dak- en gevelafwerking.

Om de krachten op een optimale manier te verdelen, werd er bij dit project geopteerd voor een tussenafstand van 70 centimeter tussen de Solar-bevestigingsprofielen.

Stijlvol lattenwerk in tropisch hout

De bouwheer van deze residentiële woning in Ieper was uit op hout en wou zowel tegen de gevel als op het dak een harmonieus lattenwerk van tropisch hout. Maar deze zware latten plaatsen onder een best wel steile helling bleek niet zo vanzelfsprekend. En er mocht bij het bevestigen van het hout uiteraard ook niet geraakt worden aan de waterdichte afwerking. Het RENOLIT ALKORPLAN Solar-systeem bood soelaas: een combinatie van de RENOLIT ALKORPLAN dakbaan met het geëxtrudeerde PVC-P Solar-profiel. Dit profiel wordt, voorzien van een aluminium versteviging, via een warmeluchtlas ter hoogte van de lasnaad met de pvc dakbaan versmolten. Op het profiel worden eerst houten dwarslatten bevestigd, waarop nadien de esthetische, verticaal geplaatste houten buitenafwerking wordt vastgeschroefd. Zonder risico op het doorboren van de dakafdichting en met een goede weerstand tegen afschuifkrachten.

Het RENOLIT ALKORPLAN Solar-systeem, perfect geschikt voor de waterdichte afwerking van daken met hout of buitenafwerking naar keuze.

Esthetische plus

Om te vermijden dat de onderliggende lichtgrijze RENOLIT ALKORPLAN afdichtingsbaan enigszins tussen het hout zou doorschemeren, besloot de architect om het tropische hout te bevestigen op een basis van donkergekleurde latten. Het resultaat: een contrasterend lijnenspel met diepte, waarbij het vergrijsde hout nog beter uitkomt. Let ook op hoe het hout van de dakafwerking doorloopt op de gevel, met een perfect aansluitende overgang die het strakke en architecturale concept kracht bijzet. Alles wat enigszins visueel kan storen, werd in de mate van het mogelijke weggewerkt. Zo zitten de dakgoten en regenwaterafvoeren netjes ingewerkt onder het hout. Zelfs de zonnepanelen liggen hier mooi aan het oog onttrokken in brede dakgoten, netjes en betrouwbaar afgedicht met RENOLIT ALKORPLAN. Een innovatieve oplossing om met respect voor het karakter van de woning toch te genieten van de voordelen van zonne-energie. En ook hier bewijzen de RENOLIT ALKORPLAN Solar-profielen vanzelfsprekend hun nut als een veilige basis voor de dragende structuur van de zonnepanelen.   

FICHE VAN PROJECT

Project: Residentiële woning
Locatie: Ieper
Architect: Architectenbureau Dries Bonamie
Dakdekker: APD Ardooie
Timmerwerk: Demonie Hout nv

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details