NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Subtiele zonwering in vliesgevel
De doekzonwering werd speciaal ontwikkeld voor vliesgevels.

Subtiele zonwering in vliesgevel

Visibiliteit is van cruciaal belang voor een bankkantoor dat de nieuwe thuis moet worden van twee met elkaar gefusioneerde Crelan-vestigingen in het West-Vlaamse Roeselare. Met de nieuwe, perfect op de gevel geïntegreerde, Fixscreen Minimal CW50 zonwering van Renson wordt dit extra benadrukt. 

De bouwheer wilde een minimalistisch en functioneel gebouw, dat voldoet aan alle noden van een modern bank- en verzekeringskantoor. Grote glaspartijen en een open landschapskantoor waren hier dan ook evidente voorwaarden voor de architect, die uitging van een langwerpige balk als vormgeving voor deze nieuwbouw. 

Voor de Fixscreen Minimal CW50 doekzonwering van Renson werd dit een pilootproject. Deze doekzonwering werd speciaal ontwikkeld voor vliesgevels. De koppelgeleiders zijn daarom net zo breed (50 millimeter) als de profielen van de vliesgevel. “Met dit nieuwe type doekzonwering konden we toch kiezen voor slanke gordijngevelprofielen”, licht architect Corneel Schepens van architectenbureau Schepens BV toe. “Bovendien zijn zowel de zijgeleiders als de doekkasten van de zonwering volledig weggewerkt in de gevel, wat de detaillering alleen maar ten goede komt.”

Subtiel geïntegreerde buffer tegen felle zon

De Fixscreen Minimal CW50 zonwering van Renson werd naadloos geïntegreerd in de buitengevel en valt dus nauwelijks op. Zelfs met de screens neergelaten, vormt alles één mooi geheel, terwijl de zon toch tegengehouden wordt, nog voor die het glas kan bereiken. Dat is de meest efficiënte manier om oververhitting binnen te voorkomen. Toch was het vooral het negatieve effect van een laagstaande of felle zon, met reflectie op schermen en op de witte bureaus als gevolg, dat de bouwheer voor doekzonwering deed kiezen. Dat die geen afbreuk hoeft te doen aan het strakke ontwerp van het kantoor, is daarbij uiteraard mooi meegenomen.

Screens op, neergelaten of tussenin? De gevel vormt sowieso een mooi geheel.

Vliesgevel en doekzonwering, de ultieme match

Oververhitting vermijden – zeker bij grote glasoppervlakken van vliesgevels – was de trigger voor Reynaers Aluminium om samen met Renson op zoek te gaan naar de ultieme productcombinatie van gordijngevels en doekzonwering. De twee Belgische ondernemingen bundelen daarvoor de krachten met de Reynaers Aluminium ConceptWall 50 en de Fixscreen Minimal Curtain Wall 50. Het resultaat is een doorgedreven geteste, esthetische totaaloplossing die alle partijen in het bouwproces ontzorgt: van architect over installateur tot bouwheer. 

Door de profielen van zowel de gevel als de doekzonwering qua detaillering perfect op elkaar af te stemmen sluiten ze naadloos aan. De afwerking gebeurt eenvoudigweg met het gewenste afdekprofiel van de Reynaers ConceptWall 50. Deze gezamenlijke ontwikkeling beperkt eveneens het totaal aantal benodigde profielen tot slechts drie stuks in plaats van vijf. Het afdekprofiel en de basis klemlijst van Reynaers Aluminium en de koppelzijgeleider van Renson maken deze totaaloplossing snel en gemakkelijk te installeren. Er is niet alleen minder schroefwerk, maar nu alles perfect op elkaar afgestemd is en als combinatie-oplossing getest is, hoeft niemand nog zelf op zoek te gaan naar een passende oplossing.

Fixscreen Minimal Curtain Wall 50

Met zijn minimalistische look sluit de Fixscreen Minimal Curtain Wall 50 naadloos aan bij het design van vliesgevels. Deze oplossing houdt rekening met de thermische uitzetting en is hierdoor oneindig koppelbaar. De koppelzijgeleider van slechts 50 millimeter (net zo breed als de ConceptWall 50 raamprofielen) garandeert een centrale bevestiging naar de vliesgevel en dus het behoud van de ervan. 

Reynaers Aluminium ConceptWall 50 

Concept Wall 50 is een gevel- en daksysteem met een onbeperkte designvrijheid en een maximaal doorzicht. Als innovatieve oplossing voldoet het aan alle technische en ontwerpvereisten van een eigentijdse architectuur waarbij grote, zware en dikke glaspanelen tot 700 kilogram worden gebruikt in combinatie met parallel opengaande ramen, uitzetzakramen of draaikipramen.

FICHE VAN PROJECT
  • Project Crelan
  • Locatie Roeselare
  • Architect Architectenbureau Schepens BV

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details