Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

NL | FR

Producten

Trends in natuursteen en steenmaterialen

Foto 2 marmeren werkbladen kopiëren
Meer expressieve marmers vinden hun weg naar het interieur. (Beeld: Louis Culot, Fierens keukens en interieur, Luc Roymans)

15 oktober 2020 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Natuursteen, composiet, keramiek, gesinterde steen en solid surface. Het zijn uiteenlopende steenmaterialen, elk met specifieke eigenschappen en troeven waardoor ze perfect naast elkaar kunnen blijven bestaan. Toch noteren we enkele opvallende tendensen die zich anno 2020 duidelijk aftekenen en doorzetten. De trends en nieuwigheden in de kijker.

Tekst: Eva Goossens   |   Beeld: Louis Culot, Abbin Natuursteen, Stone Senses by Stone Consulting, Beltrami, Cosentino Silestone en Dekton, Engels Surfaces/Avonite, Hi-Macs by LG Hausys

Het is een feit: ondanks de talrijke alternatieven is natuursteen een blijver. Meer nog, de behoefte naar meer authenticiteit en uniek design in en rond het huis doet velen terug kiezen voor ‘the real stuff’. Daarnaast vallen ook het succes en de kwaliteiten van andere steenmaterialen zoals composiet, keramiek, gesinterde steen en solid surface niet te onderkennen. Elk materiaal met zijn eigen troeven, esthetische mogelijkheden en toepassingen. 

Corner of a bathroom with bathtub and a small wooden chair
De Avonite Studio Collection, ingevoerd en verdeeld door Engels Surfaces, hier toegepast in een stijlvolle badkamer. (Beeld: ©denisismagilov – stock.adobe.com)

Het authentieke van natuursteen

Voor velen weegt er nog steeds niets op tegen het authentieke van echte natuursteen, telkens anders en steeds uniek. Natuursteen houdt dus stand. Meer nog, diverse verwerkers en aanbieders van steenmaterialen noteren een groei in dit segment, vooral te danken aan het succes van marmer en kwartsiet. De meest uitgesproken trend: marmer is nog lang niet over het hoogtepunt heen. Naast marmers met lichte en zachte aders – zoals de traditionele en tijdloze Bianco Carrara – noteren we tegenwoordig ook meer opvallende marmers. 

Wanneer men kiest voor echte natuursteen durft men er tegenwoordig ook echt mee uitpakken. Marmers met zacht karakter krijgen concurrentie van meer extravagante kleuren – zoals groen – en marmers met uitgesproken een opvallend nervenpatroon of krachtig lijnenspel. ‘Kijk naar mij’ lijkt het motto wel. Wat de overige natuursteen betreft, is ook de blauwe hardsteen uiteraard een onverbiddelijke blijver, vooral voor buitentoepassingen. Bij graniet noteren we wel een terugval, te wijten aan de opmars van marmer, kwartsiet maar ook van de alternatieve steenmaterialen zoals composiet en vooral Dekton. 

Travertin ondersteunt Wabi-sabi trend

Opvallend: ook travertin ligt goed in de markt en lijkt helemaal terug van weggeweest. Vari-ërend in tinten van lentehoning over goudkleurige karamel tot grijsbruin biedt een vloer, wand, gevel of interieurafwerking in travertin een antwoord op de vraag naar heerlijke, warme zachtheid. Kenmerkend zijn de zichtbare overblijfselen van planten en dieren die zich onthullen door fossielen, schelpen of kleine gaatjes in het oppervlak. De Travertin speelt, met haar eigenzinnig en grillig karakter, ook perfect in op de ‘Wabi-Sabi’ trend, weet natuursteenspecialist Beltrami. Een woonstijl getypeerd door imperfecte schoonheid. Rauwe, onbewerkte materialen als hout en steen met zichtbare barsten in een sober aards kleurenpalet. Travertin vindt zowel binnen- als buitenshuis zijn toepassing. Interessant: deze natuursteen heeft ook lichtdoorlatende eigenschappen. Het licht baant zich op subtiele wijze een weg door de natuursteen, waardoor er prachtige details kunnen gecreëerd worden. Travertin leent zich zowel voor een ton-sur-ton interieur als voor een contrastrijk resultaat. Het zachte, subtiele karakter van de travertin laat zich namelijk perfect combineren met meer dramatische, uitgesproken kleuren en materialen.

Steenmaterialen 10 - dekton Khalo Dekton Kitchen USA - Khalo(EN kopiëren
Patagonia Granite vormde de inspiratiebron voor deze Dekton Khalo die dankzij de X-GLOSS-technologie een gepolijste afwerking heeft.

Terrazzotrend houdt stevig stand

Wie dacht dat de terrazzotrend een vluchtig modeverschijnsel was, heeft ongelijk gekregen. Terrazzo houdt stand en belooft dat voorlopig ook te blijven doen. Zo blijkt alvast uit de interesse voor het materiaal, het daaruit voortvloeiend groeiend aanbod en de nieuwigheden. Vloeren, wanden, trappen of werkbladen in Terrazzo zullen in 2021 de interieur- en tegeltrends blijven bepalen, aldus diverse natuursteenspecialisten. Nieuw van Stone Senses by Stone Consulting zijn de Terrazzo Ultra Thin platen, zeer dunne (3 millimeter) en lichtgewicht panelen met echte terrazzo die dankzij het extra groot formaat van 3000 op 1700 millimeter een snelle en makkelijke installatie toelaten. Nog meer terrazzo met Stone Senses Marmocino, een tegel die nogmaals echte terrazzo combineert maar deze keer met een keramische drager. Hierdoor worden onder meer grotere formaten mogelijk en is er minder kans op breuk.

Steenmaterialen 5 - Beltrami TravertinTNAV01-01 kopiëren
De revival van Travertin, hier in de vorm van verzoete maattegels van Beltrami. (Uitvoerder Scherrens Paul & Zonen, beeld: Valerie Clarysse)

De alternatieven: composiet, keramiek en Dekton

Uiteraard heeft de komst van andere steenmaterialen zoals kwartscomposiet, keramiek en gesinterde steen de markt aanzienlijk veranderd. Zij die uit zijn op onderhoudsgemak en vlekbestendigheid, boven het authentieke en unieke karakter van marmer en andere natuursteen, komen al snel uit bij deze alternatieven.

Ook verkrijgbaar in zeer geloofwaardige natuursteenimitaties en helemaal mee met de laatste woontrends. Vooral Dekton zit enorm in de lift en is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een begrip in de sector. De merknaam Dekton wordt vereenzelvigd met de soortnaam van deze gesinterde steen die dankzij een innovatief sinterings- en ultracompactieproces onder extreem hoge druk unieke kwaliteiten krijgt. Deze gesinterde steen is vrij van microscopisch waarneembare poriën, uitermate bestand tegen vlekken, slijt- en stootvast, UV-bestendig en zo goed als onderhoudsvrij. Vandaar dat het onder meer zeer geliefd is als aanrecht.

Steenmaterialen 13 - hi-macs_intense_ultra kopiëren
Hi-Macs Intense ultra met intense kleuren en extra thermoformeerbaar, wat ‘haarspeldbochten’ met een zeer kleine binnenradius van amper 6 mm toelaat.

Solid surface: naadloos verwerkbaar

Last but not least is er solid surface, waar ook naar verwezen wordt als massief oppervlaktemateriaal of natuurlijke acrylsteen. Door de consument nog vaak vereenzelvigd met Corian, al is dit uiteraard slechts één merk van het ondertussen ruime aanbod aan kwaliteitsvolle solid surfaces. Denken we daarbij aan Hi-Macs, maar onder meer ook Avonite, Getacore, Kerrock, enzovoort. Elk merk heeft een eigen assortiment en unieke producteigenschappen. Solid surface onderscheidt zich vooral doordat het zich laat thermoformeren en naadloos verwerken. Het is niet uitermate krasbestendig, maar wel herstelbaar. Ook bijvoorbeeld spoel- of wastafels in solid surfaces laten zich naadloos inwerken. Dit heeft niet alleen een esthetisch voordeel. Het wordt vaak gekozen uit hygiënische overwegingen. Solid surface is verkrijgbaar in een waaier aan kleuren en dessins waaronder ook fraaie marmerimitaties.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via ArchiComm? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details