NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Ultra-hogesterktebeton in XL-formaten, ook voor projectbouw

Ultra-hogesterktebeton in XL-formaten, ook voor projectbouw

Innovatieve betontoepassingen

Zo pakt Enjoy Concrete, gespecialiseerd in architectonisch zichtbeton, uit met iets nieuws: prefab ultra-hogesterktebeton in XL-formaten, uiteraard steeds op maat van het project en de creatieve insteek van de terecht veeleisende architect.

Tekst: Eva Goossens   |   Beeld: Enjoy Concrete / Architectenbureau KVarch / PVL Architecten

In tien jaar tijd heeft Enjoy Concrete zich op vlak van architectonisch beton weten te onderscheiden. Tot ver over de landsgrenzen heen wist de West-Vlaamse productiefirma, met aan het roer Bernard Joye, naam en faam te verwerven met prefabelementen in zichtbeton: van wanden en kolommen, terrassen en luifels tot gevelbanden en tegels. Met zijn focus op innovatie scoorde de onderneming al diverse internationaal gegeerde awards. Maar omdat stilstaan geen optie is, gaat Enjoy Concrete met ultra-hogesterktebeton (UHSB) nu nog een stap verder. Dit ten dienste van de minimalistische architectuur met slanke belijning.

Architect Kris Vandecasteele realiseert in Oostende een elegante en dynamische gevel met kaderterrassen in UHSB.

Innovatie troef

Enjoy concrete is niet aan zijn proefstuk toe op het vlak van innovatie. Getuige daarvan de vele succesvolle toepassingen met rheodynamisch (RDC) beton, gegeerd omwille van het zeer gladde oppervlak dat voor een esthetische meerwaarde zorgt in het architectuurverhaal. Een verhaal dat nu nog een straffer vervolg krijgt met het ultra-hogesterktebeton waarmee men nog een stuk slanker kan gaan. Ultrahoge-sterktebeton heeft een druksterkte van 120 N/mm² tot wel 180-200 N/mm², ongeveer vergelijkbaar met staal. Het materiaal is niet nieuw op zich. In 2010 paste Enjoy Concrete dit al toe voor het meubilair in het eigen nieuwe gebouw. Anno 2020 is het beton klaar voor gebruik als gevelpaneel of structuurelement. “En dat opent nieuwe mogelijkheden”, aldus salesengineer Maarten Durnez. “De slankere elementen zorgen voor een nieuwe elegantie en laten toe gewichtsreducerend te werken. En dankzij de dunnere gevelplaten is er meer ruimte voor isolatie.” Maar enkele voordelen van dit innoverende materiaal.

De speelse gevel met UHSB kaderterrassen zoals hij binnenkort voor architecturale variatie zal zorgen. (Kvarch Architecten)

Projecten in de pijplijn

Innoveren doe je niet alleen. Voor de ontwikkeling van het nieuwe product deed Enjoy Concrete een beroep op een aantal ‘partners in crime’, waaronder Architectenbureau KVarch met architect Kris Vandecasteele die in Oostende een project realiseert met kaderterrassen in UHSB. Het resultaat: een elegante, dynamische en luchtige gevel in plaats van de gekende massiviteit. Verder werd er ook nauw samengewerkt met het Deense Aalborg en the Allborg Cementir holding. De Scandinavische markt staat op dit vlak al verder en in Denemarken zijn al meer dan 20.000 terrassen uitgevoerd in UHSB. Dit prefabbeton is met andere woorden niet alleen gereserveerd voor high-end projecten maar kan breed toegepast worden. Wat Enjoy Concrete betreft, staan er op korte termijn nog twee UHSB-projecten op stapel: het Lighthouse Corner hotel in Nieuwpoort van PVL Architecten en een meergezinswoning in Kortrijk van Govaert&Vanhoutte architects. Naar het resultaat kijken we alvast uit.    

Ook PVL Architecten voorziet in dit Lighthouse Corner hotel in Nieuwpoort UHSB beton dat het elegante gevelbeeld kracht bijzet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details