NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Uniek raam met volledig glazen vleugel
Ieder ‘Clara by AluK’-raam is een unicum, dat zich perfect aan persoonlijke voorkeuren van architecten en bouwheren aanpast.

Uniek raam met volledig glazen vleugel

Het raam heruitgevonden: meer daglicht, onbeperkt uitzicht en eindeloze creativiteit

Glas is het architectonische element van de 21e eeuw. Architecten en bouwheren willen namelijk vandaag vooral veel grote ramen. Die trekken daglicht in de ruimtes en geven een onbelemmerd zicht naar buiten. Eén vraag bleef onbeantwoord: waarom worden kozijnen niet helemaal uit glas gemaakt? Precies die gedachte vormt de basis voor de ontwikkeling van het ‘Clara by AluK’-raam, wereldwijd het eerste raam met een volledig glazen vleugel. Het aluminium kader werd ontworpen door AluK en de vleugel door AGC. Dit unieke concept laat 15 procent meer licht binnen, creëert een grenzeloze overgang tussen binnen en buiten, en laat zich perfect aan de persoonlijke voorkeuren van architect en bouwheer aanpassen.

Dit raamsysteem, een ontwikkeling van AluK en ACG, is wereldwijd het eerste raam met een volledig glazen vleugel.

Raam met een uitzicht

De raamtechnologie heeft zich de laatste jaren sterk verder ontwikkeld. Zo wordt er rekening gehouden met warmte-isolatie, energie-efficiëntie, akoestische demping en inbraakwerendheid. Klassieke ramen bestaan evenwel tot 35 procent uit kader en dat vermindert de hoeveelheid invallende licht aanzienlijk, zelfs bij grote raampartijen. De uitdaging was om voor elke toepassing een panoramaraam te ontwikkelen zonder kader rondom de vleugel, tussenstijlen en tussenroedes. Het raam als het ware heruitvinden. In nauwe samenwerking met de onderzoeksafdeling van AGC ontwikkelde de R&D-afdeling van AluK een uniek raamconcept met een volledig glazen vleugel voor: het ‘Clara by AluK’-raam. De specialist in de ontwikkeling van aluminium ramen, deuren en geveloplossingen ontwierp het aluminium kader, terwijl AGC de vleugel voor z’n rekening nam. Het unieke, vleugelloze design laat tot 15 procent meer licht binnen en het doorlopende glasoppervlak realiseert een grenzeloze overgang tussen binnen en buiten. Dit raamsysteem verenigt de transparantie, toegankelijkheid en openheid van een glazen raam met alle voordelen van een draaikiep- of draairaam. 

Elegant en eenvoudig

Met het flinterdunne, eenvoudige design zijn de ‘Clara by AluK’-ramen een perfecte aanvulling voor moderne architectuur. De raamvleugels zijn gemaakt zonder oneffenheden en randen. Functionele onderdelen, zoals beslag en afdichtingen, worden verborgen met elegant geëmailleerd glas, beschikbaar in een uitgebreid RAL-kleurenpalet. Clara Duo, dat zowel aan de binnenzijde tussen kozijn en vleugel als aan de buitenzijde tussen aluminiumschaal en vleugel een vlakke afwerking heeft, is opgebouwd uit een kader met een inbouwdiepte van 72 millimeter en een aanzichtbreedte van 67 millimeter. De profielen zijn standaard verkrijgbaar in AluK’s ‘First Choice’ kleurenaanbod, bestaande uit acht kleuren die het Qualicoat Seaside kwaliteitslabel dragen. Omdat het kozijn en de raamvleugel in hetzelfde vlak liggen, is ook ramen reinigen eigenlijk kinderspel. Er zijn geen hoeken, randen of raamafdichtingen, waarin vuil zich kan ophopen.

Clara Duo heeft zowel aan de binnenzijde tussen kozijn en vleugel als aan de buitenzijde tussen aluminiumschaal en vleugel een vlakke afwerking.

Comfort en veiligheid

Maar er is meer, ‘Clara by AluK’-ramen zijn uiterst energiebesparend en voldoen aan alle lage energie- en passiefhuisstandaarden. Afhankelijk van de raamconstructie behalen ze een optimale thermische isolatie met een Uw-waarde van 0,94 W/m²K (voor een raam met een afmeting van 1.230 op 1.480 millimeter en een Ug gelijk aan 0,6 W/m²K). De isolatiewaarde Ug van de beglazing ligt tussen 0,5 en 0,7 afhankelijk van het type beglazing. Ze hebben ook een uitstekende geluidsisolatie. Bovendien zijn ze gemaakt uit speciaal gehard glas en dankzij het doorlopende glazen oppervlak en de verborgen scharnieren kunnen ze niet uit het frame getild worden, wat resulteert in een uitstekende inbraakwerendheid.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details