NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
UV-C zuiveringssysteem bindt de strijd aan tegen corona
De combinatie van UV-luchtontsmetting en aerodynamica maakt dat deze plafondgemonteerde Thermo Bel MADS-toestellen ideaal zijn voor grote ruimtes met publiek. (Beeld: ©Luxibel – www.luxibel.com)

UV-C zuiveringssysteem bindt de strijd aan tegen corona

Dat doen ze met de UV-C desinfectiesystemen waarvoor er binnen de groep een nieuwe divisie werd opgericht: Thermo Bel. Het opzet: COVID-19 inperken met een bewezen technologie die op een innovatieve manier wordt toegepast.

Zoals het in coranatijden hoort, werd het nieuws eind augustus met een online persconferentie aangekondigd: Group Engels gaat een samenwerking aan met de Belgische producent Luxibel om samen de strijd aan te binden tegen de pandemie. Onder de naam Thermo Bel wil men de beproefde UV-C technologie tot in onze scholen, ziekenhuizen, kantoren, faciliteiten, de horeca en retail brengen. Om zo het hoofd te bieden aan het venijnige virus, maar ook toekomstige varianten en andere boosdoeners zoals bacteriën, schimmels en gisten.

Doordat de lucht naar boven wordt aangezogen, heeft de potentieel vervuilde lucht minder kans om te circuleren.

Bewezen technologie

“Deze UV-C technologie is op zich niets nieuws”, gaat product- en salesdirector Patrick Leenaerts van start. “De technologie bestaat al meer dan honderd jaar en heeft inmiddels bewezen dat ze een belangrijke bijdrage levert in het neutraliseren van virussen zoals tuberculose, SARS, ebola en andere. Het is zelfs zo dat vandaag al ons drinkwater wel ergens een UV-C lamp is gepasseerd. En ook in operatiekwartieren wordt het ingezet. UV-C is dan ook een bewezen technologie die het aantal infecties drastisch doet verminderen.” Hoe het werkt? “Wetenschappelijk gezien is UV-C licht een korte golfstraler van 254 nm. Aan de Universiteit van Boston werd aangetoond dat dit licht, mits een voldoende dosis energie, de erfelijke RNA-structuur van deze virussen beschadigt waardoor de vermenigvuldiging wordt gestopt. Zo reduceert UV-C licht al na een 25 seconden maar liefst 99,9999 procent van de virussen. Een bewezen efficiëntie.”

Deze Thermo Bel B-Air V2 zorgt voor 24-uurs luchtdesinfectie in aanwezigheid van mens en dier. (Beeld: ©Luxibel – www.luxibel.com)

Onderscheid tussen lucht- en oppervlaktedesinfectie

De UV-C desinfectiesystemen van Thermo Bel kunnen worden opgedeeld in twee categorieën: de gesloten systemen B-Air voor luchtdesinfectie en de B-Direct toestellen met open lampen voor oppervlaktedesinfectie. Deze laatste mogen enkel in werking zijn wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is, aangezien de straling bij verkeerd gebruik een risico kan zijn voor huid en ogen. Ingebouwde veiligheidssystemen, met onder meer een aanwezigheidssensor, waarschuwingslamp en auditief signaal, moeten dit voorkomen. Waar Thermo Bel vooral op inzet, zijn weliswaar de B-Air gesloten stralers voor luchtdesinfectie. Deze kunnen 24 op 7 in werking zijn, ook in ruimtes waar mensen aanwezig zijn.

Patrick Leenaerts: “Deze gesloten stralers zuigen via een luchtkoker de mogelijk vervuilde lucht aan waarna deze langs twee Signify Philips UV-C lampen passeert en virusvrij wordt gemaakt.” De stralers laten zich op verschillende manieren gebruiken: staand, wandgemonteerd of verticaal aan het plafond. “Dit laatste is, in het geval van ruimtes met voldoende hoge plafonds, zeer interessant”, vult Leenaerts aan. “De lucht wordt naar boven aangezogen waardoor de circulatie van de eventuele aerosolen ingeperkt wordt. Eens gezuiverd, wordt de lucht terug naar beneden de ruimte in gestuurd.” 

De B-Direct serie, geschikt voor oppervlaktedesinfectie.

Gecertificeerde dealers en installateurs

Kwaliteit, deskundigheid en veiligheid primeren. Daarom worden de UV-C-stralers enkel verdeeld via het Thermocomfort-netwerk met opgeleide en gecertificeerde Thermo Bel installateurs. Zij zijn vertrouwd met de juiste dimensionering van de toestellen en het meten van de effectieve stralingsintensiteit. De installateur kan zijn klant ook een interessant servicecontract aanbieden waarbij de lampen jaarlijks vervangen worden (levensduur van 9.000 branduren) en het toestel gereinigd wordt. Een aanrader om de goede werking te blijven garanderen. 

Online persconferentie Thermo Bel/Luxibel: 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details