NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Verbeterde akoestiek in Kamer van Volksvertegenwoordigers
De vorm van de akoestische cloud sluit perfect aan bij de ronde vormen van de ruimte en de koepel.

Verbeterde akoestiek in Kamer van Volksvertegenwoordigers

Absorberende panelen en geluidsversterking met aandacht voor klassiek karakter

Als specialist in professionele audiovisuele installaties draagt Amptec kwaliteit hoog in het vaandel en gaat het bedrijf graag een uitdaging aan. Het verbeteren van de akoestiek in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers vroeg dan ook om een innovatieve aanpak. Met aandacht voor de klassieke look-and-feel installeerde Amptec een grote hoeveelheid akoestisch materiaal en optimaliseerde het volledige audiosysteem.

Een slechte akoestiek in de Kamer van Volksvertegenwoordigers is natuurlijk nefast voor een goede debatcultuur. Toch was net dat een van de grootste uitdagingen in het achttiende-eeuwse neoklassieke Paleis der Natie in Brussel, waar het Federaal Parlement zetelt. Daarom lanceerde de Belgische regering een openbare aanbesteding voor het vinden van een goede audiovisuele oplossing, al was dat in deze specifieke omgeving geen sinecure. Jasper Willems, projectleider bij Amptec, legt uit waarom: “Het gebouw is beschermd wat beperkingen oplegt voor eventuele oplossingen, want het authentieke karakter van de ruimte moet zoveel mogelijk bewaard blijven. Daarnaast vormde de grote glazen koepel een enorme uitdaging. Toch zat net in die structuur ook het grootste potentieel voor verbeteringen.”

Onder de imposante koepel plaatste Amptec een aanzienlijke hoeveelheid materiaal in de vorm van een akoestische en lichtgevende cloud.

Amptec acstx

Amptec acstx stond in voor de akoestische engineering. “We deden een grondige 3D-scan, wat ons toeliet de akoestische eigenschappen zoals spraakverstaanbaarheid en nagalmtijd van de ruimte te simuleren en zo gepaste oplossingen voor te stellen”, aldus Jasper. “De vele harde oppervlakken en de indrukwekkende koepel creëerden ongewenste reflecties, waardoor politici niet goed verstaanbaar waren. Onze oplossing bestaat uit een akoestische en elektroakoestische component, namelijk akoestisch absorberende panelen en een geoptimaliseerde geluidsversterking door een aangepast audiosysteem.”

Akoestiek en esthetiek hand in hand

Onder de imposante koepel installeerde Amptec een aanzienlijke hoeveelheid materiaal in de vorm van een akoestische en lichtgevende cloud om de weerkaatsingen te absorberen. De onderste laag van de cloud is lichtgevend, de andere lagen hebben uplighters die de structuur erboven uitlichten en de nodige ambiance creëren in de Kamer. Alle verlichting is uitgevoerd met ledlampen. Jasper: “Door ons flexibel op te stellen, en proactief mee te denken met de kamerleden en out of the box ideeën aan te reiken ontwikkelden we een unieke akoestische cloud met aandacht voor de esthetiek van het gebouw.”

Naast de cloud bevestigde Amptec op verschillende andere reflectiepunten en tegen de muren nog meer akoestische panelen. Deze absorberende Artnovion-panelen werden beprint met hetzelfde marmerpatroon dat in de Kamer te zien is. “Dit is een stoffering die over de panelen wordt gespannen. Hoewel dit geen nieuwe techniek is, was de omvang van dit project vrij uniek. We namen heel wat foto’s van de totale ruimte om die beelden nadien te printen op de panelen. Zo wisten we het klassieke karakter van het beschermde gebouw te vrijwaren. De vorm van de akoestische cloud sluit perfect aan bij de ronde vormen van de ruimte en de koepel.”

De akoestische panelen werden beprint met hetzelfde marmerpatroon dat in de Kamer te zien is.

Prestigeproject

Voor de installatie van de verlichting schakelde Amptec partners Painting with Light en Lux Lumen in, die in de sector de referentie zijn voor respectievelijk lichtontwerp en lichtrealisaties. De cloud hangt op met een indrukwekkend takelsysteem van Stapotech. “De audiovisuele upgrade van de Kamer is een absoluut prestigeproject”, benadrukt Jasper. “Het was een zeer interessante opdracht. We namen de volledige projectcoördinatie op ons en stuurden de verschillende onderaannemers aan. Het project is honderd procent maatwerk en onze oplossing kwam tot stand na heel wat overleg met plaatsbezoeken en testopstellingen. We zijn bijzonder fier dat de verstaanbaarheid in de ruimte drastisch verbeterde sinds de akoestische behandeling. Volgend jaar leveren we de elektroakoestische component op, waarna de integratie van het volledige audiosysteem compleet is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details