NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Voortdurend verbeteren
De figuratieve ledtegel Molior zorgt voor verblindingsvrije verlichting van onder meer vergaderzalen. (Beeld: www.fotovanhuffel.be)

Voortdurend verbeteren

Een nieuw jaar, een nieuwe catalogus. Ook de Noorse fabrikant SG Lighting verzamelde haar bestaande collectie en enkele nieuwkomers in een lijvig naslagwerk. Een constante valt op: het verderzetten van het pragmatisch design.

De R&D-afdeling van SG Lighting sleutelt constant aan haar armaturen om deze het gekende SG Lighting-jasje te geven. Dat betekent dat ze steeds op zoek zijn naar (eenvoudige) ingrepen die het voor de installateur en de gebruiker mogelijk maken op een zeer eenvoudige manier met de toestellen aan de slag te gaan. “Bestaande collecties krijgen zo als het ware een upgrade, nieuwe collecties voegen we toe”, bevestigt Marc Turcksin van SG Lighting.

Rax Eco en Rax Soft kregen een upgrade.

Grote broer

Over Artes kon je in een vorige editie alles lezen. Deze fraaie, decoratieve armatuur voor wandmontage binnen en buiten werd vorig jaar aan de SG Lighting-collectie toegevoegd. “De individuele trapsgewijze aanpassing van de lichthoek/lichtverdeling naar boven en/of naar beneden is een voltreffer gebleken”, aldus Turcksin. “Artes is een hit. Vandaag komt er met Artes Midi letterlijk en figuurlijk een grote broer bij. Met een groter vermogen en een rendement van maar liefst 850 lumen vindt deze zijn weg naar een ander type projecten. De look-and-feel is identiek aan de ‘gewone’ Artes, de specifieke handige features eveneens. Eenvoudige installatie met montageachterplaat, snelklemmen en twee kabelingangen en de eerder beschreven aanpassing van de lichthoek/lichtverdeling, Artes Midi bevat het allemaal. Een topper in wording.”

De nieuwe Artes Midi, grote broer van de populaire Artes.

Behandeling tegen specifieke omstandighedenOok de Metro-lijn krijgt er een nieuwe telg bij. “Metro is een van de oudste toestellen bij SG Lighting”, aldus Turcksin. “Met Metro Pro komt ook hier een grote broer de rangen versterken, eentje die bij grotere gebouwen zijn ding met volle overtuiging zal doen.” Alle buitenarmaturen, dus ook de nieuwkomers, krijgen bij SG Lighting een specifieke behandeling tegen onder meer zeelucht. “Standaard, zonder meerprijs”, voegt Turcksin toe. “Noorwegen en zijn ellenlange kustlijn brengen namelijk heel specifieke omstandigheden met zich mee, waartegen de toestellen moeten opboksen. Daarom doen we dit standaard. Voor ons is dit de normaalste zaak van de wereld.”

Ook Arena Sport kreeg een upgrade en voldoet nu aan de strengste (Duitse) eisen qua sporthalverlichting.

Upgrade

Bestaande toestellen een upgrade geven, zowel qua features als technologie, het is een constante bij SG Lighting. De nieuwe catalogus bevat zo bijvoorbeeld de nieuwe versie van Rax Soft in twee afmetingen. “Leggen we de vorige en de huidige versies naast elkaar, dan zien we twee sterke toestellen”, legt Turcksin uit. “Wat wel meteen opvalt is de geïntegreerde reflector bij de nieuwe versie. Met eenzelfde verbruik levert deze een hoger rendement op, tot wel 127 lumen per watt. Bovendien is de geüpgradede versie compacter en goedkoper. De lumenoutput is regelbaar met een dipswitch op het toestel zelf. Dit betekent dat de standaard fabrieksinstelling heel eenvoudig en op basis van elk project instelbaar is bij de plaatsing van de toestellen. En last but not least, de hele collectie blinkt uit in betrouwbaarheid. Met een garantie van 100.000 branduren (L90/B10), een kleurweergave van >Ra90 en Step Macadam (SDCM 2) zitten we bij de besten van de klas! Rax Eco is dan weer een fraaie minimalistische downlighter met een scherpe prijs. Dit type downlighter is eveneens uitgerust met de ‘klassieke’ dipswitch voor twee lumenoutputs en twee verschillende kleurtemperaturen (3000 of 4000K). Zeer handig om multifunctionele ruimtes te verlichten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details