NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Wandoplossing voor een verbeterde ruimteakoestiek
Nieuw van Slalom: het akoestische en thermogevormde Jazz paneel.

Wandoplossing voor een verbeterde ruimteakoestiek

Welzijn in de woning en op het werk is de som van heel wat factoren. Ruimteakoestiek is daar een belangrijke van. Strakke interieurs met overwegend harde materialen kunnen een hinderlijke galm veroorzaken en dat gaat ten koste van het akoestisch comfort. In dit artikel bekijken we enkele innovatieve of bijzondere geluidsabsorberende wandoplossingen die de storende galm aanpakken.

De akoestische spanplafonds en –wanden van MonaVisa.

Galm is een geluidverschijnsel dat ontstaat bij herhaaldelijke weerkaatsing van geluid op plafonds, wanden en voorwerpen. Doordat deze reflecties later worden waargenomen dan het eigenlijke brongeluid, ontstaat er rumoer. Hierdoor komt de verstaanbaarheid van het brongeluid in het gedrang. Verminderde concentratie en een hoger stressniveau zijn andere mogelijke negatieve consequenties. Het komt er dus op aan de nagalmtijd en de geluidsdruk in de ruimte binnen de perken te houden, rekening houdend met de grootte en functie van de ruimte. Het gericht inzetten van geluidsabsorberende materialen biedt soelaas. Deze keer leggen we de focus vooral op wandoplossingen, soms in combinatie met het plafond. Dit neemt uiteraard niet weg dat je voor een samenspel kan gaan van verschillende opties, waaronder akoestische wand-, plafond- en vloeroplossingen, maar ook verlichting, textiel, al dan niet mobiele schermen, meubels en meer. 

Het Jasmine Panel, een ontwerp van Layla Mehdi Pour voor Offecct.

Akoestiek als een dienst

Materialen cijfermatig vergelijken? Dat kan onder meer met de absorptiecoëfficiënt (αW) die het vermogen aangeeft om het geluid te absorberen. Deze waarde ligt steeds tussen 0 en 1: hoe meer het cijfer tegen de 1 aanleunt, hoe groter het absorptievermogen. Het absorptievermogen van een wand wordt berekend door deze coëfficiënt te vermenigvuldigen met de wandoppervlakte. Wat blijkt? De benodigde hoeveelheid materiaal om de akoestiek in een ruimte te optimaliseren, wordt nog vaak onderschat. Noteer ook dat de geluidsabsorptie van een bepaald materiaal kan verschillen naargelang de frequentie van het geluid. Uiteraard speelt ook de plaats waar het absorptiemateriaal wordt toegepast een rol. Een private woning vraagt om een andere aanpak dan pakweg een kantoor waar er overal bedrijvigheid en drukte heerst. In dit laatste geval is de spreiding en een afdoende hoeveelheid van absorberend materiaal van belang. In een woning kan men weer wat meer gericht gaan werken. Denk daarbij aan een wandoplossing bij de eettafel of de zithoek. 

Samengevat: ruimteakoestiek is een expertise op zich en wordt logischerwijs steeds vaker aangeboden als een dienst.

Het akoestisch behang van Easewall, verkrijgbaar in verschillende kleuren en met diverse dessins.

Akoestische app

Binnen dit concept van ‘akoestiek als een dienst’ stelt MonaVisa ons een handige app voor, weliswaar binnen het eigen productassortiment. MonaVisa is onder meer gespecialiseerd in Clipso akoestische spanplafonds en –wanden, vervaardigd uit polyester doek met microperforaties met daarachter geluidsabsorberende isolatie. Hoe werkt de app? Alles start met het ingeven van de afmetingen van de ruimte en de materialen van elk van de muren, de vloer en het plafond. Ook ramen en gordijnen kunnen worden toegevoegd. In een volgende stap voeg je ‘absorbers’ toe. Je kan voor elk van de muren en het plafond het type doek en de gewenste isolatiedikte instellen. Dankzij deze akoestische app bereken je de huidige nagalmtijd en het positieve effect van het toevoegen van de akoestische spanplafonds en –wanden. 

Het akoestisch behang van Easewall, verkrijgbaar in verschillende kleuren en met diverse dessins.

Nieuwe spuitpleisters

Naast spanwanden en -plafonds groeit ook het aanbod van akoestische en vooral ook duurzame spuitpleisters. Nieuw bij Asona is de Sonaspray SP Eco, een middelfijn gestructureerde spuitpleister gemaakt van 100 procent post-consumer recycled papier. Het is Cradle to Cradle-gecertificeerd, heeft uitstekende akoestische prestaties en kan tot 45 millimeter dik worden aangebracht. Acosorb heeft op zijn beurt de nieuwe AcoSpray Demin-line, een geluidsabsorberende en sterke spuitpleister van natuurlijke cellulose- en denimvezels. Ook dit is een Cradle to Cradle-oplossing met een distinctief uiterlijk, verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Wood Wool Tiles van Baux, met keuze uit meer dan 600 patronen die het ontwerp van een unieke akoestische wand vergemakkelijken.

Wandbekleding met akoestische insteek

Terwijl sommige akoestische absorptiematerialen inzetten op visuele discretie, zijn er andere oplossingen die juist willen gezien worden. ‘Acoustic absorbers’ met hoog designgehalte die het interieur naar een hoger niveau tillen. Nieuw is Acousticode van Cras dat een combinatie maakt van thermisch behandelde houten connectorprofielen en strips in akoestisch viltmateriaal. Acousticode maakt deel uit van de ‘code’ collectie van WOW!, kort voor Wood on Walls. Dit maakt dat je deze Acousticode makkelijk kan combineren met andere oplossingen met een gelijkaardige esthetiek, zelfs buitenshuis aan de gevel. Een andere optie is akoestisch behang, zoals bijvoorbeeld voorgesteld door Easewall. Deze geluidsabsorberende wandbekleding, weliswaar een stuk dikker dan traditioneel behang, bevat een duurzame viltlaag gemaakt van 80 procent gerecycleerd PET-afval. Het akoestisch behang is voorzien van een handige zelfklevende ruglaag voor eenvoudige plaatsing en wordt geleverd op rol met een breedte van 75 centimeter en naar keuze 11 of 5,5 meter lang. 

Acousticode van Cras combineert een houten wandbekleding met vilt.

Hoog designgehalte

En dan zijn er uiteraard nog de modulaire wandpanelen die akoestisch comfort vaak combineren met een esthetisch 3D-design. Nieuw van het Italiaanse Slalom, in België vertegenwoordigd door Whoooz, is het thermogevormde Jazz paneel. Door het raster met patronen van gebogen en rechte lijnen – en de verschillende kleuren – zijn er oneindig veel combinaties mogelijk. Ook geslaagd: het Arc Wall Panel in vilt van Blå Station, geïnspireerd op het Colosseum in Rome. Recent breidde het Zweedse Offecct zijn Soundwave-collectie uit met het driehoekige Jasmine Panel dat speelse configuraties toelaat. Verder is er ook nog het Zweedse Baux met een waaier aan wandoplossingen, waaronder de Baux Wood Wool Tiles gemaakt van houtwol, cement en water. Verkrijgbaar in acht verschillende vormen die je eindeloos kan combineren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details