NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Warmtepompen van Itho Daalderop in Stille Water (Sint-Amands)
Stille Waters, aan de Romain Steppestraat langs de boorden van de Schelde, omvat drie gebouwen rond een uitnodigend binnenplein.

Warmtepompen van Itho Daalderop in Stille Water (Sint-Amands)

In het nieuwe wooncomplex Stille Waters in Sint-Amands, ontworpen door Walravens Weets architecten, gaan architectonische elegantie en geavanceerde duurzaamheidstechnologie mooi samen. De geothermische warmtepomp van Itho Daalderop waarmee elk van de 22 moderne appartementen werd uitgerust, vormt een mooi voorbeeld van dat laatste. Degero, dat Stille Waters ontwikkelde en realiseerde, weet maar al te goed waarom het voor die bewuste warmtepomp van Itho Daalderop koos. “De WPU 5G-warmtepomp helpt kosten te besparen en zoals we van de fabrikant gewoon zijn schonk Itho Daalderop ook bij de ontwikkeling van deze oplossing veel aandacht aan het installatiegemak”, vertelt Gavin De Gendt, zaakvoerder van Degero.

Stille Waters, aan de Romain Steppestraat langs de boorden van de Schelde, omvat drie gebouwen rond een uitnodigend binnenplein dat fungeert als het kloppende hart van het wooncomplex. Het project werd architecturaal harmonieus ingebed in de lokale context, die gekenmerkt wordt door kleinschalige woontypologieën en kleine steegjes. Groendaken realiseren een mooie integratie met het natuurlijke karakter van de Scheldeboorden.

De werf is nu al een tijdje klaar en alle warmtepompen draaien goed.

Duurzaamheid als leidraad

De architecten en Degero kozen in het project voor materialen en bouwmethoden die de ecologische voetafdruk minimaliseren, zonder in te boeten aan esthetiek of comfort. Die lijn trokken ze ook door voor de technieken. Zo werd elk appartement uitgerust met een WPU 5G, een geothermische warmtepomp van Itho Daalderop. De water-waterwarmtepomp haalt haar energie dus uit de grond, meer bepaald via een collectief BEO-veld. Op die manier draagt ze bij aan de ambitie van Stille Waters om een CO2-neutrale leefomgeving te bieden.

“Met de warmtepomp kan elke bewoner zijn of haar woning immers energieneutraal verwarmen en koelen. En dat afgestemd op persoonlijke behoeften”, begint Gavin De Gendt, zaakvoerder van Degero, te vertellen. “Het gebruik van grondwarmte levert de appartementen een betere EPB-score op. Ook het feit dat je kan verwarmen en koelen met dezelfde installatie, draagt bij aan dat laatste.”

Stille Waters, aan de Romain Steppestraat langs de boorden van de Schelde, omvat drie gebouwen rond een uitnodigend binnenplein.

Langdurig partnerschap

Degero maakte niet enkel voor Stille Waters gebruik van de oplossingen van Itho Daalderop, die naast warmtepompen ook onder meer ventilatieproducten en regeltechniek omvatten, het past ze toe in al zijn projecten en is dus al jaren een vaste klant. “Itho Daalderop werkt gewoon heel vernieuwend. Ook toen er nog geen warmtepomptechnologie bestond en de fabrikant alleen maar gasketels maakte, was dat al zo”, aldus Gavin De Gendt. “Wanneer de warmtepomp een ruimte koelt, doet ze dat bijvoorbeeld passief, zodat geen extra energie wordt gebruikt en de gebruiker dus geld kan besparen. Daarnaast werkt de WPU 5G met water zonder glycol, wat milieuvriendelijker is. De WPU 5G, die gemaakt wordt in Nederland, is ook helemaal demonteerbaar aan het einde van haar levensduur met het oog op integrale recyclage van alle onderdelen.”

De architecten en Degero kozen in het project voor materialen en bouwmethoden die de ecologische voetafdruk minimaliseren, zonder in te boeten aan esthetiek of comfort.

Hoog installatiegemak

Maar ook het hoge installatiegemak van de WPU 5G kan Degero naar eigen zeggen zeer waarderen. Gavin De Gendt: “Itho Daalderop heeft daar duidelijk aandacht aan geschonken bij de ontwikkeling. De installatie kan eenvoudig en toch kwalitatief gebeuren, onder meer door de compacte afmeting van de warmtepomp van 60 x 60 cm en het feit dat het ontwerp geen expansievat omvat. De onderdelen zijn ook eenvoudig vervangbaar, wat bijdraagt aan de levensduurverlenging van de warmtepomp. En zit je toch eens met een vraag, dan staat Itho Daalderop je met raad en daad bij met zijn servicedienst. En het geeft ook opleidingen indien nodig.”

Ook de eindgebruiker kan de geothermische warmtepomp heel eenvoudig instellen. “De bediening, voor zover die al nodig is, is heel intuïtief opgevat. De werf is nu al een tijdje klaar en alle warmtepompen draaien goed. Ook de strakke visuele presentatie van de warmtepomp kan op veel bijval rekenen. We horen niets dan positieve geluiden van de bewoners”, besluit de zaakvoerder van Degero.    

FICHE VAN PROJECT
Project: Stille Waters
Locatie: Sint-Amands
Architect: Walravens Weets architecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details