NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Zachte lichtpoëzie in kantoren

Zachte lichtpoëzie in kantoren

De Duitse fabrikant RZB Lighting komt met Twindot. Met deze reeks pendelarmaturen wil RZB Lighting zowel architecten als studiebureaus een nieuwe oplossing voor kantoren aanreiken. Twindot werd begin dit jaar in preview voorgesteld tijdens Light+Building. De reeks is vanaf heden beschikbaar.

Iets meer dan 200 kilometer, dat is de afstand tussen Bamberg (de hoofdzetel van RZB Lighting) en Frankfurt waar Light+Building om de twee jaar plaatsvindt. De internationale vakbeurs is dan ook een thuismatch voor de fabrikant die vooral gekend staat voor haar technische en functionele verlichting. RZB Lighting zet de laatste jaren echter meer en meer in op architecturale verlichting. Het brengt design in haar gamma. Getuige daarvan zijn de talrijke designawards die de fabrikant reeds won. Maar een focus op design betekent niet dat de prestaties naar het achterplan schuiven. De editie van Light+Building dit voorjaar was dan ook de uitgelezen kans om in preview Twindot voor te stellen, een nieuwe reeks pendelarmaturen voor kantoren die zowel architecten als studiebureaus zal aanspreken.

Nieuwe designvisie
We kunnen er niet omheen, de (mobiele) beeldschermen zijn alomtegenwoordig. Smartphones, tablets en laptops zijn gemeengoed, ook buiten de kantoren. Een verblindingsvrije verlichting is daarom noodzakelijk, liefst zelfs een aangename lichtsfeer met een beperking van direct licht. Sofie Henderix van RZB Lighting: “We zetten volop in op de ontwikkeling van armaturen die een aangenaam en verblindingsvrij ledlicht van een hoge kwaliteit universeel verspreiden en dit vanuit transparante vlakken van plexiglas. Anderzijds dragen we de kenmerken ‘minimalistische vorm’ en ‘transparante lichtsturing’ hoog in het vaandel. Indien gewenst wordt ook het biodynamische daglichtritme (Human Centric Lighting) ondersteund. Twindot is de eerste productfamilie die uit deze visie ontstaat.”

Twindot
RZB Lighting sprak uitvoerig met tal van architecten om hun wensen nog beter te leren kennen. Daaruit filterde de fabrikant een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo wil iedereen, architecten én werknemers, liever geen veelvoud aan kabels aan de pendelarmaturen. Ook een minimalistisch design dat de aandacht niet afleidt van het architecturale concept is een belangrijk item. Met Twindot beantwoordt RZB Lighting aan de karakteristieken die architecten vooropstelden. Een minimalistisch design dat opgaat in de omgeving: het plexiglas is slechts twee cm dik. Is het licht uitgeschakeld gaan de armaturen mooi op in de omgeving, dankzij de transparantie van het plexiglas. Wordt het licht ingeschakeld worden deze plexiglazen vlakken omgevormd tot verspreiders van een zacht en verblindingsvrij licht met een UGR<19.

“Daarenboven werd alle elektronica ondergebracht in de plafondbevestiging. Mede daardoor konden we het gependelde deel zo dun maken”, aldus Henderix.  Twindot is beschikbaar in vier versies (rechthoek, cirkel, vierkant en ruit). Een lichtlijn kan eveneens worden gecreëerd. Optioneel kan een daglicht- en aanwezigheidssensor worden geïntegreerd.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details