NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Zinken dak: Esthetisch en ecologisch
Zinken dak met volledig geïntegreerde fotovoltaïsche panelen van RHEINZINK.

Zinken dak: Esthetisch en ecologisch

De Duitse onderneming RHEINZINK, ’s werelds grootste fabrikant van titaanzink voor de bouwsector, is bekend om haar zinken daken, gevels en hemelwaterafvoeren, een product dat zij vooral om zijn esthetische en natuurlijke aspecten promoot. Dit esthetische aspect was echter ook een handicap in het huidige klimaat van milieubewust bouwen. Als je investeert in een mooi zinken dak met strakke lijnen en natuurlijke kleuren, wil je het uitzicht liever niet bederven door er fotovoltaïsche panelen op te plaatsen. RHEINZINK heeft een oplossing voor dit probleem gevonden.

Zink is een bekend product in de bouwwereld, hoewel we het in België vooral gebruiken voor dakgoten. Maar het is ook zeer geschikt voor hellende daken, een oplossing die door architecten in ons land zeer op prijs wordt gesteld en die in Parijs al sinds de 19e eeuw overwegend wordt toegepast.

Zink is overvloedig aanwezig in de aardkorst, zelfs meer dan koper, het buurelement in het periodiek systeem. Het wordt dus bijna overal gevonden, en het wordt ook bijna overal ter wereld gedolven. Dit is een ecologisch voordeel, omdat het niet naar de andere kant van de wereld hoeft te worden vervoerd.

Strakke lijnen en natuurlijke kleuren.

Esthetiek aspect

Een van de belangrijkste redenen waarom architecten en aannemers kiezen voor een hellend zinken dak is het esthetische aspect. Een zinken dak zal op korte termijn namelijk altijd een zwaardere investering zijn dan dakpannen, maar je geniet wel van de mooie, strakke lijnen en het ruime kleurengamma. Bovendien profiteer je van een grotere duurzaamheid en vrijwel geen onderhoudskosten.

De productlijnen CLASSIC (het materiaal dat in de loop der tijd het typische blauwgrijze patina vormt), prePATINA (de enige natuurlijk voorverweerde en zelfherstellende oppervlakken ter wereld), GRANUM (zink met een uniform voorverweerd uiterlijk door fosfaatbehandeling) ), artCOLOR (zink in een vrijwel onbeperkte verscheidenheid aan kleuren) en PRISMO (halftransparante kleuren geïnspireerd door de natuur) van RHEINZINK titaanzink bieden een breed scala aan designmogelijkheden om aan elke wens te voldoen.

Alle RHEINZINK productlijnen worden gekenmerkt door hoge kwaliteit, volledige recycleerbaarheid, hoge sterkte, breukvastheid en vorstbestendigheid.

De zwarte montageklem is nauwelijks waarneembaar tussen de fotovoltaïsche panelen.

Fotovoltaïsche panelen 

Technisch gezien zijn er geen problemen met de installatie van fotovoltaïsche panelen op een zinken dak. Maar er is ook het esthetische aspect: wie bereid is om esthetische redenen een euro extra uit te geven voor een dak, zal het natuurlijk jammer vinden om er fotovoltaïsche panelen op te plaatsen. De kleur past niet, en de afmetingen van een standaard fotovoltaïsch paneel respecteren de lijnen van een zinken dak niet. Daarom ontwikkelde RHEINZINK speciaal voor hellende zinken daken een eigen productlijn van panelen en bevestigingsmiddelen.

Een gepatenteerde montageklem voor bevestiging op de opstaande randen van het zinken dak.

Volledig geïntegreerd

RHEINZINK-PV is een uiterst vlak fotovoltaïsch modulesysteem, aangepast aan de breedte van zinken daklijsten (430 of 530 millimeter), met twee doorslaggevende kenmerken.

Enerzijds is er de gepatenteerde montageklem, die perfect in de staande naad van het zinken dakbedekking past en eenvoudig met een inbusbout wordt vastgezet. Deze klemmen zijn nu ook in het zwart verkrijgbaar, zodat ze nauwelijks opvallen tussen de panelen. Anderzijds is het fotovoltaïsche paneel, dat RHEINZINK in samenwerking met een specialist heeft ontwikkeld en vervaardigd, frameloos. Terwijl een standaard fotovoltaïsch paneel 990 millimeter breed is, biedt RHEINZINK twee verschillende breedtes aan: 406 of 506 millimeter.

Fabrice Michaux, Regional Sales Director voor België en Luxemburg, vat het allemaal samen: “Kortom, het RHEINZINK-PV-systeem ligt net boven het oppervlak van het zinken dak, volgt dezelfde strakke lijnen en is veel minder onderhevig aan de grillige wind. Als je kiest voor een GRANUM basaltzinken dak, krijg je zelfs een uitzicht waarbij de fotovoltaïsche panelen nauwelijks afsteken tegen het dak.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details