Zinkinfo Benelux en haar moederorganisatie, de European General Galvanizers Association (EGGA), kijken met trots terug op een van de hoogtepunten van Intergalva 2024: de uitreiking van de Global Galvanizing Awards. Deze prestigieuze ceremonie vond plaats in het prachtige Lauretum, een locatie met prachtige serres die een sfeervol decor boden voor de festiviteiten.
De Global Galvanizing Awards bekronen het innovatieve gebruik van thermisch verzinkt staal door architecten, ingenieurs en kunstenaars wereldwijd. Een deskundige jury kende prijzen toe voor de meest effectieve en innovatieve toepassingen van verzinken in zowel architectuur als techniek. Bovendien namen brancheverenigingen die inzendingen hadden ingediend deel aan een stemprocedure voor de toekenning van de Industry Award for Circular Thinking.
Zinkinfo en EGGA willen de juryleden bedanken voor hun uitstekende werk. Antoine Chaudemanche van Xavier de Geyter Architects fungeerde als juryvoorzitter, bijgestaan door Ivan Vinck van hoofdaannemer Stadsbader en EGGA-voorzitter Norbert Beljaars van Wecoat.
De verzinkindustrie benadrukt het belang van thermisch verzinkt staal als een perfect circulair bouwmateriaal. Thermisch verzinkt staal biedt innovatieve oplossingen die duurzaamheid optimaliseren en de circulariteit van stalen constructies en onderdelen vergemakkelijken. De Industry Award for Circular Thinking zet een project in de schijnwerpers dat deze waarden perfect weerspiegelt.
Dit jaar ging deze prestigieuze prijs naar de Kopfbau Halle 118 in Winterthur, een project van baubüro in situ. Dit klimaatvriendelijke gebouw, dat is uitgebreid met drie extra verdiepingen van studio’s en werkplaatsen, illustreert hoe consequent hergebruik van materialen kan leiden tot aanzienlijke besparingen in broeikasgasemissies en primair materiaal. Vergeleken met een nieuw gebouw bespaarde dit project ongeveer 60 procent aan broeikasgasemissies en 500 ton aan primair materiaal.
Het K118-project bevat een breed scala aan hergebruikte componenten, waaronder ramen, natuurstenen platen, houten dakelementen, EPS-isolatie, granieten platen, aluminium profielen, klinkerstenen en staal. Het staal, afkomstig van gesloopte gebouwen in Bazel en Zürich, is bijzonder geschikt voor hergebruik dankzij de duurzaamheid van thermisch verzinken en de eenvoud van demontage en hermontage.
Een opmerkelijk voorbeeld van hergebruik is de 22 meter hoge thermisch verzinkte buitentrap, oorspronkelijk gebouwd in 1990 als noodtrap in Zürich, die nu toegang biedt tot het K118-gebouw. Deze trap hoefde na al die tijd nauwelijks te worden aangepast, wat de duurzaamheid en kwaliteit van thermisch verzinkt staal onderstreept.
Het hergebruik van onderdelen in het K118-project leidde tot een CO2-reductie van 59 procent, of 494 ton, vergeleken met een nieuw gebouw. Het hergebruikte thermisch verzinkte staal droeg bij aan een CO2-reductie van 16 procent, of ongeveer 80 ton.. Het verschil met een nieuw gebouw is echter dat het grootste deel van de kosten voor het werk van de betrokken vakmensen waren. De gebruikte goedkope materialen vereisen een bepaalde mate van vakmanschap en expertise voordat ze geïnstalleerd kunnen worden. Duurzaam bouwen versterkt daarom ook de lokale economie.
Zinkinfo Benelux en EGGA feliciteren alle betrokkenen bij de Global Galvanizing Awards en kijken met enthousiasme uit naar verdere ontwikkelingen binnen de verzinkindustrie.