NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Zorgvuldige opmeting van oude steenbakkerij
Het interieur van de steenoven.

Zorgvuldige opmeting van oude steenbakkerij

De steenoven Hagebos in Langemark herbergde de oude steenbakkerij van fabrikant Dumoulin. Over 500 meter strekte de voormalige tunneloven zich uit langs de Vrijbosroute. Onlangs werd het historische pand afgebroken om plaats te maken voor een weide. Maar niet zonder alles eerst grondig en nauwkeurig in kaart te brengen. NX2 haalde alles uit de kast om de geschiedenis te bewaren, met een combinatie van maar liefst drie verschillende scantechnieken.

De point cloud (resultaat uit de 3D scanning) van de steenoven in Langemark is 500 meter lang.

NX2 uit Rollegem-Kapelle staat gekend voor zijn 3D-opmetingen en scans van allerhande projecten. In het lijstje staat sinds kort ook de steenoven Hagebos. Zaakvoerder Nic Kerkhof legt uit hoe ze deze opdracht aanpakten. “Om de ongeveer 500 meter lange steenoven volledig op te meten, zetten we verschillende meettechnieken in”, vertelt hij. “We vulden 3D-laserscanning met onze static toestellen FARO S350 PLUS aan met de mobiele scanner GeoSLAM HORIZON + VISION CAM en met scanning via drones. Die drie meettoestellen leverden drie verschillende puntenwolken op, die alle info boden om zelfs de kleinste details vast te leggen. Tot slot plaatsten we targets om deze op te meten in het Lambert-coördinatenstelsel en registreerden we de TAW-hoogte.”

De mobile scanner meet een referentiepunt in.

Naar één waardevol geheel

Alle punten, omtrekken, dieptes en verdere info over een bouwwerk verzamelen met het juiste apparaat is één ding, ze vertalen naar een helder en compleet gebouwmodel is nog een andere uitdaging. Nadat alle puntenwolken gegeorefereerd waren naar dat Lambert-coördinatenstelsel, kon alle data samengevoegd worden tot een coherent geheel. Nic: “Het eindresultaat is een gemixte puntenwolk met alle meetdata van de steenoven in Langemark. Dat mag je best ruim beschouwen: het exterieur, het interieur, de bovenzijde en zelfs de omgeving.” Op basis van die verenigde data bouwde NX2 vervolgens een compleet BIM Revit-model, dat het mogelijk maakt heel accurate sneden van de steenbakkerij te maken.

Ondertussen is de oude steenoven volledig afgebroken, maar dankzij het meet- en naslagwerk van NX2 blijft de geschiedenis goed bewaard. “De steenoven was instabiel en niet meer te herstellen”, legt Nic uit. “Daarom was er geen andere optie dan het gebouw af te breken. We zijn trots dat we, op deze manier, de ziel en het verhaal van de steenbakkerij levendig kunnen houden. Daarvoor maakte ons team onder meer ook een 360 graden-fotorondleiding doorheen het gebouw. QR-codes langs de oude spoorwegroute geven wandelaars en fietsers alle info van de steenoven. De virtuele rondleiding door het afgebroken pand is de kers op de taart.”

FICHE VAN PROJECT
Project: Steenoven Hagebos
Locatie: Langemark

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details