NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Bouwsector schaart zich achter het vernieuwde klimaatplan
De bouwsector zet zijn schouders onder het vernieuwde klimaatplan.

Bouwsector schaart zich achter het vernieuwde klimaatplan

In het kader van ons dossier over duurzaamheid blikken we nog even terug op het vernieuwde Vlaamse klimaatplan. Daarin legt Vlaanderen de lat hoger voor energiezuinige gebouwen. “De bouwsector zet mee zijn schouders onder dit vernieuwde klimaatplan”, klinkt het bij Embuild Vlaanderen. “Wel vragen we om dat ambitieuze langetermijnpad nu te vrijwaren, zonder halverwege de spelregels nog te veranderen. Zowel de opdrachtgevers als de bouwbedrijven hebben nood aan rechtszekerheid.”

Bij Embuild Vlaanderen klinkt men vastberaden: “De bouwsector zet alle zeilen bij om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Zowel bij nieuwbouw als bij de renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars ligt de lat in Vlaanderen stelselmatig hoger dan wat de EU voorschrijft. Conform het verstrengingspad richting energielabel A voor alle gebouwen bereidt de sector zich voor om tijdig de nodige capaciteit te voorzien.” 

In Vlaanderen is vandaag het verstrengingspad voor energierenovaties nagenoeg bekend.

Vlaanderen overtreft ambities van EU

Volgens Embuild Vlaanderen pak je de klimaatuitdaging enkel doeltreffend aan met concrete, effectieve en coherente maatregelen waaraan ook effectief wordt vastgehouden. ‘Stick to the plan’, ook als dit ambitieus is. Net daarom de ambitie van Vlaanderen om het voor energiezuinige gebouwen beter te doen dan de Europese richtlijnen. Terwijl in Vlaanderen vanaf 2025 alle nieuwbouw fossielvrij dient te zijn, schuift de EU 2028 naar voren en 2026 voor overheidsgebouwen of publieke ruimtes. Daarnaast is in Vlaanderen de hernieuwbare energieproductie bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties nu al verplicht, terwijl de EU 2028 vooropstelt voor nieuwbouw en 2032 voor renovaties. En dan is er nog de renovatieplicht: in Vlaanderen dienen nieuwe eigenaars vandaag al binnen de vijf jaar hun gebouw te renoveren tot minimaal energielabel D. De EU wil dat voor woningen tegen 2033 en voor andere gebouwen tegen 2030. In Vlaanderen is vandaag het verstrengingspad voor energierenovaties nagenoeg bekend. De Vlaamse overheid legt opeenvolgend in 2028 en 2035 de lat steeds hoger voor energierenovaties om finaal label A op te leggen voor woningen in 2040 en voor appartementen in 2045. Dat is respectievelijk tien en vijf jaar vroeger dan de Europese vereiste.    •

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?