Duurzaamheid is ontegensprekelijk geëvolueerd van een ‘nice to have’ naar een ‘must have’. Meer nog, anno 2021 zien steeds meer bedrijven, waaronder ook kmo’s en zelfs vastgoedontwikkelaars met residentiële projecten, het nut in om het nog beter te doen dan wat wettelijk wordt voorgeschreven. Dankzij BREEAM certificering worden deze extra inspanningen meetbaar gemaakt, wat op verschillende departementen van de onderneming en voor de verschillende stakeholders voordelen met zich meebrengt. Om nog maar te zwijgen van de positieve impact op de verduurzaming van onze maatschappij. Vandaag futureproof bouwen of renoveren, voor het bedrijf en de wereld van morgen.
“We zijn ervan overtuigd dat bedrijven een positieve impact kunnen hebben op de verduurzaming van onze wereld. Net daarom willen we deze bedrijven ondersteunen en begeleiden om toekomstgericht te ondernemen en groei te realiseren, mede dankzij de opbouw van een geloofwaardig duurzaam imago. Met een gerust hart succesvol ondernemen op lange termijn, daar zetten we op in.” Aan het woord is Steve Van den Brandt, Business Unit Manager Green Building bij Encon en BREEAM Expert & Assessor. We treffen hem voor een interessant gesprek over ondertussen meer dan tien jaar BREEAM.
Vandaag is de vraag naar duurzaamheid groter dan ooit. En dit gaat samen met een steeds groeiende interesse naar certificering. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, een standaard voor duurzaam bouwen die in 1990 ontwikkeld werd door het Britse bouwwetenschapscentrum BRE Group. Met bijna 600.000 certificaten in 93 landen is dit wereldwijd de belangrijkste duurzaamheidsstandaard. LEED, voluit Leaderschip in Energy and Environmental Design, wordt ook toegepast in ons land en is een certificatieschema dat zijn oorsprong vindt in Amerika. Sommige Europese landen hebben een eigen variant, zoals bijvoorbeeld DGNB in Duitsland. Daarenboven hebben ondertussen vijf landen – Nederland, Verenigd Koningrijk, Spanje, Noorwegen en Zweden – een eigen BREEAM-schema ontwikkeld, afgestemd op de nationale wetgeving. België heeft dit niet en gebruikt BREEAM International. “Op zich geen nadeel”, aldus Steve Van den Brandt. “Een lokaal schema maakt het op een aantal vlakken misschien net iets makkelijker, maar ook het internationale schema biedt een krachtige methodologie. Bovendien is de internationale standaard interessanter voor bedrijven die over de landsgrenzen heen actief zijn. Het maakt het eenvoudiger om gebouwen wereldwijd te vergelijken.”
Hoe werkt BREEAM? Het schema omvat tien categorieën: management, energie, water, ecologie, gezondheid en comfort, transport, materialen, afval, vervuiling en innovatie. Samen zijn deze categorieën goed voor een honderdtal duurzaamheidscriteria waarmee men credits kan verdienen. Zo is het ‘visueel comfort’ goed voor twee credits binnen de categorie ‘gezondheid en comfort’. De punten worden vervolgens vermenigvuldigd met een weegfactor. Zo komt men tot een totaalscore die vervolgens leidt tot een classificatie: BREEAM pass, good, very good, excellent of outstanding.
Tijdens het hele traject laat het projectteam zich ondersteunen door een BREEAM Expert die samen met het projectteam duurzaamheid integreert in het bouwproject en assisteert bij de bewijslasten. Anderzijds is er de BREEAM Assessor die de rol opneemt van onafhankelijke controleur en het dossier afstemt met BRE. Eens goedgekeurd, volgt de certificering. Steve Van den Brandt: “BREEAM is een keuzemenu. Je kiest wat je meeneemt en bepaalt zelf je ambitie. Dat is de kracht van BREEAM: duurzaamheid in de breedte. Er is namelijk geen ‘one size fits all’-oplossing voor duurzaamheid. Belangrijk is na te gaan welke criteria toegevoegde waarde creëren voor jouw bedrijf of project. Wat is die unieke balans tussen economie, ecologie en welzijn? Ook dat bepaalt de uiteindelijke inhoud van verduurzaming.”
Welke ondernemingen en gebouwen gaan anno 2021 voor een BREEAM-certificering? Steve Van den Brandt: “Vandaag wordt certificering voor pakweg een kantoorgebouw in Brussel niet meer in vraag gesteld. Zelfs drie certificaten voor één gebouw zijn geen uitzondering: BREEAM voor duurzaamheid in de breedte, WELL dat focust op het welzijn en comfort van de werknemers en bijvoorbeeld ook nog een Duitse DGNB-certificering die de nadruk legt op de circulariteit. Daarnaast noteren we nog een andere tendens. Waar BREEAM voorheen eerder enkel iets was voor grote ondernemingen – met de focus op kantoorgebouwen, industrie en retail – begeleiden we nu ook kmo’s en de laatste twee jaar eveneens residentiële projecten bij de certificering. Nog niet zozeer eengezinswoningen, maar wel appartementsgebouwen en zelfs woonwijken waarbij wordt ingezet op verduurzaming en het creëren van toegevoegde waarde.” Een positieve trend, want wie vandaag futureproof bouwt, vermijdt kosten in de toekomst en zet bovendien maximaal in op bewonerscomfort.
BREEAM te duur en te zwaar? Steve Van den Brandt: “Daar ben ik het niet mee eens. Ofwel ligt je ambitieniveau te hoog ofwel heb je niet de juiste duurzaamheidscriteria geselecteerd die bovendien terugverdienbaar zijn. Duurzaamheid is een vorm van systeemdenken met impact op diverse departementen van een organisatie: finance, sales en marketing, operations en tot slot zelfs hr. BREEAM zorgt vooreerst voor een hogere vastgoedwaarde van het pand. Zo heeft ons eigen Encon hoofdkantoor, BREEAM Outstanding en LEED Gold gecertificeerd, vandaag een vastgoedwaarde die 21 procent hoger is dan de initiële bouwkost. De vastgoedwaarde blijft ook langer gegarandeerd. Niet onbelangrijk, aangezien je vandaag vaak niet bouwt voor 20, maar voor 40 jaar en meer. BREEAM heeft daarnaast voor sommige bedrijven, wanneer juist ingezet, een positieve impact op sales en marketing en vormt een krachtige communicatietool, net zoals andere certificaten. Logisch ook dat een duurzaam gebouw een reductie van de operationele kosten, zoals energie en water, met zich meebrengt. En tot slot is er de positieve boost van bepaalde onderdelen van BREAAM op vlak van employer branding. Werknemers zijn op zoek naar een aangename en duurzame omgeving. Sinds Encon verhuisd is naar het nieuwe Infinity kantoor zijn de spontane sollicitaties zowat verdrievoudigd. Een niet onbelangrijke troef in tijden van ‘war for talent’.” Dus ja, er is een meerkost verbonden aan BREEAM, maar dankzij het terugverdieneffect krijg je er veel van terug. Komt daarbij dat duurzaamheid alleen maar aan belang zal winnen. Mis de sneltrein dus niet. Substainability is the way to go.