De huidige fabricagetechnologieën maken duurzame glastoepassingen mogelijk. Dit betekent dat zowel de productie als de toepassing van glaspartijen in de bouwsector geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Tegelijkertijd bieden glazen gevels en interne, brandwerende systemen voordelen voor de investeerders en de eindklanten: verbeterde parameters voor thermische – en geluidsisolatie, en een grotere veiligheid voor de gebruikers. Wat moet je weten over toepassing van glas in het moderne bouwwezen?
Glas is een van de meest gekozen bouwmaterialen. Het is tijdloos elegant, eenvoudig verkrijgbaar en ontzettend milieuvriendelijk. Want glas is meervoudig recycleerbaar, een uitstekende isolator en bovendien chemisch inert. Al deze kenmerken maken van glas een duurzame, veilige en esthetische keuze die alleen maar voordelen biedt.
In het tijdperk van duurzaam bouwen en het streven naar een circulaire economie gaat steeds meer aandacht naar de manier waarop materialen worden verkregen en wat de recyclagemogelijkheden zijn bij de uitbreiding of verbouwing van gebouwen.
Een van de grootste voordelen van glas is de mogelijkheid om het oneindig te recycleren. Hoewel het geen spectaculaire energiebesparingen oplevert in vergelijking met aluminium, vermindert het recycleren van glas wel drastisch de hoeveelheid afval. Dat afval kan op vele manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als toeslag in beton of bitumenmaterialen.
Traditioneel werd glas niet als een goede isolator beschouwd, maar die positie is veranderd sinds de introductie van glas met lage uitstoot. Zo is het door de toepassing van moderne technologieën mogelijk om ramen, deuren en gevelsystemen bijzonder goed isolerend te maken. De isolatieparameters van bouwmaterialen zijn een heel belangrijk aspect in de branche. Het energieverbruik in de Belgische bouwsector is vrij hoog in vergelijking met gebouwen in andere Europese landen met vergelijkbare geografische en klimatologische parameters. Daarom zijn oplossingen vereist die het energieverbruik in nieuwe en bestaande gebouwen verminderen.
Een mooi voorbeeld is de door Aluprof ontwikkelde gevel met palen en balken MB-SR50N HI met speciale twee-componenten isolatoren. Door de toepassing van aanvullende flexibele onderdelen die op de zijvlakken van de schroeven worden gelijmd, wordt de luchtbeweging tussen de aangebrachte ruiten geminimaliseerd. Deze constructie is ook mogelijk bij grote beglazingen.
Al tientallen jaren ontwikkelen steden steeds sneller. Alleen al in de regio Brussel groeit de bevolking jaarlijks met ongeveer 0,5 tot 0,7 procent. Dit lijkt geen grote verandering, maar in de praktijk vertaalt zich dit in een enorme bevolkingstoename. In 1950 woonden er 1,4 miljoen mensen in het Brussels gewest. 70 jaar later zijn dat er al 2,1 miljoen, bijna 25 procent meer.
Wie in een grote stad woont of werkt, spendeert een groot deel van zijn tijd in gesloten gebouwen. Het gebrek aan natuurlijk licht, contact met de natuur en de alsmaar toenemende geluidniveaus door de stijgende bevolkingsdichtheid, hebben een negatieve impact op de bewoners. Om hun welzijn op peil te houden, moeten gebouwen evolueren en nieuwe functies vervullen. Glas heeft op dat gebied een enorm potentieel.
De meeste stedelingen brengen te weinig tijd door in het natuurlijke licht. Medische studies tonen aan dat het gebrek aan natuurlijk licht leidt tot een verlaging van het dopamine gehalte. Dat heeft een negatieve impact op ons tevredenheidsgevoel, gezichtsvermogen, ons slaappatroon en een verhoogde bloeddruk. Daartegenover staan onderzoeken in kantoren die aantonen dat door grote beglazing en meer natuurlijk licht, de productiviteit bij de werknemers aanzienlijk stijgt. “Grote beglazingen zijn geen tijdelijk modeverschijnsel in de architectuur maar een vereiste voor een moderne levensstijl. Het is uitgesloten dat we allemaal plots terugkeren naar een leven in de natuur. Daarom zullen we onze omgeving zoveel mogelijk moeten aanpassen aan onze natuurlijke behoeften”, benadrukt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV.
Dertig procent van de Belgische woningen is niet uitgerust met rookdetectoren. In handelspanden is dit soort van beveiliging vereist, maar in het geval van brand bepalen de toegepaste bouwoplossingen of de aanwezigen op tijd kunnen vluchten. Emmanuel: “In de producten van ons nieuwe Glassprof-merk gebruiken we een speciale stralingsbestendige gel die kristalliseert in het geval van brand. Doordat het glas niet breekt of versplintert onder invloed van de hitte maar een compacte scheidingswand vormt die de rookstroom en de temperatuur beperkt, krijgen aanwezigen meer tijd om het gebouw veilig te verlaten.”
Zeventig procent van de Belgische bevolking wordt dagelijks blootgesteld aan lawaai dat de door de WHO aanbevolen grenzen overschrijdt. Dit veroorzaakt stress en heeft een impact op hart- en vaatziekten en op het metabolisme waardoor de verkorting van de levensduur op acht maanden geschat wordt. Glas biedt hierop het perfecte antwoord want het is in staat om zowel als gevelmateriaal als in de vorm van binnenscheidingswanden actief geluid te verminderen. Glazen binnenwanden zoals het MB-Harmony Office Aluprof-systeem voldoen aan nog hogere akoestische eisen en een isolatieniveau van RW 48 dB/ RA1 46 dB.
De toekomst voor glas op de bouwmarkt ziet er rooskleurig uit, zowel voor isolatieglas als vuurbestendig glas, met een geschatte groei van 3,5 procent tegen 2025. Deze trend bevestigt dat de sector de voordelen van glas steeds beter leert kennen: de recycleerbaarheid en de isolatieparameters, milieuvriendelijkheid en de positieve impact van licht, akoestiek en ruimtegevoel op het welzijn van bewoners. Het is dus zeker de moeite waard om te kiezen voor kwalitatieve en esthetische glaspartijen, zowel in handelspanden als in de particuliere bouw.