Architectuur en een pv-installatie? Toegegeven, het is niet altijd de meest esthetische match. Al zijn er ondertussen diverse solaroplossingen die een stuk discreter zijn. Enkele opties en nieuwigheden toegelicht.
Duurzaam bouwen of verbouwen? Hernieuwbare energie is uiteraard niet meer weg te denken in dit verhaal. Menig bouwheer en uiteraard ook architect is weliswaar niet zo enthousiast over het esthetische effect van een constructie met zonnepanelen op het zorgvuldig vormgegeven dak. De volgende alternatieven, die garant staan voor een strakker of rustiger dakbeeld, zijn het overwegen waard.
Op de voorbije editie van Architect@Work Brussels stonden heel wat nieuwigheden in het kader van duurzaamheid. Zo maakten we kennis met Wevolt by Wienerberger dat twee verschillende systemen omvat: het dakvervangende systeem Wevolt X-Roof en de Wevolt X-Tile die zich laten combineren met keramische dakpannen. Twee systemen met elk hun specifieke troeven. Zo heeft het dakvervangende Wevolt X-Roof een hoog vermogen tot 203 Wp/m². De panelen zijn eenvoudig te installeren en zijn recht boven elkaar of in een versprongen verband te leggen. De kleinere modulemaat laat toe het dakoppervlak maximaal te benutten, terwijl verzaagbare dummy-panelen een bijpassende rand- en nokafwerking garanderen. De Wevolt X-Tile panelen hebben een opbrengst van 180 Wp/m² en zijn combineerbaar met de Koramic Actua 10 kleidakpannen. Met een breedte van 130 centimeter komt één Wevolt X-Tile paneel precies overeen met vijf dakpannen. Op de stand van Metigla, een Belgische firma gespecialiseerd in metalen dak- en gevelsystemen, konden we vervolgens kennis maken met Falt Solar, een product in samenwerking met Roofit.Solar – een Estse firma. Dit product kon dit jaar zowel een Reddot, IF Design als een German Innovation Award
in de wacht slepen.
Fast Solar-modules zijn een vakkundig vervaardigde combinatie van strakke zwarte metalen dakpanelen met staande naad en fotovoltaïsche cellen met een vermogen van 165 Wp/m². Op Architect@Work Kortrijk vorig jaar stelde Prefa, gekend van de daksystemen in aluminium, op zijn beurt ook al een innovatieve oplossing voor met de Solar-dakpan, een variant op de strakke alu dakpan R.16, weliswaar uitgerust met een discreet geïntegreerde zonneceltechnologie en verkrijgbaar in twee afmetingen.
Niet alleen het dak, maar ook de gevel wordt ingezet om zonne-energie op te wekken. Zo werd het Stadskantoor in Zwolle voorzien van een gekleurde Soluxa-zonnegevel die opgaat in de architectuur. De 56 terracottakleurige zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van 105 vierkante meter en een vermogen van 17,5 kWp of 170 Wp/m², heeft hier een verwachte terugverdientijd van rond de zeven jaar. Dat ook eengezinswoningen zich lenen voor zonnegevels, blijkt bij Villa Lichtenberg voorzien van stijlvolle Solarix-panelen, goed voor een verwachte opbrengst van 9.600 kWh per jaar. Belangrijk waren de uitstraling en verdeling van de gevelpanelen, zonder dat de associatie met standaard zonnepanelen werd gelegd. Het resultaat is een ritmisch patroon van diverse op maat gemaakte gekleurde zonnepanelen. Naast maatwerk biedt Solarix trouwens ook vier standaardformaten en tal van opties qua kleur en design. Nieuw bij deze producent is het terracotta zonnedakpaneel, speciaal voor op daken met oranjerode pannen. Esthetische oplossingen op maat van elk project.