NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
URSA-glaswol biedt heel wat voordelen voor architecten
URSA TERRA.

URSA-glaswol biedt heel wat voordelen voor architecten

URSA onderscheidt zich als Europese isolatiefabrikant door haar unieke aanpak op maat van haar klanten. Duurzame partnerships, gebaseerd op vertrouwen en betrouwbaarheid, liggen aan de basis van elke samenwerking. Haar flexibele, proactieve manier van werken is niet alleen een meerwaarde voor distributeurs en eindklanten, maar evenzeer voor architecten. Het bedrijf ondersteunt hen namelijk met advies voor hun projecten. Met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek.

URS​​​​​​​A TERRA Cladursa – Project Buda EVR-architecten – A229 – Biemar Bois s.a. – HD Systems.

Europese isolatiefabrikant URSA draagt duurzaamheid en nabijheid hoog in het vaandel. De producent van glaswol en XPS stelt zich op als een ‘glokale’ speler. Dat houdt in dat het bedrijf globale strategieën en diensten afstemt op de noden en eisen van de lokale markt. Als strategische partner is URSA nauw betrokken bij haar klanten en architecten, en ondersteunt hen bij het behalen van hun bedrijfs- en milieudoelstellingen. 

Waarom kiezen voor glaswol?

Minerale wol – en dus ook glaswol – is het enige product dat thermische en akoestische eigenschappen combineert en tegelijk volkomen brandveilig is. Daarnaast biedt glaswol heel wat voordelen:

  • De isolatie is bijzonder duurzaam en gaat minstens vijftig jaar mee.
  • Glaswol heeft een interessante prijs-kwaliteitverhouding.
  • URSA-glaswol is makkelijk en snel te plaatsen, omdat het materiaal licht en zeer manipuleerbaar is.
  • De glaswol van URSA sluit perfect aan in naden en kieren door zijn flexibiliteit.

Wist je trouwens dat …
… URSA-glaswol meer dan 243 keer de energie en 121 keer de CO2 nodig om het product te produceren, transporteren en installeren, bespaart?
… URSA al 75 procent gerecycled materiaal gebruikt bij de productie van haar minerale wol. En als doel heeft dit naar 80 procent op te trekken tegen 2030?

URSA TERRA Walltec Black – Project Casernes. Thomas & Piron – Biemar Bois s.a. – HD Systems.

Hoe zit het met de brandveiligheid van gevels?

In 2022 werd de wetgeving rond de brandveiligheid van gevels aangescherpt. Voor
middelhoge en hoge gebouwen betekent dit dat de wezenlijke gevelonderdelen onbrandbaar moeten zijn. De gekozen isolatie speelt hierbij een belangrijke rol. URSA biedt een passend antwoord met de oplossingen WALLTEC BLACK met lambda 32 en URSPAN BLACK met lambda 35. Beide hebben namelijk een brandreactieklasse A1 en zijn dus onbrandbaar. Bovendien vermijden ze vlamverspreiding of brandende druppels, ontwikkelen ze geen giftige gassen of rookvorming. Deze vormvaste minerale wolplaten zijn trouwens uiterst geschikt voor een geventileerde gevel. 

Is rotswol brandwerender dan glaswol?
Neen, zowel glas- als rotswol zijn onbrandbaar en voldoen aan de hoogst mogelijk euroklasse A1. Er is dus geen verschil in brandreactieklasse en beide materialen leveren geen bijdrage in geval van brand. 

Wat moet ik weten over geventileerde gevels?

Geventileerde gevels zijn een bijzonder efficiënte oplossing om de bouwschil te bekleden. Ze beschermen tegen vocht en warmte en dragen bij tot een duurzame architectuur. 

1. Moet je bij een geventileerde gevel nog een regenscherm plaatsen?

Neen, de isolatie hoeft niet beschermd te worden met een extra waterdichte gevelfolie. De glaswol en het glasvlies zijn beide waterafstotend. De aanwezigheid van een regenscherm is mogelijks zelfs nefast, want het kan leiden tot verticale verspreiding van vuur bij brand of het kan de luchtspouw verstoppen bij scheuren. 

Soms is een gevelfolie nodig om het houten regelwerk te beschermen. Meer weten? Raadpleeg TV 243 – Gevelbekledingen uit hout en plaatmaterialen op basis van hout.

2. Wat is de aangewezen verwerkingstijd voor het isolatiemateriaal?

De maximale blootstelling van de isolatie hangt af van het weer, de wind, de hoogte en de oriëntatie van de gevel. Uit ervaring weet URSA dat haar gevelplaten maximaal twee tot drie maanden kunnen blootgesteld worden of dus open mogen blijven.

3. Wat is het nodige aantal beugels voor bevestiging?

Het aantal beugels varieert afhankelijk van de massa per oppervlakte-eenheid van de bekleding en de klimatologische omstandigheden. Voor meer details, check je best de technische vereisten van de bekleding. 

De keuze van de lengte van de beugel hangt af van de dikte en de densiteit van de isolatie. Wanneer de isolatie is vastgepind door de beugels, plaats dan extra isolatiepluggen zodat de isolatieplaat op minstens vier plaatsen is bevestigd. URSA raadt aan om isolatiepluggen van minimaal negentig millimeter diameter te gebruiken.

URSA TERRA Walltec – Project Craven Cottage stadium, Fulham Football Club.

Wat is de impact van faseverschuiving op een goed zomercomfort?

Is een goede faseverschuiving belangrijk voor een optimaal comfort in huis tijdens de zomermaanden? De faseverschuiving is de tijd tussen een warmtepiek buiten en binnen. Onafhankelijke studies minimaliseren de impact van een goede faseverschuiving. 

De voornaamste factoren die bijdragen aan goed zomercomfort zijn:

  •  Zonwering: het sluiten van (rol)luiken. Dit heeft een impact van 6.83 °C.
  •  Nachtelijke ventilatie, met een impact van 4.70 °C.
  •  De densiteit van de gebruikte isolatie (-0.22 °C) heeft niet meer invloed dan de thermische weerstand (-0.24 °C).

Ter info, glaswol heeft een warmteopslagcapaciteit (R-waarde) van 1030 J/kg.K.

Neemt glaswol vocht op?

Neen, glaswol is waterafstotend, dampdoorlatend, niet capillair en niet hygroscopisch. Glaswol neemt dus geen vocht op uit de lucht en houdt het niet vast. Dit is cruciaal bij de keuze van het geschikte isolatiemateriaal. Want zodra isolatie vocht opneemt, verminderen haar thermische eigenschappen aanzienlijk. Dit betekent dat capillaire actieve isolatiesystemen, die op een natuurlijke wijze vocht absorberen, een slechtere isolatiewaarde hebben.

Let op! De binnenluchtkwaliteit regel je het best met een combinatie van luchtdichtheid en ventilatie. 

Heeft glaswol goede akoestische eigenschappen?

De beste akoestische prestaties worden verkregen door het toepassen van het massa-veer-massa systeem. Hierbij fungeert glaswol als veer. URSA-glaswol heeft een optimale luchtstroomweerstand van meer dan 5 kPa.s/m². En dit onafhankelijk van het type product.   

Ben je op zoek naar meer gedetailleerde info, zoals bestekteksten en EPD’s? Op ursa.be/documentatie vind je heel wat praktische documentatie. Of contacteer de technische en productverantwoordelijke Dirk Glorieux oor advies op maat, via [email protected].

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met URSA Benelux.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Pitantiestraat 127
8792 Waregem
België
E-mailadres [email protected] Website ursa.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?