NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Geothermische warmtepomp, bewijsbaar beter
De aardsondes worden verticaal in de grond gebracht met hoogtechnologische boormachines, 50 tot 150 meter diep al naargelang de situatie en energiebehoefte.

Geothermische warmtepomp, bewijsbaar beter

Dat geothermie perfect in het plaatje past van duurzaam verwarmen en koelen van woningen, staat buiten kijf. Maar over welk rendement spreken we dan? En hoe presteert geothermie in vergelijking met een lucht-waterwarmtepomp? En tot slot: hoe kan de duurzame energie zo efficiënt mogelijk worden ingezet? We vroegen het aan Geo-Thermics, de firma die samen met bouwbedrijf Scheldimmo het concept van ‘het geothermiehuis’ bedacht.

Met maar liefst 15 jaar ervaring en meer dan 1.000 installaties op de teller, profileert Geo-Thermics zich als een van de pioniers van geothermie in Vlaanderen. Deze firma, die uitpakt met 10 jaar omniumgarantie, heeft alle expertise onder één dak: studiebureau, grondboorbedrijf, installatiebedrijf van zowel vloerleidingen als geothermische warmtepompen en tot slot ook de monitoring via het internet. Onder het motto ‘meten is weten’ werkt Geo-Thermics met accurate praktijkmetingen. En dit maakt het extra interessant.

Het verloop van de brontemperauur per maand van het water in de aardsondes. Door de correcte dimensionering en maximale koeling in de zomer – waarbij de warmte aan de aarde wordt afgegeven – wordt er in december nog steeds 6 °C gehaald, voldoende om de geothermische warmtepomp zijn werk te laten doen.

Voldoende boormeters en een dubbele lus

Een geothermische warmtepomp gebruikt de constante temperatuur van de aarde om gebouwen zowel te verwarmen, passief te koelen en van sanitair warm water te voorzien. Meer dan 80 procent hernieuwbare energie gratis uit de bodem, beweert men bij Geo-Thermics. Maar hoe? “Alles begint uiteraard met een correcte dimensionering van het bronsysteem en een installatie op maat van het huis”, steekt Wim Poppe van Geo-Thermics van wal. “Wij gaan steevast voor het plaatsen van een dubbele lus. Besparen op de boormeters, louter om de initiële prijs te drukken, is geen goed idee want zal resulteren in een veel hogere energiefactuur. Een fout gedimensioneerde installatie gaat dus aan zijn doel voorbij.”

Het rendement van de geothermische warmtepomp en lucht-waterwarmtepomp vergeleken, op basis van metingen in gelijkaardige woningen

Raadpleeg de metingen online

Wat met het rendement? Onder het motto ‘meten is weten’ heeft Geo-Thermics een softwarepakket ontwikkeld dat om de tien seconden een twintigtal parameters wegschrijft. Het zijn deze live metingen, trouwens raadpleegbaar op de website, die toelaten om gestaafde uitspraken te doen over het rendement en bij te leren over de correcte dimensionering. Wim: “Door onze knowhow en aangepaste dimensionering halen we gemakkelijk een rendement (SPF) van meer dan zes voor de verwarming. Dit houdt in dat men 1 kWh elektriciteit nodig heeft om zo’n 6 kWh warmte uit de aarde te halen.” Een blik op de website leert ons dat de SPF voor koelen momenteel schommelt tussen de 12,8 en 18,5. Ultrazuinig en duurzaam koelen, met andere woorden. Opmerkelijk: op de website worden ook twee huizen met een lucht-waterwarmtepomp van dezelfde fabrikant Alpha Innotec gemonitord. “Dit doen we om de vergelijking te kunnen maken. Wat blijkt? Ten opzichte van een geothermiehuis is bij woningen met een lucht-water warmtepomp zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot meer dan het dubbele. Akkoord, de investeringskost ligt lager, maar de meerprijs voor geothermie wordt door het extreem lage energieverbruik na amper vijf jaar terugverdiend”, vult Wim aan.

Geo-Thermics heeft naast een eigen studiedienst ook een eigen geothermisch boorbedrijf en een installatiebedrijf.

Centraal energiemanagementsysteem

Geen optimale duurzaamheid zonder energiemanagement. Wim: “De voornaamste doelen van energiemanagement zijn het maximaal gebruikmaken van de zelf geproduceerde energie, het vermijden van piekverbruik en het afnemen van stroom van het net wanneer deze het goedkoopst is. De warmtepomp, maar bijvoorbeeld ook de laadpaal of eventuele thuisbatterij, kunnen inderdaad al een ingebouwde energiemanager hebben. Alleen, zonder CEMS kunnen ze niet met elkaar communiceren en elkaar zelfs tegenwerken. Onze energiemanager is een geïntegreerd systeem dat alle apparaten optimaal aanstuurt. Met een dynamisch energiecontract kan men bovendien inspelen op het variabel uurtarief en hier door het CEMS maximaal voordeel uit halen.” Verschillende VREG-simulaties werden uitgevoerd en zijn voor inkijk beschikbaar.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?