NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
VUB verankert vak rond circulair bouwen in de opleiding
Toekomstige ingenieur-architecten maken al vanaf het eerste jaar kennis met het nieuwe vak ‘Duurzaam bouwen en detailleren’.

VUB verankert vak rond circulair bouwen in de opleiding

Ingenieur-architecten van de toekomst

Circulair bouwen is uiteraard een zeer actueel thema. Logisch dus dat het onderwijs volgt en er wordt ingezet op nog meer kennis en vaardigheden voor een duurzame ontwerp- en bouwpraktijk. Eind 2022 keurde de VUB-Onderwijsraad daarom een aanpassing van de opleiding ‘Ingenieurswetenschappen: architectuur’ goed. In de opleiding wordt vanaf academiejaar 2023-2024 de leerlijn duurzaam bouwen uitgebreid.

Vanaf het eerste jaar maken studenten in het nieuwe vak ‘Duurzaam bouwen en detailleren’ kennis met de meest courante bouwmaterialen en -elementen, hun milieu-impact en levensduur. In het tweede jaar wordt de link tussen materiaalkeuze en bouwmethode met het architectuurontwerp en de levenscyclus van het gebouw expliciet in het vak ‘Circulair ontwerpen en bouwen’. In het derde jaar maakt het vak ‘Bioclimatic design’ de brug naar de gebouwomgeving en het materialen- en energiemetabolisme dat in elke buurt aanwezig is. In het vierde jaar volgen studenten het vak ‘Energy performance of buildings’ en in het vijfde jaar kunnen ze voor verschillende duurzame keuzevakken kiezen.

Duurzaamheid niet weg te denken

Opleidingsraadvoorzitter prof. Niels De Temmerman: “Met deze vernieuwing maken we ons sterk dat we de ingenieur-architecten van morgen vormen: creatieve, kritische en technisch opgeleide ontwerpers die aan de slag kunnen in de boeiende maar veeleisende bouwwereld.” Ook in het ontwerpatelier is duurzaamheid niet weg te denken. Al in het eerste jaar staat hergebruik centraal in het ontwerpatelier ‘mens en aanpasbaarheid’. In het tweede jaar ‘habitat en erfgoed’ ligt de nadruk op behoud en herbestemming. En in het derde jaar ‘stad en structuur’ wordt ontworpen voor een lange levensduur, en zo meer. “Deze aanpassing geeft het karakter van onze opleiding extra kleur”, benadrukt docent prof. Ine Wouters. “Met kennis van de ingenieurswetenschappen en respect voor wat al bestaat innovatieve architectuur maken met een positieve impact op mens en omgeving, dat is waar wij voor staan.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?