De architect ziet digitale ontwikkelingen in sneltempo op zich afkomen. Niet alleen grote, maar ook kleinere kantoren ontdekken de meerwaarde van een BIM-softwarepakket. Maar de overstap roept ook vragen op. Is de investering wel de moeite waard? Hoe krijg ik mijn team mee in het BIM-bad? En wat is nodig om vlot te kunnen omschakelen?
Tekst: KUBUS | Beeld: KUBUS
We laten drie architecten aan het woord die de stap waagden naar de 3D-ontwerpsoftware Archicad. Over één ding zijn ze het alvast roerend eens: ontwerpsoftware mag hen niet hinderen, maar moet, in tegendeel, het ontwerpen juist vereenvoudigen.
GDesign Architecten bouwt sociale woningen, appartementen, kantoren, industriegebouwen en gebouwen voor foodproducenten. Architect-ondernemer Paul Gijsemans: “Ons eerste 3D-pakket geraakte maar niet van de grond, iedereen bleef tekenen in 2D. Daarom gingen we op zoek naar een gebruiksvriendelijker alternatief. We zochten een programma dat bij voldoende bureaus geïmplementeerd was en dat binnen tien jaar nog zou bestaan. Wordt er een opleiding voorzien en is er snel hulp wanneer ik vragen heb? Onze medewerkers waren enthousiast over de demo van Archicad en zijn mee in het verhaal gestapt. Ook de bereikbaarheid van de helpdesk en de klantvriendelijkheid van KUBUS was top. Dit alles maakte dat de implementatie bij ons heel vlot is verlopen. Er is ook de bereidheid om de software nog meer af te stemmen op de gebruikers: opmerkingen worden gezien als constructief en niet als negatieve commentaar. We laten heel ons team de opleiding volgen zodat iedereen de kracht en de mogelijke beperkingen goed kan inschatten.”
Bow architecten is een jong kantoor met focus op het herbestemmen van oude bedrijfsterreinen en verlaten, verwaarloosde sites in de stad. Architect en bezieler Pieter Verfaillie: “Bij ons was er in eerste instantie wel wat weerstand tegen het BIM-verhaal. Lopende dossiers omvormen naar volledige BIM-projecten werd niet meteen op gejuich onthaald. We waren op zoek naar een all-in toepassing voor elke fase vanaf ontwerp tot oplevering en zelfs daarna. Een tool die ook gemakkelijk te koppelen was aan andere software. We hebben een grondige oefening gemaakt om er zeker van te zijn dat we voor de juiste software zouden gaan. Toen dat uiteindelijk Archicad bleek te zijn, schakelden we ons volledig kantoor in één keer om. Tijdens de opleiding bij KUBUS stelden we vast dat het heel gebruiksvriendelijke en efficiënte software is. In het begin heb je het gevoel ‘Ik wil terug naar de vertrouwde manier van werken, want het gaat niet snel genoeg.’ Maar na relatief korte tijd kan je heel wat verwezenlijken met mooie resultaten.”
BOGDAN & VAN BROECK is een kantoor met meer dan tien jaar ervaring in onderzoek, ontwerp en ontwikkeling van architectuur en stedenbouw. Laura Janssens, Engineer Architect: “Eind 2017 hebben we de omschakeling gemaakt naar Archicad. We zochten een BIM-pakket dat 2D en 3D combineert en hebben de software een jaar lang getest vooraleer we de sprong waagden. Wat heeft ons overtuigd? Het gebruiksgemak en de manier waarop het programma gemaakt is, specifiek voor architecten. Omdat we vooral grote projecten hebben, kozen we ervoor om pas over te schakelen tussen twee fases in, bijvoorbeeld van bouwaanvraag naar aanbesteding. Nieuwe projecten zijn we allemaal gestart met Archicad. Het is een zeer krachtig en slim programma. Er is onmiskenbaar efficiëntie en tijdswinst, maar dan vooral in een latere fase. In een vroeg stadium moet er wel meer werk geleverd worden. Bij alle dingen waar we tijdens het omschakelen tegenaan zijn gelopen, heeft KUBUS ons geholpen via de helpdesk met hun support en advies op maat. Er is ook een zeer grote community met hulp van alle kanten. Op die manier weten we hoe andere bureaus met de software omgaan. Kortom: we zijn heel tevreden dat we de stap gezet hebben naar het BIM-verhaal met Archicad.”