Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Geëxtrudeerde aluminiumprofielen op maat voor stadhuis 2.0
Op vraag van Algemene Bouw Maes dokterde Aliplast samen met installateur Luckx een maatoplossing uit voor de beoogde gevelgeleding.

Geëxtrudeerde aluminiumprofielen op maat voor stadhuis 2.0

Na een ingrijpende renovatie en uitbreiding opende het vernieuwde stadhuis van Roeselare op zondag 30 juni zijn deuren. De focus op circulariteit en energie-efficiëntie maakt het niet alleen het duurzaamste van het land, ook de fraaie façade verdient een speciale vermelding. Om de karakteristieke gevelgeleding op een budgettair verantwoorde manier te kunnen realiseren – zonder ook maar een greintje in te boeten aan bouwtechnische kwaliteit en esthetische uitstraling – werd er geopteerd voor een strak samenspel van verticale en horizontale aluminiumvinnen, die op maat geëxtrudeerd werden door Aliplast Aluminium Systems. Het resultaat van een sterk staaltje creativiteit en teamwork waar ook Algemene Bouw Maes (coördinerend aannemer) en Luckx (installateur van het buitenschrijnwerk) een belangrijke bijdrage aan leverden.

In 2019 startte het stadsbestuur van Roeselare een procedure op om het stadhuis, gelegen tussen de Grote Markt en de Botermarkt, te vernieuwen en op te waarderen. Vijf jaar later is de langverwachte make-over een feit. Het historische gedeelte, bestaande uit het rococostadhuis uit 1771 en het belfort uit 1923, is grondig gerenoveerd (inclusief integratie van een glazen inkomportaal) en de panden zonder erfgoedwaarde maakten plaats voor een eigentijdse nieuwbouw die dienstdoet als administratief centrum. Een transparant atrium fungeert als verbindend element, centrale ontmoetingsplaats en lokettenzaal, terwijl in het binnengebied van het vernieuwde complex een publieke tuin is ingericht die het stadshart van Roeselare een groene impuls geeft. 

Het vernieuwde stadhuis van Roeselare is uitgerust met een geraffineerde gevelafwerking, waar ondanks de strakke aanblik heel wat complexiteit achter schuilt.

Geraffineerde gevelafwerking

Het ontwerp van het vernieuwde stadhuis is van de hand van B-architecten en Bressers Erfgoed. Deze gereputeerde bureaus creëerden een vooruitstrevende complex dat niet enkel een schoolvoorbeeld van ecologische performantie is – met onder meer maximale aandacht voor de principes van circulair bouwen (hergebruik, flexibiliteit en demonteerbaarheid), klimatisatie met restwarmte van de plaatselijke verbrandingsoven (via aansluiting op het stedelijke warmtenet) en een BREEAM Excellent-label als kers op de taart – maar dat ook uitblinkt op het vlak van esthetiek. Zo is het U-vormige nieuwbouwvolume uitgerust met een geraffineerde gevelafwerking, waar ondanks de strakke aanblik heel wat complexiteit achter schuilt. 

“Het was aan ons om een ideale balans te vinden tussen de vormgeving die de architecten voor ogen hadden, de noden van het stadsbestuur en budgettaire overwegingen”, vertelt Frederic De Reu, projectleider bij Algemene Bouw Maes. “Op basis daarvan zijn er en cours de route nog tal van optimalisaties doorgevoerd. Zo was het initieel de bedoeling dat de gevelbekleding volledig uit architectonisch beton zou bestaan, maar door plotse prijsstijgingen bleek dat te duur. Vandaar de keuze om enkel de sokkel uit te voeren in architectonisch beton en de rest van de gevel af te werken met crepi, waarbij we tegelijk op zoek moesten naar een manier om die karakteristieke rastervorming – met een strakke mix van horizontale en verticale lijnen – te realiseren. Daarvoor klopten we aan bij Luckx en Aliplast.”

Technisch huzarenstukje

Gezien de nadrukkelijke focus op duurzaamheid – conform de BREEAM Excellent-richtlijnen – was Aliplast Aluminium Systems een voor de hand liggende keuze als leverancier van het buitenschrijnwerk. De Star 75-ramen die in dit project werden toegepast beschikken immers over een Cradle to Cradle Zilver-certificaat. Daarnaast was het ook de geknipte partij om samen met installateur Luckx een maatoplossing uit te dokteren voor de beoogde gevelgeleding. “De expertise die Aliplast heeft op het vlak van profielontwikkeling kwam hierbij uitstekend van pas”, zegt Jens Plantefève-Castryck, bestuurder bij Luckx. “Naast klassieke uitdagingen als budget en timing was het een technisch huzarenstukje om een geschikt alternatief uit te werken. De architecturale vinnen, die aanvankelijk geconcipieerd waren in prefabbeton, zijn vervangen door aluminium extrusieprofielen die op maat van dit project zijn ontwikkeld, met specifieke aandacht voor stabiliteit, waterdichting en duurzaamheid op lange termijn. Zo hebben we die specifieke gevelritmiek toch op een (kosten)efficiënte manier kunnen verwezenlijken.”

“Met de uitstekende ondersteuning van Luckx en Aliplast hebben we alle technische details op punt kunnen stellen, is de uitvoering piekfijn verlopen en konden we de gevelbekleding in crepi perfect laten aansluiten op de ramen en vinnen”, vult Frederic De Reu aan. “Het eindresultaat ziet er misschien uitgepuurd en eenvoudig uit, maar er zit dus heel wat denkwerk en optimalisatie achter.”

Grensverleggende eyeopener

Dit laatste blijkt ook uit de toelichting van Els Uvyn, projectmanager bij Aliplast. De aluminiumspecialist aarzelde niet om een sterk staaltje maatwerk vast te breien aan zijn basisopdracht, hoewel de timing erg krap was. “Het was een interessante engineeringsoefening waarbij we zeer kort op de bal moesten spelen. Om snel tot een geschikte oplossing te komen, hebben we een soort bouwteam opgericht, zodat we alles meteen konden aftoetsen bij de andere betrokken partijen – niet enkel qua vormgeving, maar ook op het vlak van stabiliteit, draagkracht, waterdichting, praktische haalbaarheid enzovoort – en efficiënt knopen konden doorhakken. Uiteindelijk viel de keuze op een combinatie van verticale vinnen tussen de ramen en één doorlopende horizontale vin boven elk verdiepingsniveau. De vinnen werden mee op punt gesteld door onze interne extrusie-experts, waarna we een matrijs op maat ontwikkelden. Die hebben we vervolgens op onze persen in Lokeren gezet om de nodige profiellengtes te kunnen genereren. Omwille van het plaatsingsgemak zijn de horizontale vinnen telkens in twee stukken geplaatst, waarbij steeds de nodige aandacht werd besteed aan een correcte waterafvoer. De ankers van de vinnen naar de ruwbouw, die ook door ons op maat werden gemaakt, zijn in samenwerking met een gespecialiseerd engineeringsbureau extra doorgerekend omdat de impact van wind, vervorming en dergelijke ook daar juist in kaart moest worden gebracht. Het is een project waar we met z’n allen erg trots op zijn. Voor veel ontwerpers is het ongetwijfeld een eyeopener dat ze aluminium zo out of the box kunnen inzetten.” 

Ook bij Algemene Bouw Maes en Luckx is de conclusie unaniem positief: “Het was een pittige uitdaging, maar nadien was de voldoening eens zo groot. We zijn heel fier op deze realisatie, zeker ook door de prima samenwerking en de uiterst korte termijn waarin we vanaf nul tot deze inventieve oplossing zijn gekomen. Het eindresultaat mag er wezen!”     

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Stadhuis Roeselare
  • Locatie: Roeselare
  • Architect: B-architecten en Bressers Erfgoed

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Aliplast Aluminium Systems.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 (0)9 340 55 64 E-mailadres [email protected] Website aliplast.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten