Met de Colours of Wellbeing introduceert dit label nieuwe Rockfon Color-all plafondplaten met kleuren die een positieve invloed hebben op het welbevinden.
Rockfon is toonaangevend in akoestische oplossingen met plafond- en wandpanelen in rotswol, van nature sterk geluidsabsorberend, duurzaam en brandveilig. Opzet: het welzijn verbeteren, niet alleen rekening houdend met het oor maar ook het oog en in het verlengde met het emotionele welbehagen. Daarom lanceert Rockfon, in nauwe samenwerking met internationale kleurenexperts, een nieuw Colours of Wellbeing kleurengamma.
Voor de lancering van deze nieuwe Colours of Wellbeing liet Rockfon niets aan het toeval over. Sara Garanty, gespecialiseerd in kleurentheorie en -psychologie: “Het is een proces van anderhalf jaar geweest, dat begon met een intensieve samenwerking met drie trendwatchers op het gebied van design en kleuren. We selecteerden uiteindelijk 34 op de natuur geïnspireerde kleuren, onderverdeeld in vier trends die aansluiten bij opkomende tendensen en tegelijkertijd het gevoel van welzijn oproepen. Vooreerst is er Uncluttered Wabi-Sabi, een prominente trend uit Japan die de eenvoud en imperfectie viert met tinten zoals beige en lichtgrijs. Calm Enclosure, met warme gele en rijke rode tinten, weerspiegelt het gevoel je te willen omgeven door geruststellende en veilige interieurs in het licht van wereldwijde onzekerheid. De kleuren geven kracht en zijn opbeurend zonder schreeuwerig of te sterk te zijn. Biophilic Awareness, met nuances van blauw en groen, heeft op zijn beurt alles te maken met het opnieuw in verbinding komen met de natuur. Technology is tot slot geïnspireerd op de fusie van menselijke en kunstmatige intelligentie. Het wordt tot uiting gebracht door het kleurenpalet van zuivere, chromatische blauwe, donkere, en zilveren tinten.” Een scala aan kleuren, elk met hun eigen kracht, maar ook onderling fraai te combineren om een eigen en unieke stempel op de ruimte te drukken.
Ook Karen Haller, auteur en autoriteit op het gebied van ‘Applied Colour & Design Psychology’, behoorde tot het expertenteam dat aan de bron staat van deze Colours of Wellbeing: “Met kleur heb je de mogelijkheid om ruimtes te ontwerpen die echt het verschil maken. Je kunt mensen helpen om beter te slapen, stress verminderen of juist de productiviteit verhogen. Begin altijd met het positieve gedrag dat de klant wil oproepen. De entree van een ziekenhuis moet bijvoorbeeld geruststelling bieden. Een kleur om te overwegen is lichtgroen omdat het de kleur van balans tussen lichaam, geest en emotie is. Geel herinnert ons aan de zon en vult ons met optimisme en zelfvertrouwen. Als heldergeel te stimulerend is voor de context, overweeg dan ‘Mustard’ of zachte gele tonen. Rood zorgt voor fysieke stimulering die gelijk staat aan een dubbele espresso shot. Als sterke rode kleuren te stimulerend zijn, ga dan voor lichtere tonen zoals ‘Coral’ en zachte roodtinten die naar het roze neigen. Blauwe tonen zijn dan weer zeer geschikt voor ruimtes waar mensen zich moeten kunnen concentreren.”
Het kiezen van de juiste kleuren in een ruimte creëert met andere woorden de perfecte cohesie tussen functie en effect. Vandaag wordt de kleurselectie vaak pas meegenomen aan het einde van het architectonische ontwerpproces en passend gemaakt aan de structuur van het gebouw. Dat is een gemiste kans. Werken vanuit een kleurenpalet kan helpen bij het kiezen van gecoördineerde kleurenschema’s om jouw visie en doelstellingen te bereiken. Denk dus niet langer wit, maar in kleur, ook wat het plafond aangaat.