Elegante schakelaars en drukknoppen of meteen een compleet domoticasysteem toevoegen aan je project? Gira combineert Duitse techniek met esthetische meerwaarde. “We zijn al decennialang voorloper op vlak van esthetiek, waar Duitse techniek vaak minder aandacht aan besteedt. Dat maakt ons vandaag een partner met grote meerwaarde voor architecten”, zegt Steven Moreau, Gira-vertegenwoordiger voor België.
Het verhaal van Gira begon in 1905 met traditionele bakelieten schakelaars. Doorheen de jaren breidde het assortiment voortdurend uit met knoppen, schakelaars en nog veel meer. Steeds met een sterke mix van elegant design en Duits vernuft. “In 1988 ontwikkelden we, samen met vier andere merken, ook een domoticasysteem”, vertelt Steven. “Onze KNX is een standaard, die met zo’n 1.500 referenties koppelt. Bovendien is het systeem – bedraad of draadloos – op elk moment eenvoudig uit te breiden. Dat modulaire karakter maakt het een interessante keuze voor zowel renovaties als nieuwbouw, in kleine of grote projecten. Van compact rijhuis tot de luchthaven van Charleroi.”
Dat Gira steeds vertrekt vanuit functioneel design, blijkt ook uit de vaste maatvoering van het binnenwerk. Schakelaar, CO2-sensor, bewegingsmelder, thermostaat, domoticaknop, mini-videofoon of bediening voor de radio: stuk voor stuk meten ze 55 op 55 millimeter. Dat betekent dat je alle contactdozen kan afwerken met de afdekramen van jouw keuze. Linoleum, glas, metaal, goud, brons, … Je trekt de stijlkeuzes van het interieur door over alle knoppen, schakelaars en sensoren. Zonder of met domotica: het resultaat is een harmonisch geheel, dat tegelijk de dagelijkse functionaliteit een fikse boost geeft.
Net zoals het ‘gewone’ gamma van Gira staan ook de mogelijkheden van KNX niet stil. Zo is spraakbesturing ondertussen geïntegreerd in het domoticasysteem. Steven Moreau: “Door een X1-miniserver toe te voegen, geef je voicecommando’s aan je domoticasysteem. Het koppelen van je Google Home, Alexa Homepod of andere systemen is eenvoudig. Met of zonder spraakbesturing heeft KNX heel wat praktische voordelen. Je maakt komaf met rondslingerende afstandsbedieningen, die het interieur ontsieren en vaak frustraties veroorzaken als iemand ze op de verkeerde plek heeft gelegd. Bovendien kan de eindklant zelf meldingen laten geven, bijvoorbeeld als de regenput onder een bepaald niveau zakt of als iemand een verkeerde toegangscode intypt aan de voordeur. Ook daar geldt: uitbreiden kan op elk moment. Zo zijn je klanten zeker van een toekomstbestendige technologie.”
Recent zijn enkele productinnovaties toegevoegd aan het gamma. Zo is er de tastsensor 4, deze is beschikbaar in verschillende materialen. Zwartgelakt metaal blijft het goed doen. “Wat ook gesmaakt wordt door architecten en waar we vrij uniek in zijn: onze gouden en bronzen uitvoeringen hebben dezelfde PVD-coating als de kranen van Grohe en Hans-Grohe. Voor wie een perfect matches kleurenpallet wil realiseren, is dat zeker een grote troef.”
Een andere zeer belangrijke nieuwkomer is ook het KNX RF (draadloze) systeem. Dit systeem werkt op de traditionele wijze, op 230 Volt, maar communiceert draadloos met het KNX-systeem. Zeer interessant voor verbouwingen waar de kabels niet vervangen kunnen worden. “Met dat soort details maken we het verschil. Dat blijkt ook uit de prestigieuze projecten waar onze producten opduiken. Ik denk onder meer aan La Pristine, het gerenommeerde restaurant van Sergio Herman in Antwerpen, of woonproject One Broel in Kortrijk. En dan is er nog het 3-sterrenrestaurant Boury in Roeselare. Daar worden alle technieken gestuurd door KNX en een HomeServer”, legt Steven uit. “Iedere architect heeft natuurlijk zijn eigen stijl en daarom bieden we ook demoboxen op maat aan. Dan stellen we een pakket samen volgens de signatuur van die specifieke architect. Daarvoor mogen ze steeds contact met ons opnemen.”