Innovatief waterbeheer in gebouwen
Alle partijen in de bouwsector worden geconfronteerd met dezelfde actuele uitdagingen. Fabrikanten, bouwheren, architecten en studiebureaus, allemaal buigen ze zich over het vraagstuk ‘duurzaamheid’. Hoe kunnen we zuiniger omspringen met grondstoffen, water en energie? Onze hoge comfort- en hygiëne-eisen maken het antwoord niet eenvoudig, en innovatieve oplossingen dringen zich op.
Dirk Vanden Breede, directeur van Schell Belgium, legt uit dat de kranenfabrikant zich op twee vlakken inzet voor meer duurzaamheid. Enerzijds met enorme inspanningen om circulair en milieuvriendelijk kranen te produceren en te transporteren, anderzijds met systemen waarmee gebruikers maximaal besparen op hun water- en energieverbruik. Die tweeledige inzet heeft ertoe geleid dat Schell-kranen en -systemen extra punten opleveren voor de BREEAM duurzaamheidscertificatie.
Zo’n 90 jaar geleden richtte Hubert Schell zijn onderneming op in het Duitse Sauerland, een regio vol bossen, meren en rivieren. “Veel van het drinkwater voor de streek zelf en voor het nabijgelegen Keulen komt uit de Sauerse meren en rivieren. Die moeten dus uiteraard zuiver blijven. Onze chromage-afdeling ligt vlakbij een waterloop die een reservoir voor drinkbaar water vult. Er werd dan ook van in onze beginjaren enorm veel belang gehecht aan milieuvriendelijke productie”, vertelt Dirk Vanden Breede.
En Schell blijft stappen zetten op dat vlak. “Ons productieproces wordt continu gemonitord om het zo energiezuinig mogelijk te maken. De stroom die in de fabrieken en kantoren wordt gebruikt is 100 procebt groen. Zo’n 70.000 tl-lampen werden recent vervangen door ledverlichting met slimme sturing en we werken hard aan de elektrificatie van ons wagenpark. De Schell-kranen moeten ook niet ver getransporteerd worden om de Belgische markt te bereiken, wat sowieso al de uitstoot door transport beperkt.”
De fabrikant hanteerde altijd al het cradle-to-cradle-principe en ontwikkelt zijn producten om lang mee te gaan. Dirk Vanden Breede licht toe: “Onze kranen bestaan hoofdzakelijk uit messing, en dat is een uiterst circulair product. Door het bramen en frezen gaat bij het productieproces bijna de helft van de gebruikte messing verloren. Al dat messingafval sturen we terug naar de messingfabrikant om nieuwe stangen te maken. Oude kranen die niet meer voldoen, nemen we terug om ze te recycleren.”
Duurzaamheid zit hem natuurlijk niet alleen in het gebruik van recycleerbare materialen, het omvat ook een zo beperkt mogelijk materiaalverbruik. Ook die idee zit ingebakken in de Schell-producten. “Omdat onze kranen vooral dienen in publieke ruimtes zoals stations, openbare gebouwen, burelen, zwembaden en scholen, maken we ze zeer robuust zodat ze lang meegaan. Het zijn plaatsen waar vaak meerdere kranen naast elkaar staan. Daarom geven we ze een tijdloos design dat we meerdere jaren in het assortiment behouden: als er dan één kraan in de rij vervangen moet worden, is vaak nog steeds hetzelfde model beschikbaar, maar wel met de nieuwste techniek erin.”
“Wist je dat je met het gekende ‘Schell-kraantje’ 40 procent water kan besparen?” vraagt Dirk. “Anders dan een simpele stopkraan die alleen maar open of dicht kan, kan je ons kraantje progressief dichtdraaien. Daardoor kan je lang je handen wassen met een beperkt waterverbruik. De meerprijs tegenover een andere hoekkraan heb je op een jaar of twee teruggewonnen in gebouwen waar veel mensen komen.” Het handenwassen is sterk toegenomen sinds de coronacrisis en waterbesparende systemen aan de wastafel zijn dan ook meer dan een druppel op een hete plaat. En met de toenemende droogte in onze contreien is waterbesparing meer dan ooit een hot topic.
Al geeft Dirk toe dat er in gebouwen meer te besparen valt op energie dan op water. Daarom spitst de fabrikant zich ook toe op systemen voor een energiezuinige thermische desinfectie. “De regelmatige verwarming van water tot hoge temperaturen om legionella tegen te gaan in openbare gebouwen zoals zwembaden en sporthallen is energieverslindend, maar natuurlijk kan je er niet onderuit. Door het desinfectieproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, kan je wel heel wat energie besparen. Als je bijvoorbeeld het water opwarmt tot 65 à 70 °C maar na het thermisch desinfectieproces twijfel je of het wel goed verliep, dan moet je opnieuw beginnen. Op die manier verspil je een heleboel energie en water. Ons waterbeheersysteem monitort het volledige desinfectieproces en regelt het zodat het efficiënt, correct, en zo energiezuinig mogelijk verloopt en met een minimaal waterverbruik, maar wel volgens de hoogste hygiënische eisen. Zo gaan we van het gewone waterbesparende hoekkraantje tot zeer vernuftige systemen om te zorgen voor een hygiënische maar duurzame installatie.”
Het SWS-watermanagementsysteem van Schell garandeert een veilige drinkwaterkwaliteit zonder energie- of waterverspilling. Niet alleen door een efficiënte thermische desinfectie maar ook door een automatische, tijdige spoeling van aftappunten. Daarnaast geeft het systeem ook zicht op het vereist onderhoud zoals het vervangen van batterijen bij contactloze kranen. Het is eenvoudig te bedienen via pc, tablet of smartphone. Niet enkel in nieuwbouw kan men dit doordacht systeem plaatsen. Ook in bestaande gebouwen is het eenvoudig te integreren, met draadloze componenten.
Het gehele productgamma van Schell werd op duurzaamheid doorgelicht door een onafhankelijk studiebureau. Dankzij deze doorlichting is er nu documentatie beschikbaar waarin je voor elk Schell-product kan zien hoeveel punten het oplevert voor de BREEAM-certificatie. Er zijn dan ook Schell-kranen en -systemen te vinden in grote BREEAM Excellent projecten zoals de hoofdzetel van BNP Paribas Fortis en de Multi tower in Brussel. Een mooie beloning voor de enorme duurzaamheidsinspanningen die deze fabrikant levert.