In Stene, een deelgemeente van Oostende, bouwde een groep ondernemende gezinnen een oude hoeve om tot het ecologisch cohousingproject Boldershof. Voor de verwarming en koeling van achttien wooneenheden en gemeenschappelijke ruimtes zetten ze een geothermische warmtepomp van Itho Daalderop in. En die keuze is op diverse vlakken een slimme zet.
Al vanaf de ontwerpfase beslisten de gezinnen samen om hun woondroom zo ecologisch mogelijk aan te pakken. De beschikbare ruimte in de te verbouwen hoeve werd maximaal benut, zonder in te boeten aan comfort. In totaal werden achttien wooneenheden voorzien, waarvan negen nieuwbouwwoningen, vier nieuwbouwappartementen en vijf (studio)appartementen. In de hoeve zijn ook gemeenschappelijke ruimtes ingericht, waaronder een wassalon, eetzaal, coworkingspace en logeerkamers.
Voor de energievoorziening in Boldershof investeerde het bouwteam in klimaatneutrale oplossingen, met onder meer zonnepanelen, opvang van regenwater en verwarming en koeling via geothermie. Hierbij kwam Itho Daalderop in beeld, als aanbieder van totaaloplossingen voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.
Itho Daalderop is al vele jaren de referentie als onestopshop voor betaalbare en energie-efficiënte totaalconcepten met vooruitstrevende verwarmings- en ventilatietechnologie. Warmtepompen voorzien verwarming, koeling en warm water, terwijl vraaggestuurde D-ventilatie instaat voor een gezond en continu gemonitord binnenklimaat. Met de ambitieuze klimaatdoelstellingen 2050 als kader kunnen bouwprofessionals en bouwheren volop werk maken van energieneutraal wonen.Voor het project Boldershof koos het bouwteam voor een geothermische warmtepomp (WPU 5G 4,5kW) en een ventilatiesysteem D (Apure Vent D250).
Vanwege de mix tussen gemeenschappelijke ruimtes en individuele wooneenheden gingen de specialisten van Itho Daalderop samen met de eigenaren op zoek naar de oplossing op maat van het cohousingproject. De gemeenschappelijke ruimtes worden verwarmd via twee warmtepompen die in cascade werken, wat de installatie- en onderhoudskosten aanzienlijk drukt. Tegelijk beschikt elke woonunit over een individuele warmtepomp – met 25 jaar garantie – die energiezuinigheid, comfort en efficiëntie combineert. In tegenstelling tot een collectieve warmtepomp genieten de gebruikers lagere installatie- en onderhoudskosten. En meteen werd ook de stelling ontkracht dat een individuele, compacte warmtepomp onvoldoende performant zou zijn om een wooneenheid voldoende te verwarmen en te koelen. Quod non…
In het kader van dit woonproject werd nog een ander wijdverspreid misverstand aangepakt, namelijk dat een geothermische warmtepomp enkel ingezet kan worden om binnenruimtes te verwarmen. Het tegendeel is waar: dit systeem kan ook perfect dienen om een ruimte te koelen. Het werkt zelfs een pak efficiënter dan klassieke airco. Via het bronsysteem haalt een geothermische warmtepomp koelte uit de grond en wordt de temperatuur in een woonruimte op een natuurlijke wijze omlaag gehaald. Deze werkwijze past perfect in de ambitie om energieneutrale woningen te bouwen, in lijn met de geldende regelgeving.
Met een D-ventilatiesysteem koos het bouwteam van Boldershof voor een toekomstbestendige en duurzame aanpak. Hiermee hebben de bewoners de garantie dat ze steeds in een gezond en gecontroleerd binnenklimaat wonen en werken. Ze moeten zich dus geen zorgen maken over niet-gefilterde buitenlucht – inclusief fijn stof – die via artificieel gecreëerde openingen het huis binnendringt. Een bijkomende troef van D-ventilatie is trouwens dat koude buitenlucht opgewarmd wordt, wat het binnenklimaat nog een extra comfortboost geeft. En last but not least kunnen de cohousingbewoners het ventilatiesysteem in hun woning vanop afstand bedienen. Die slimme bediening via de all-in-one thermostaat biedt een totaaloplossing op maat van elke gebruiker.