NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Flanders House, eerste project van Zuid-Afrikaanse SAOTA in de Benelux
Water als essentieel onderdeel van het architecturale concept.

Flanders House, eerste project van Zuid-Afrikaanse SAOTA in de Benelux

Wanneer SAOTA in België landt, mogen we grootse zaken verwachten. Deze residentiële woning, de eerste die de gerenommeerde en awardwinnende Zuid-Afrikaanse studio ontwierp voor de Benelux, blinkt niet alleen uit op vlak van design en materiaalgebruik, maar ook op vlak van ultiem comfort. Een woning in Vlaanderen zonder voorgaande. “Flanders House is één groot detail. Niets is standaard”, aldus Client Representative Hadewijch Geuskens. Niet alleen de verdienste van SAOTA, maar ook van een heel team, met vakspecialisten en talent van over de landsgrenzen heen.

Koivijvers verbinden de bouwvolumes.

Deze keer dus geen louter Belgische realisatie in onze rubriek Bovenste Beste Belgische architectuur. De woning verschuilt zich wel degelijk in een bosrijke omgeving op Belgische bodem, maar heeft weliswaar internationale allures. De bouwheer koos resoluut voor het onderscheidend architecturaal ontwerp van het Zuid-Afrikaanse SAOTA dat als Lead Designer werd aangesteld. Het was aan Hadewijch Geuskens, rechterhand van de bouwheer gedurende het hele bouwproces, om de plannen te bewaken maar ook verder te concretiseren. In ons land had AP/PART Architecten de rol van uitvoerend architect en bekommerde zich onder meer over het vergunningstraject en de detaillering, waarbij alles ook ontwerpmatig werd afgetoetst aan de EPB-normen. De aannemer die een uitdagend project van dit kaliber aandurfde, werd gevonden in Van Mourik Bouw in Nederland. Een andere belangrijke rol was weggelegd voor Pieter Laureys, de Nederlandse high-end interieurontwerper en man achter TKI. Tot slot mochten de landschapsarchitecten van het gerenommeerde Wirtz International tekenen voor de buitenruimte en de tuin. Of hoe alles, na een proces van bijna vijf jaar, nu samenkomt in een bijzonder geslaagd geheel waar alle partijen – met de bouwheer op kop – trots op kunnen zijn.

Indrukwekkend palmares

SAOTA mag dan wel Zuid-Afrikaanse roots hebben, dit bureau heeft een mondiale voetafdruk met high-end projecten verspreid over de zes continenten. Veel daarvan staan te pronken in Kaapstad, Miami en Dubai, maar ook in Europa zijn er al een aantal projecten gerealiseerd. Denk daarbij aan Saint-Tropez, Marbella, Ibiza, Bad Wiessee in Duitsland en Setúbal in Portugal. Met dit Flanders House laat SAOTA zich nu voor de eerste keer in België – en bij uitbreiding de Benelux – opmerken. 

Het SAOTA-team telt ondertussen zo’n driehonderd medewerkers die samenwerken met uitvoerende architecten van over de hele wereld. Wat al deze realisaties gemeen hebben? Een exclusief ‘wauw-gehalte’ en erg high-end cachet, geënt op de omgeving en uiteraard de terecht veeleisende bouwheer. Huizen met naam en faam – onder meer te zien in de Netflix-realityreeks Selling Sunset – die zich onderscheiden en bij momenten vastgoedrecords doen sneuvelen, zelfs in Dubai. Dat we nu in ArchiComm met het eerste Belgische SAOTA-project mogen uitpakken, maakt ons enthousiast.

Het gevelbeeld wordt bepaald door marmer, bronskleurige aluminium sandwichpanelen en grote glaspartijen.

Architectuur, natuur en cosy woongenoegen verzoend

De voornaamste onderdelen van het masterplan omvatten een full option hoofdgebouw boven een ondergrondse parking en een aparte poolhouse met thuiskantoor. Deze gebouwen, afzonderlijk maar samen ook deel van een groter visueel geheel, zijn met elkaar verbonden via gekoppelde binnenplaatsen en waterpartijen in de vorm van koivijvers. Een garantie voor een samenhangende en serene buitenervaring, die uiteraard kracht wordt bijgezet door het uitgekiende tuinontwerp dat strakke vlakken combineert met organische volumes. Het huis is zowel een opvallend architectonisch object als een uitnodigende leefomgeving die in interactie treedt met zijn buurt, aldus designarchitect SAOTA. De eenvoud en formele helderheid van Flanders House hebben als opzet om een authentieke verbondenheid met de natuurlijke omgeving te creëren. Architectuur, natuur en cosy woongenoegen verzoend. 

Boeiend gevelbeeld

Het exterieur van Flanders House wordt gekenmerkt door massieve kubussen die onderling verbonden zijn door grote glaspartijen, dit alles verenigd door een slanke luifel die zich om de drie zijden van het huis wikkelt en de buitenterrassen overkapt. De ondersteunde kolommen, in de vorm van sculpturale vinnen, hebben niet alleen een structurele functie maar dragen ook bij aan het boeiende gevelbeeld. “De luifels werden volledig bekleed met Dekton, terwijl de op maat gemaakte vinnen werden uitgevoerd in aluminium”, licht Project Manager Hadewijch Geuskens toe. Wat de gevelbekleding betreft, viel de keuze op natuursteen in de vorm van Italiaanse Giallo D’Istria marmer, gecombineerd met volumes bekleed met bronskleurige aluminium sandwichpanelen. Deze worden ook in het interieur toegepast, onder meer voor de haardmantel, een impactvol volume dat optisch wordt doorgetrokken naar buiten toe. 

Imposante wenteltrap als blikvanger, gerealiseerd door EeStairs.

Binnen wordt buiten

Binnen en buiten vloeien bij momenten inderdaad haast naadloos in elkaar over. Interieurarchitect Pieter Laureys vult aan: ”De belijning loopt van binnen naar buiten door in de materialisatie. Er is gebruik gemaakt van doorlopende vloeren en wanden die de grens tussen in- en exterieur laten vervagen. En natuurlijk ook grote schuifwanden die volledig open kunnen.” Dit brengt ons bij een andere blikvanger: het binnenzwembad. Hadewijch Geuskens: “Bij mooi weer schuift het raam achteraan volledig in de muurpocket weg, terwijl de glazen wand die grenst aan het terras in de grond wegzinkt. Het profiel van dit raam is bovenaan afgewerkt met een steen die aansluit bij de terrastegels, waardoor een volledig drempelloze en haast naadloze overgang ontstaat. Binnen wordt buiten. Het initiële ontwerp voorzag glazen dakpanelen die open konden, maar dit werd omwille van de Belgische normering aangepast naar vaste skylights.” Last but not least heeft het zwembad een beweegbare bodem met instelbare hoogte. In de bovenste positie ontstaat er een extra terras, ideaal bij feestjes.

Groots, maar ook gezellig en leefbaar 

Wat het interieur betreft, genoot een ontwerp met duidelijk gedefinieerde kamers – in plaats van een open indeling – de voorkeur van de bouwheer. Groots, maar ook huiselijk en leefbaar. De verschillende ruimtes openen zich naar buiten toe richting de terrassen en naar binnen toe naar een dubbelhoog centraal atrium met dakramen en een one-of-a-kind wenteltrap die indruk maakt. Deze indeling bevordert het binnen-buitengevoel tijdens de zomer en creëert een gezellige, meer naar binnengerichte omgeving rondom het atrium in de winter. De grootste uitdaging wat betreft de interieurinrichting? “Een intieme sfeer creëren in de grootsheid van de ruimtes”, getuigt Pieter Laureys. “Dit is gelukt door natuurlijke materialen te gebruiken, met naast natuursteen ook hout en bijvoorbeeld een wand in leder. Let ook op het houten rasterplafond dat zich op verschillende plekken herhaalt. Het kleurenpalet is volledig op elkaar afgestemd, met lichte zandtinten, een warme bronskleur en gekleurde accenten. Wat meubels betreft, opteerden we voor rondere vormen om de strakke lijnen van de architectuur te verzachten.” Het comfort uit zich tot slot in de technieken. Hadewijch Geuskens, die naast Project Manager ook zaakvoerder is van High End Electro (HEE): “Alle technieken werden geïntegreerd in één groot en gebruiksvriendelijk KNX-gestuurd systeem.” Architectuur, wooncomfort en domotica next level!   

Een riant, maar ook leefbaar en cosy interieur.

Naadloos afgewerkte wenteltrap met maximale transparantie
Centrale blikvanger in deze woning is de wenteltrap waarvoor de bouwheer en interieurarchitect een beroep deden op EeStairs, een internationaal label in de productie van uitmuntende trappen die hun weg vinden naar architecturale projecten waarbij elk esthetisch detail van tel is. De trap, geënt op de strakke architectuur, spreekt een heldere vormentaal die hier helemaal tot zijn recht komt. “Heel bijzonder is dat de bouwheer zelf een eerste 3D-trapvisualisatie maakte, waarna ons technisch team deze visie verfijnde en het uiteindelijke gedetailleerde ontwerp produceerde”, getuigt Mark Geerts van EeStairs België. Achter het gestroomlijnde en uitgepuurde design gaan diverse vernuftige innovaties schuil die samenkomen in een unieke realisatie. Zo is er het door EeStairs ontwikkelde EeSoffit™-systeem voor een stabiele en perfect gladde afwerking op kunststofbasis die geen krimp geeft, ook niet door schommelingen in vochtigheid of temperatuur. “Om de rest van het huis tegen stof te beschermen, heeft ons installatieteam de trap afgedekt terwijl het oppervlak van de soffit werd afgewerkt”, vult Mark Geerts aan. Verder noteren we fraaie houten treden en stootborden, dit gecombineerd met de structurele EeStairs TransParency™ balustrades in gehard glas: een perfect transparante oplossing zonder zichtbare bevestigingen of steunen en met een gestroomlijnde look. Tactiel detail is hier de mooie massief eikenhouten greep als afdek voor het glas. In een ander deel van het project ontwikkelde en monteerde EeStairs een op maat gemaakt borstweringklemprofiel met poedercoating dat de gekartelde randlijn van de betonnen treden volgt. Vakmanschap en minutieus maatwerk met exquis design, dit exclusieve SAOTA-project perfect waardig.

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Flanders House
  • Lead Designers: SAOTA
  • Architect of Record: AP/PART Architecten
  • Project Manager: Hadewijch Geuskens
  • Interior Designer: Pieter Laureys / TKI
  • Interior Designer: Wirtz International

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?