NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
URSA versterkt duurzaam karakter van cohousingproject Negenhoek
Het cohousingproject Negenhoek zet in op duurzaamheid in een groene omgeving. (Beeld: YATTA architectuur)

URSA versterkt duurzaam karakter van cohousingproject Negenhoek

Cohousing-eigenaren kiezen glaswol als duurzaamste isolatie

In het cohousingproject Negenhoek in Kortenberg kiezen de bewoners er niet alleen voor om gemeenschappelijke functies met elkaar te delen, al in het ontwerptraject maakten de eigenaren samen gerichte keuzes. Het gebruik van URSA-glaswol als duurzame isolatieoplossing is zo’n bewuste beslissing.

In onze zoektocht naar betaalbaar wonen, meer verbondenheid en een beter klimaat maken nieuwe woonconcepten hun opwachting. Cohousing is daar een van. Deze vorm van collectief wonen brengt gelijkgestemden samen rond gemeenschappelijke doelen. In de cohousing Negenhoek in Kortenberg vinden de bewoners elkaar in een gedeelde visie over ecologie en duurzaamheid. Wanneer die begrippen aan bod komen, zijn de oplossingen van URSA nooit ver weg.

Op de terreinen van een voormalige witloofkwekerij in Kortenberg heeft bouwbedrijf Houben de ruwbouw voltooid voor het woonproject Negenhoek. Het ontwerp is van de hand van YATTA architectuur. “Het cohousingproject verzamelt dertien woningen en veertien appartementen met privéterras of tuin, en zes inclusie-studio’s in een gezellige en duurzame wijk, ingebed in een groene parkomgeving. De woongelegenheden zijn verdeeld over vijf gebouwen. Die zijn stedenbouwkundig zo geordend dat de bewoners niet alleen een mooi uitzicht hebben op het groene binnengebied, maar ook op de omliggende weilanden”, vertelt architect Pieter Bertheloot.

Naast dat park delen de eigenaren een paviljoen met een polyvalente ruimte, keuken, werkatelier, kinderspeelhoek, zitruimte, coworkingruimte, wasbar, een gastenkamer en een berging. Het zijn net die functies die de groepscohesie binnen Negenhoek zullen versterken. Onder de gebouwen bevindt zich een kelderparking en in het park is een gemeenschappelijke fietsenstalling.

De woongelegenheden zijn verdeeld over vijf gebouwen. (Beeld: YATTA architectuur)

Samen ontwerpen 

Bijzonder aan het cohousingproject is dat de toekomstige bewoners van dag één betrokken waren in het dossier. “Ik herinner me dat de eerste eigenaren zelfs inspraak hadden in de keuze van de architect”, vervolgt Pieter. “Ook in het verdere ontwerptraject hadden de kopers rond bepaalde thema’s inspraak. Samen met ontwikkelaar Cohousing Projects hebben we een klantenbegeleider ingeschakeld om de persoonlijke keuzevrijheden van de kopers in goede banen te leiden”, vult Arno Vandersmissen, werfleider bij bouwbedrijf Houben, aan.

Ecologie als leidmotief

Ecologie was de rode draad doorheen het ontwerp- en bouwtraject. Zowel de ontwerpers als de toekomstige bewoners hechten er belang aan. “We streven naar BEN-appartementen. We hebben de basis gelegd met een compact ontwerp, een fossielvrij concept met onder meer PV-panelen en het vermijden van complexe details. Door die laatste maatregel zijn de gebouwen thermisch eenvoudiger te isoleren. We wilden bovendien chemische isolatie maximaal vermijden. In overleg met bouwbedrijf Houben en leverancier Deschacht kwamen we voor de gevels zo bij WALLTEC BLACK 200 millimeter uit”, aldus de architect.

Vooruitziende keuze

Maarten Roosen, accountmanager bij Deschacht in Geel, vond deze URSA-oplossing een logische keuze. “Het bouwteam was vooral op zoek naar een duurzame oplossing. Daar had de glaswolisolatie WALLTEC BLACK al een streepje voor, omdat ze vervaardigd is uit gerecycleerd en circulair materiaal. Dat de isolatie in België wordt geproduceerd, was een bijkomend voordeel, want het leidt tot een korte transportketen. Ook niet onbelangrijk was dat de isolatie vlot leverbaar was. Bouwbedrijf Houben heeft geanticipeerd op de markteconomische evolutie en het isolatiemateriaal vroegtijdig ingekocht en op de werf gestockeerd. Een vooruitziende beslissing.”

Om te voldoen aan het duurzame karakter van het project is gekozen voor WALLTEC BLACK 200 millimeter. Deze wordt met pluggen in kalkzandsteen bevestigd.

Waardig alternatief

Voor Arno is Negenhoek een project van de eerste keer: “Voor mij en ook voor Houben was het ons eerste cohousingproject. Het opmerkelijke daaraan is dat je echt voelt dat je voor 27 bouwheren werkt. Je maakt geen vooraf op plan vastgelegde woningen, maar werkt echt op maat van de verschillende eigenaren in het totaalproject.”

Daarnaast was het de eerste keer dat hij de glaswolisolatie toepaste. “Ik ben het gewoon harde isolatieplaten te gebruiken. Maar ik begrijp de keuze voor de WALLTEC BLACK volkomen. De plaatsing ervan vroeg wat meer aandacht omdat het een zachter materiaal is ten opzichte van de kunstmatige isolatieplaten. Door de isolatiewaarde werd de glaswolisolatie ook in een dikker pakket geplaatst. De grotere spouw vraagt meer aandacht voor de waterkering en verankering. Dat laatste gebeurde met pluggen in het binnenspouwblad uit kalkzandsteen. Daar tegenover staat wel dat de werf properder is. Wat mij betreft is het een waardige concurrent voor de harde platen.”

Naast WALLTEC BLACK verwerkte Arno ook URSAPAN 40 millimeter in Negenhoek. “Dat is een klassieker voor ons. We passen die vaker toe als akoestische isolatie tussen woningscheidende wanden.”

FICHE VAN PROJECT
  • Project Cohousing Negenhoek
  • Locatie Kortenberg
  • Architect YATTA architectuur

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met URSA Benelux.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Pitantiestraat 127
8792 Waregem
België
E-mailadres [email protected] Website ursa.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?