Aan de Dender in Aalst verrijst het Kaai33. Het woonproject brengt 29 woongelegenheden in een spraakmakende architectuur. Het bouwen verloopt in een uitdagende context; met hevige prijsschommelingen en aan de vooravond van nieuwe brandveiligheidseisen. WALLTEC BLACK bleek een partner voor het bouwteam om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
Samen met de stad Aalst schrijven projectontwikkelaar Vestra, ESTE architects en aannemer E. Rombaut een nieuw verhaal voor de kaaien in de industriestad. Met het project Kaai 33 begint de remonte van de as tussen het stadspark en het stadscentrum langs de Dender. Om hun streven naar duurzaamheid en brandveiligheid voor Kaai 33 in te vullen, selecteerden de ontwerpers de WALLTEC BLACK-isolatie van URSA.
Kaai 33 manifesteert zich als een schip, net aangemeerd aan de oever van de Dender. Met die poëtische woorden opent de projectwebsite van het nieuwe woonproject. De renders laten weinig aan de verbeelding over en bevestigen een solide architectuur die de voormalige industriële site aan de Dender opnieuw een sterke identiteit geeft. “Daar lag ook het uitgangspunt voor ons ontwerp,” opent Peter Flamend, architect-vennoot bij ESTE architects. “Inspelend op het RUP ‘Uitbreiding Stadspark’ zijn we samen met stad Aalst tot dit ontwerp gekomen. In onze visie wilden we met het project een ode brengen aan het industriële verleden van Aalst. Dat vertaalt zich in ruwe bouwmaterialen, zoals de rode baksteen, de grote betonplaten voor de bestrating of de metalen bekleding voor de topverdiepingen. Die topboxen markeren het eindpunt van het gebouw en vormen tegelijkertijd een baken bij het binnenkomen van de stad.” Kaai 33 vormt een eerste project van een nieuwe ontwikkeling tussen het stadspark en het centrum. De stad zal later de kaaien ook heraanleggen met de bedoeling ze om te vormen tot een ramblas tussen de twee trekpleister in de stad.
Niet alleen architecturaal, ook op duurzaamheidsvlak gooit Kaai 33 hoge ogen, dankzij de goede energetische prestaties en de keuze voor degelijke materialen. Voor de isolatie van de buitenschil koos ESTE architects voor een minerale wol. “Om twee redenen,” verfijnt Peter Flamend, “Omwille van de duurzaamheid, we zijn bij ESTE architects geen fan van chemische isolatiematerialen die overigens niet recycleerbaar zijn, en omwille van de brandveiligheid. Ingegeven door de strengere eisen voor gevelisolatie in het nieuwe KB brandveiligheid zochten we een isolatie-oplossing waarbij het niet nodig is om compartimenteringen in de isolatieschil van de buitengevel te voorzien. Dat maakt het veel eenvoudiger om de verschillende aannemingen op elkaar af te stemmen. Vandaar de keuze voor minerale glaswol.
Op voorstel van bouwmaterialenhandel Van Biesen – Everaert koos aannemer E. Rombaut voor de WALLTEC BLACK van Ursa. Werfleider Gunter Vereecken heeft de dragende ruwbouwstructuur voltooid en is nu volop bezig met het plaatsen van de gevelisolatie en de gevelsteen. “Het is de eerste keer dat ik met WALLTEC BLACK van 18cm dik werk,” bekent hij. “Op zich is het een gemakkelijk isolatiesysteem om te plaatsen. We bevestigen de platen met pluggen. In principe volstaat een 6cm diepe verankering, maar omdat pluggen van 24cm momenteel amper te vinden zijn op de markt, werken we met pluggen van 26cm. Een troef van deze zachte isolatie is dat ze zich gemakkelijk aanpast aan oneffenheden in de dragende structuur. Bij harde isolatieplaten moet je altijd snijden om een perfecte aansluiting te krijgen. Een aandachtspunt is wel dat we de isolatie moeten afschermen bij regen. Dat benauwt me wel een beetje. Maar verder verloopt de eerste kennismaking prima.” De isolatie krijgt een bescherming met een rode gevelsteen. “Opmerkelijk hieraan zijn de verticale streklagen die iedere verdieping afwerken. Het gaat toch om zo’n 600m² op een totaal van 1.800m² metselwerk.”
Frederik Van Biesen herinnert zich de vraag van aannemer E. Rombaut nog goed. “De eerste contacten dateerden van eind 2021. De uitgangspunten waren een duurzaam materiaal dat eenvoudig inspeelde op de nieuwe brandeisen én vooral dat toch enige zekerheid bood op een vaste prijs. De grote uitdaging voor ons zat erin om eenzelfde R-waarde te bieden als PIR-isolatie zonder daarbij teveel af te wijken van de dikte van dat isolatiemateriaal.,” vertelt Frederik van Biesen. De leverancier kreeg dankzij dit voorstel het vertrouwen voor de volledige isolatie-oplossing in het project, inclusief de toebehoren. “De aannemer heeft daarbij ook op veilig gespeeld en een deel van de isolatie vooruit besteld en op de werf gestockeerd. Zo heeft hij zelf ook geanticipeerd op de huidige prijsonzekerheid. We werken al meerdere jaren samen met de aannemer en hebben zelf ook heel wat materiaal op stock, waardoor we snel kunnen leveren.”
Neem dan rechtstreeks contact op met URSA Benelux.
Contact opnemen