Tagarchief: energieneutrale gebouw

Demonteerbare gevelelementen voldoen aan duurzaamheidsbeleid

Renson-1—brandweer_papendracht_linarte_05
Lees het gehele artikel

En of de brandweer van het Nederlandse Papendrecht trots is op de nieuwe kazerne. Dit ENG (energieneutrale gebouw) voldoet perfect aan het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Bovendien moesten alle gebouwelementen demonteer- en herbruikbaar zijn. Vandaar de keuze voor de aluminium Renson Linarte-profielen die bovendien een eigentijds gevelbeeld met ‘black box’-effect garanderen.

De profielen in één lengte benadrukken de hoogte van het gebouw.

Met Linarte en Linus biedt het Belgische Renson twee multifunctionele aluminium gevelbekledingssystemen aan, respectievelijk met verticale en horizontale designprofielen die multifunctioneel inzetbaar zijn. Denk daarbij aan residentiële toepassingen, zowel voor nieuwbouw als renovatieprojecten, met het oog op een opgewaardeerde esthetiek en isolatiegraad. Daarnaast lenen de systemen zich ook uitermate voor grote projecten, waarbij de gevelbekleding de standaardmaten overstijgt en moet voldoen aan bepaalde eisen op vlak van circulariteit. Zo ook bij deze brandweerkazerne die vorig jaar werd opgeleverd.

Losmaakbaarheid

“Onze missie is om gebouwen te creëren die gezond en toekomstgericht zijn”, verduidelijkt architect Chi-Hang Chim van RoosRos Architecten. “Daarom wilden we ook dit gebouw op alle mogelijke niveaus ‘losmaakbaar’ maken en zo bouwafval voorkomen. De vastklikbare Linarte-profielen passen perfect binnen dat idee. En tegelijk is het mooi meegenomen dat van de bevestiging van de profielen uiteindelijk helemaal niets te zien is.” Wat het ontwerp betreft, liet de architect zich inspireren door een ‘black box’ met groot kijkvenster. De keuze voor de zwarte Block 30 Linarte-profielen, goed voor een totale oppervlakte van 400 vierkante meter, droeg er mee toe bij om dit in de praktijk om te zetten. Niet onbelangrijk: de profielen zijn maar liefst 7,60 meter lang – de volledige gevelhoogte – en werden uit één stuk geëxtrudeerd. Dit betekende een extra uitdaging, zowel voor gevelbouwer Storax als leverancier Renson die hier ‘the extra mile’ ging. 

De Linarte-hoekoplossingen en randafsluitingen garanderen een elegante afwerking.

Dat Storax en Renson tijdens ontwerp- en uitvoeringsfase al meedachten over de randaansluitingen viel in goede aarde bij de architect. Fabian Greveling, technisch-commercieel manager bij Storax: “Een groot voordeel op vlak van installatie was hier ook dat we de horizontale dragers voor de lamellenhouders rechtstreeks op de drukvaste sandwichpanelen konden bevestigen, zonder extra onderliggende balkenstructuur.” Efficiënt, degelijk en met het gewenste esthetische resultaat.    

Locatie: Papendrecht (NL)
Architect: RoosRos Architecten
Installateur: Storax