Tagarchief: THE SILO

Markante gevel van verzinkt staal voor The Silo

Lees het gehele artikel

Verzinkt staal als duurzame, circulaire maar ook architecturale gevelbekleding? Een wel heel treffend voorbeeld vinden we in Denemarken. The Silo is een voormalige betonnen graansilo die werd omgevormd tot een appartementencomplex en een nieuwe overjas kreeg van verzinkt staal. Een landmark voor de hoofdstad Kopenhagen die veel aandacht trekt, ook in architecturale kringen.

De kwaliteiten van thermisch verzinkt staal zijn bekend, met ontegensprekelijk op nummer één: de lange en onderhoudsvrije levensduur. Al meer dan 150 jaar bewijst dit eerlijke en natuurlijke huwelijk tussen zink en staal dat dit materiaal uitermate bestand is tegen corrosie. Verzinkt staal scoort bovendien uitstekend in de verschillende fasen van de levenscyclus – make, use, remake/repair en recycle – en toont zich als een duurzame bouwsteen van de circulaire economie. Dat er ook verrassende esthetische mogelijkheden zijn, blijkt alvast uit dit bijzondere project van het Deense kantoor COBE. 

Rauw beton, als herinnering aan een industrieel verleden en de oorspronkelijke functie van het gebouw.

Informeren en inspireren

“Ondanks de vele kwaliteiten zijn verzinkte stalen gevels voor veel architecten nog eerder een ongekend terrein”, aldus Hans Boender, technisch expert bij Zinkinfo Benelux. Deze overkoepelende vakorganisatie heeft onder meer als doel te informeren en te bewaken. Zo bieden alle thermische verzinkerijen die lid zijn van Zinkinfo, doorgaans van oorsprong Belgische en Nederlandse familiebedrijven, tot 30 jaar garantie op hun verzinkwerk, al naargelang het product en de toepassing. “Zink is trouwens ook een eerlijk materiaal”, vult Hans Boender aan. “What you see is what you get, dus geen verborgen gebreken.” Ook inspireren maakt deel uit van de missie. Dit doet Zinkinfo onder meer met een fraaie publicatie, uitgebracht in samenwerking met de Europese zusterorganisatie, over dit opmerkelijke Deense project dat in 2018 werd opgeleverd. Wij lichten alvast een tipje van de architectonische sluier en zetten The Silo in de kijker.

Complexe gevelgeometrie

Het havengebied Nordhavn in Kopenhagen ondergaat een ware transformatie en leeft helemaal op. Voormalige industriële gebouwen ruimen plaats voor of worden omgevormd tot eigentijdse architectuur. Een treffend voorbeeld is The Silo, een 50 jaar oude betonnen graansilo die werd getransformeerd tot een residentiële hoogbouw van 17 hoog, met helemaal bovenaan een restaurant met 360°-uitzicht over de omgeving. “We wilden de geest van The Silo zoveel mogelijk behouden – zowel wat betreft de monolithische buitenkant als de majestueuze betonnen binnenkant – door het gebouw simpelweg een nieuwe overjas te geven”, aldus Dan Stubbergaard, architect en oprichter van COBE. Het resultaat: een gebouw met een avantgardistische aanblik, niet op zijn minst door de complexe gevelgeometrie in combinatie met verzinkt staal dat mee de identiteit van het gebouw bepaalt. 

Verzinkt staal, op architectonische wijze toegepast, bepaalt het gevelbeeld.

Industrieel erfgoed

Wat de gevelbekleding betreft, was COBE inderdaad uit op een ‘eerlijk’ en ‘levendig’ materiaal dat aansluiting vindt bij het industriële erfgoed van Nordhavn. De keuze viel, na uitgebreide studies en het afwegen van de voor- en nadelen van staal versus aluminium, uiteindelijk op 3 millimeter dikke gevelplaten van discontinue thermisch verzinkt staal. Voor de balkonbalustrades werden de staalplaten nog voor het verzinken eerst geperforeerd, wat voor een bijzonder grafisch en semi-transparant effect zorgt. De uiteindelijke keuze werd niet alleen gebaseerd op het interessantere en rauwere karakter van verzinkt staal, maar ook op een vergelijkende kostprijscalculatie en het advies van het onafhankelijke Force Institute over de levensverwachting. Een gefundeerde beslissing, met het gewenste esthetische resultaat.    

FICHE VAN PROJECT
  • Project The Silo
  • Locatie Kopenhagen (DK)
  • Architect Cobe (DK)

THE SILO in Kopenhagen

The-Silo_01_credit-Rasmus-Hjortsh¢j—COAST
Lees het gehele artikel

Het havengebied Nordhavn in Kopenhagen ondergaat sinds een aantal jaar een transformatieproces. Naast een nieuwe terminal voor cruiseschepen zal de wijk in de toekomst woon- en leefruimte bieden aan meer dan 40.000 mensen. Daarnaast zullen er nog eens circa 40.000 mensen werken in nieuwe kantoren en bedrijfspanden.

In 2018 werd een vijftig jaar oude graansilo omgevormd tot appartementencomplex. De landmark, die van ver zichtbaar is, werd door het Deense kantoor Cobe omgevormd tot een luxueuze residentiële hoogbouw: THE SILO. Hiervoor werd de betonnen mastodont gedrapeerd met een nieuwe overjas van gegalvaniseerd staal. Er zijn 40 appartementen van verschillende grootte gecreëerd en geïntegreerd in de bestaande silostructuur met 17 verdiepingen. De afmetingen van de appartementen variëren tussen 80 en 800 vierkante meter. Elk appartement heeft een panoramisch uitzicht op de skyline van Kopenhagen en de Öresund. 

Elk appartement geniet van een wijds uitzicht op de omgeving.

Een sculpturale en complexe gevelgeometrie maakt vrijdragende balkons mogelijk. Ze geven het ruige beton op elk moment van de dag een steeds wisselend patroon. De bekleding en onderbouw van de complexe gevel en de balkons zijn gemaakt van thermisch verzinkt staal. In de balkonbalustrades werden de staalplaten geperforeerd voordat ze werden thermisch verzinkt, wat zorgt voor semi-transparante grafische effecten. 

Naast de appartementen zijn twee publiek toegankelijke functies toegevoegd: een ruimte voor evenementen en tentoonstellingen op het gelijkvloers en bovenaan een glazen verdieping met restaurant. 

Bekleding en verzinken

Voor de gevelbekleding zelf zocht Cobe naar een eerlijk en levendig materiaal dat zou resoneren met het industriële erfgoed van Nordhavn en dat de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van THE SILO zou dragen. Perforaties in de vooraf door de architect ontworpen stalen gevelbekleding creëren een wijds uitzicht vanuit de appartementen, maar behouden ook de privacy voor de bewoners binnenin. Ze voegen ook een extra textuur toe want elk geperforeerd paneel is zo net iets anders dan het volgende.

De keuze voor verzinkte staalplaten (volgens EN ISO 1461) was niet eenvoudig. Gezien de omringende zeelucht, de blootgestelde positie en het risico op fysieke schade aan de coating, was corrosie vanaf het begin een uitdaging. De klant en aannemer, NRE Denemarken, wilde aluminium gebruiken, omdat hij het goedkoper en eenvoudiger vond om te installeren. De opdrachtgever gaf het Force Institute, een particuliere organisatie in Denemarken die onderzoek doet naar bouwmaterialen, opdracht om de voor- en nadelen van staal en aluminium in hun verschillende vormen – duurzaamheid, vereiste coatings, mogelijke bevestigingen en kosten – te bestuderen en te onderzoeken. Het vergeleek gewone staalplaat met discontinu thermisch verzinkt staal, voorverzinkte platen, aluminiumplaten en aluminium dat met verschillende type zinkcoatings is behandeld.

THE SILO is een upgrade van formaat voor het havengebied in Kopenhagen.

Er werd ook een 1:1 prototype van de verschillende bekledingsopties gemaakt om het besluitvormingsproces te ondersteunen, wat ook deel uitmaakt van de eisen voor het verkrijgen van een bouwvergunning voor hoge gebouwen in Kopenhagen. Het prototype van de gevel, waarbij ook gekeken werd naar mogelijke kleuren van de beglazingskaders en de mogelijke afmetingen van de regenwerende panelen, testte de verschillende materiaalopties om ze esthetisch en qua duurzaamheid te vergelijken, over een periode van zes maanden.

Een duurzame keuze

De keuze voor een discontinu thermisch verzinkte stalen gevelbekleding werd gebaseerd op het interessantere, speelsere en levendigere karakter van het materiaal, de vergelijkende kostprijscalculatie en het advies van het Force Institute over de levensverwachting. 

Het onderzoek concludeerde dat de beoogde levensduur van discontinu verzinkt staal kon worden bereikt door een zorgvuldige selectie van het basisstaal om een iets dikkere coating te garanderen. Voor de 3 millimeter dikke gevelplaten werd staal met een gespecificeerd minimum siliciumgehalte gebruikt teneinde een zinklaagdikte van minstens 100 micron te behalen. Indien een nog langere levensduur nodig zou zijn, kunnen de verzinkte gevelplaten op een later moment worden verwijderd en opnieuw gegalvaniseerd. De keuze viel op discontinu verzinkt staal in plaats van voorverzinkte platen om te voorkomen dat blootliggende stalen randen zouden gaan roesten.  

Ga voor meer informatie naar zinkinfobenelux.com