Tagarchief: Wormhole Library

Grensverleggend! Architectuur en design in het buitenland

Internationaal 1a2 04_MAD_Wormhole Library_by SAN(ENT_ID=157367 kopiëren
Lees het gehele artikel

Dit keer brengen de projecten ons helemaal tot in China met een openbare bibliotheek in aanbouw en – iets dichterbij – naar Frankrijk met een opgeleverde hoogbouw die op verschillende vlakken weet te verrassen.

Wormhole Library, Haikou (Hainan), China

Onder leiding van Ma Yansong presenteert MAD Architects het ontwerp van de Wormhole Library. In 2019 lanceerde de lokale overheid een plan voor Haikou Bay met als opzet om het gebruik van de openbare ruimte langs de kustlijn van Haikou te verbeteren. Dit resulteerde in een aantal paviljoenen van zowel binnen- als buitenlandse architecten waarvan deze bibliotheek, gelegen in het Century Park, met onder meer ook een tentoonstellingsruimte, als eerste zal worden voltooid, nog dit jaar.

Sensueel vormgegeven

Met enige fantasie lijkt het sensueel vormgegeven paviljoen met vloeiende lijnen wel een ‘wormgat’ dat tijd en ruimte overstijgt. Openingen van diverse grootte maken dat de architectuur ‘ademt’ en trekken het daglicht binnen. Naast een bibliotheek – met een enorme voorraad leesvoer in de vorm van 10.000 boeken – is er ook ruimte voor een drankgelegenheid met terras en een ontspannings- en rustruimte. De gebogen betonnen wanden doen niet alleen dienst als organische architecturale structuur, maar vormen ook de verbindende factor tussen vloer, wanden en plafond. Om de nauwkeurigheid van de naadloze, gebogen oppervlakken te garanderen, werd er zowel gebruik gemaakt van CNC als 3D-printing. Sensuele architectuur die komaf maak met alles wat recht en hoekig is en ook een futuristische knipoog niet schuwt.

Fiche van het project:
Project: Wormhole Library 
Designer/Architect: MAD Architects
Foto’s/renders: SAN

Residentieel gebouw Warburgstrasse, Hamburg, Duitsland

Net zoals in vele steden vormt het nijpende gebrek aan woningen in Hamburg een uitdaging. BAID Architekten toont met dit project in hun thuisstad hoe met intelligente verdichting achter een historische gevel de nodige eigentijdse woningen kunnen gecreëerd worden. Tegelijk wordt de stedelijke identiteit bestendigd. 

Een geslaagde symbiose tussen 19de eeuwse gevels en een contrasterende verticale uitbreiding. (Beeld: Martin Haag)

Symbiose van oud en nieuw

Op het 1.200 vierkante meter grote perceel stonden voorheen twee aangrenzende panden, gebouwd in 1878 en 1889, van architecten Hugo Stammann en Gustav Zinnow. Met hun talrijke realisaties drukten ze eind 19de eeuw hun stempel op het stadsbeeld van Hamburg. Hoewel de gebouwen aan de Warburgstrasse niet op de monumentenlijst stonden, beslisten BAID en ontwikkelaar BPN Bauplan Nord om de historische gevels te behouden. Praktisch was het onmogelijk om de gevels op hun plaats te laten na de sloop van de achterliggende gebouwen. Daarom werd er beslist om de massief gemetselde gevel in stukken van 21 op 5 meter op te delen en elders te stockeren. De reconstructie van de geveldelen werd uitgevoerd na de voltooiing van het nieuwe gebouw met 42 appartementen: van compacte flats (vanaf 40 m²) tot een riant penthouse (300 m²) met panoramisch uitzicht over de stad. De verticale uitbreiding, eigentijdse en dynamische architectuur met gebogen contouren en veel glas, onderscheidt zich van het historische gebouw als een op zich staande eenheid, weliswaar zonder te domineren. Of hoe Jessica Borchardt van BAID het zelf verwoordt: “We hebben hedendaagse architectuur gecreëerd die zijn oorsprong niet verloochent”. Oud en nieuw stijlvol verzoend.   

Fiche van het project:
Project: Residentieel gebouw Warburgstrasse
Architectuur: BAID, Hamburg
Foto’s: Martin Haag / Marcus Bredt